Dit gebeurde er in de wielerwereld op 27 mei

woensdag 27 mei 2020 om 07:30
Dit gebeurde er in de wielerwereld op 27 mei

Een periode zonder wielerwedstrijden geeft ons de gelegenheid om de geschiedenisboeken in te duiken. In de rubriek ‘WielerFlits Retro’ halen we dagelijks herinneringen op aan wat er op deze dag in het verleden gebeurde. We duiken in het archief van onze huisfotograaf Cor Vos en nemen jullie mee naar memorabele momenten uit de wielerhistorie. Vandaag: Wat gebeurde er in de wielerwereld op 27 mei?

2006: Ivan Basso zet kers op de taart in Aprica

Ivan Basso Aprica Giro 2006

Ivan Basso viert zijn overwinning – foto: Cor Vos

De Giro d’Italia van 2006 is dagen terug al in een plooi gevallen, maar op de voorlaatste dag krijgt het peloton nog een bergetappe naar Aprica voorgeschoteld. De Gavia en Mortirolo zijn de laatste hordes tot Ivan Basso een dag later als eindwinnaar wordt gehuldigd. Op de zware Mortirolo valt de kopman van CSC aan en krijgt Gilberto Simoni mee. Simoni rekent erop dat zijn landgenoot hem de ritzege wel gunt, maar die trakteert niet meer op cadeaus en rijdt in de slotfase nog ruim een minuut weg bij zijn landgenoot. Op 200 meter van de streep grijpt Basso naar zijn achterzak. Terwijl hij de inhoud van een petfles over zich heen krijgt, haalt hij een foto tevoorschijn van zijn pasgeboren zoon Santiago. Zijn familie mag meevieren, want de eindzege in de Giro is binnen.

Samenvatting 20e etappe Giro d’Italia 2006
Uitslag 20e etappe Giro d’Italia 2006


2007: Demonstratie Saunier Duval op Tre Cime di Lavaredo

Giro 2007 Riccardo Ricco Tre Cime di Lavaredo

Riccardo Riccò en Piepoli juichen – foto: Cor Vos

Vlak voor de laatste rustdag wacht het peloton nog een zware dag in de Giro d’Italia van 2007. De Passo di San Pelligrino, de Passo di Giau en de Passo Tre Croci moeten worden beklommen vóór het sluitstuk naar Tre Cime di Lavaredo. Al vroeg in de etappe trekken 22 renners ten aanval, onder wie Riccardo Riccò en Leonardo Piepoli. Op de top van de Passo di Giau zijn er nog vier vluchters over vooraan: naast het Saunier Duval-koppel weten ook Iván Parra en Julio Perez Cuapio zich te handhaven. De vier blijven samen tot de laatste kilometer, als Parra aanvalt en Perez Cuapio moet lossen. In de laatste 350 kraakt ook de veer van de Colombiaan, dus blijven Riccò en Piepoli over. Uiteindelijk mag de jonge Riccò de etappezege achter zijn naam zetten.

Samenvatting 15e etappe Giro d’Italia 2007
Uitslag 15e etappe Giro d’Italia 2007


2012: Ryder Hesjedal snoept op slotdag roze trui af van Rodríguez

Hesjedal Giro 2012

Ryder Hesjedal houdt de Trofeo Senza Fine omhoog – foto: Cor Vos

Zou Joaquim Rodríguez nog wel eens wakker liggen van de Giro d’Italia van 2012? Lang mag de Spanjaard dat jaar in de roze trui dromen, maar uiteindelijk draait de ronde uit op een nachtmerrie als de eindzege hem op de slotdag toch ontglipt. In Milaan is een tijdrit uitgetekend naar het Piazza del Duomo over 28 vlakke kilometers. Daarin verdedigt Rodríguez een voorsprong van 31 seconden op nummer twee Ryder Hesjedal, die echter bekendstaat om zijn sterke kwaliteiten in ritten tegen de klok; Purito is juist een matige tijdrijder. En al bij het eerste tussenpunt komt dat tot uitdrukking: daar heeft de Canadees van Garmin-Barracuda al bijna zijn hele achterstand teruggewonnen op zijn Spaanse tegenstrever. Aan de finish bedraagt het verschil 47 tellen en wordt Hesjedal de eerste Canadees die een grote ronde wint.

Verslag 21e etappe Giro d’Italia 2012
Samenvatting 21e etappe Giro d’Italia 2012
Uitslag 21e etappe Giro d’Italia 2012
Eindklassement Giro d’Italia 2012


2016: Steven Kruijswijk verliest roze op Colle dell’Agnello

Kruijswijk verliest roze op Colle dell'Agnello

Steven Kruijswijk wordt na zijn val weer op weg geholpen – foto: Cor Vos

Steven Kruijswijk is in 2016 op weg naar de eindzege in de Giro d’Italia tot een valpartij zijn roze droom aan diggelen slaat. In de negentiende etappe wordt het peloton van Pinerolo naar skioord Risoul gestuurd. Op de route naar de slotklim ligt eerst de Colle dell’Agnello, die de renners naar 2744 meter hoogte leidt. Lang is er weinig aan de hand voor Kruijswijk, die in het klassement drie minuten voorsprong verdedigt. Samen met de favorieten rondt hij de top van de Agnello. Maar in de afzink gaat het fout. Een flauwe bocht naar links mist de Nederlander volledig, waardoor hij over zijn fiets een sneeuwwand in wordt gekatapulteerd. Binnen een dertig tellen zit hij weer op de fiets, maar de moraal is gebroken en minuten na de andere favorieten komt hij over de aankomst: het roze is hij kwijt.

Verslag 19e etappe Giro d’Italia 2016
Samenvatting 19e etappe Giro d’Italia 2016
Uitslag 19e etappe Giro d’Italia 2016


2017: Tom Dumoulin beperkt met hulp van Mollema schade in laatste bergrit

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin beperkt de schade – foto: Cor Vos

Een dag nadat hij in Piancavallo de roze trui moest afstaan aan Nairo Quintana, breekt voor Tom Dumoulin het allesbeslissende slotweekend aan van de Giro d’Italia 2017. Vóór de afsluitende rit tegen de klok staat eerst nog de bergetappe naar Asiago op het menu met de Monte Grappa en de klim naar het bergdorp Foza als belangrijkste scherprechters. Op de Foza wordt Dumoulin met aanvallen bestookt, waardoor hij moet passen. De kopman van Sunweb krijgt echter steun van zowel Adam Yates, Bob Jungels als landgenoot Bauke Mollema. Met zijn vieren draaien ze goed rond en zo kan Dumoulin de schade aan de finish beperken tot vijftien seconden. De eindzege blijft binnen handbereik, want zijn achterstand op de koppositie van Nairo Quintana bedraagt 53 seconden. “Ik ben voor altijd dankbaar voor de hulp die ik van Mollema, Jungels en Yates kreeg.”

Verslag 20e etappe Giro d’Italia 2017
Samenvatting 20e etappe Giro d’Italia 2017
Uitslag 20e etappe Giro d’Italia 2017


En verder:

2000: José Luis Rubiera zegeviert in Selva Gardena
2001: Pietro Caucchioli soleert naar zege in Reggio Emilia
2004: Solozege Pavel Tonkov in Fondo Sarnonico
2005: Ivan Basso snelste tijdrijder in Turijn
2010: Sprintzege André Greipel in Brescia
2011: Contador gunt Tiralongo de zege in Macugnaga
2014: Dubbelslag Nairo Quintana in bergrit naar Val Martello
2015: Modolo klopt Nizzolo en Mezgec in Lugano
2018: Bennett wint in Rome, Froome wint derde grote ronde op rij

Dit artikel delen:

2 Reacties

Romāns Vainšteins 27 mei 2020 om 08:32

3 memorabele, in het geheugen gegrifte momenten staan ertussen. Geflankeerd door een extra staaltje kracht van de beste en een moment dat eigenlijk geen moment is maar een stukje van een koers.

A.M.M. Jonkers 27 mei 2020 om 16:53

Ja, en wat houdt dat in volgens u?

Headlines

Materiaalzone

Populair