Dimitri Claeys wacht toekomst bang af: “Ik ben hier nog niet klaar mee”

woensdag 4 november 2020 om 09:06
Dimitri Claeys wacht toekomst bang af: “Ik ben hier nog niet klaar mee”

© Cor Vos

Een aantal Belgische WorldTour-profs dreigt hun job te verliezen. Onder meer Victor Campenaerts, Stijn Vandenbergh, Guillaume Van Keirsbulck, Julien Vermote, Sander Armée en Dimitri Claeys. Die laatste werd onlangs nog 6de in de Ronde van Vlaanderen. “Elke dag verkleint de kans dat ik volgend jaar nog prof ben.”

In 2016 werd Claeys negende in de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar zesde. Het zou zomaar kunnen dat de 33-jarige Oost-Vlaming zijn carrière afsluit met dat laatste resultaat. “Het ziet er in elk geval niet goed uit”, zegt Claeys in Het Laatste Nieuws. “Elke dag die voorbijgaat zonder nieuws is er een te veel. En verkleint de kans dat ik volgend jaar nog nog prof ben.”

Nog voor de oktoberklassiekers liet Cofidis de Gentenaar weten dat er voor hem geen plaats meer was. “De ploeg gaf voorrang aan het versterken van haar rondekern voor Guillaume Martin en zoekt oplossingen voor een beter rendement van sprinters Viviani en Laporte, die onder de verwachtingen bleven. Dat gaat onvermijdelijk ten koste van de klassieke groept”, gaat hij verder. “En dus van mij.”

“Misschien komt het toch nog goed,” maakte Claeys zich sterk sterke prestaties in de slotrit van de BinckBank Tour en de Ronde. “Maar ondertussen zitten een aantal teams waarin ik mezelf zie koersen vol. Andere verdwijnen of krimpen hun budget in. We zijn november. Ik vrees dat het te laat is. Jammer zou dat zijn, want ik ben hier nog niet klaar mee. Er zijn veel betere renners dan ik, maar in het klassieke werk kan ik nog perfect mijn ding doen.”

Dit artikel delen:

12 Reacties

RodyTur10 4 november 2020 om 09:19

De klassiekers beginnen steeds meer onder te sneeuwen door toedoen van de klassementsploegen. Ploegen zijn steeds meer bezig met het bouwen van sprinttreinen en ondersteuning voor de klassementsrenners.

0
Secondant 4 november 2020 om 09:38

Dat ligt eraan waar je naar kijkt. Lotto Jumbo heeft juist de afgelopen jaren met Van Aert, Teunissen etc. juist een prima ploeg neergezet. AG2R heeft volgend jaar ook een veel betere klassiekerploeg, en juist geen klassementsploeg meer. Cofidis is natuurlijk nooit echt een klassiekersploeg geweest. Dat ze dan afstand doen van die paar renners die meedoen in de marge is begrijpelijk.

0
bruggeling 4 november 2020 om 11:58

Klassieke ploeg bij Jumbo is te weinig! Van Aert heeft enkel Teunissen. Een Claeys zou daar perfect bij passen.

0
doorak 4 november 2020 om 16:36

De exacte reden waarom ploegen zich zoals jij vermoed zich meer richten op AK en vooral rondes is niet direct aan te geven. AGR gaat zo lijkt het enigzins meer de klassieke kant op of althans minder focus op alleen de rondes.

Wat in de marketing wel duidelijk is dat de exposure, simpelgezegd hoeveel minuten men als sponsor duidelijk in beeld is, meer en meer van belang is voor de sponsoren. Men wil waar voor de investeringen.
Drie grote rondes, kans op in ieder geval ca 60 dgn exposure, althans een deel ervan.
Een 5 tal, karig gerekend dus, rondes van ca 5 a 7 dgn. Minimaal 30 dagen kans op exposure.
De marketing manangers van sponsors kijken er niet naar of klassiekers tbv de wielerfan bekangrijker zijn of niet, die kijken puur naar aantal minuten in beeld.
Zij rekenen met aantal kijkers per zender en tegenwoordig ook de belangrijke internet kanalen zoals bijv. GCN, Eurosport alwaar veel
video's bekeken worden met en 6 tal minuten verslag vd dag, youtube etc. En uiteraard kijken ze ook naar de kijkcijfers van klassiekers die hoewel ze op één dag erg hoog kunnen zijn in absolute cijfers toch minder exposure kans geven dan die 60 + 30 dgn vd rondes wat 90 dgn in totaal aan exposure is.

Dan moeten een 8 tal top klassiekers al enorm veel meer kijkers trekken willen zij mbt deze cijfers tbv exposure kansen, absurd veel meer kijkers trekken dan nu het geval is. Ofwel de 5 monumenten trekken zeg maar evenveel kijkers als een hele TdF en dan nog is dat minder dan in vergelijking met de 90 dgn exposure kansen in diverse rondes.

Ofwel in welke mate bepalen sponsoren mede het progrmma en dus de selectie? Bij ploegen die zeker zijn van minimaal 5 jaar de steun van een sponsor speelt dot zeker een rol, ook bij een Bora Hans Grohe. E.e.a. waar studenten in oa sportmarketig op wordt gewezen.

0
FreeWilly 4 november 2020 om 09:23

Jammer dzt er ook minder en minder proteams zijn. Moest Roompot nog bestaan hebben… Een goede renner voor Bingoal.

0
Scott Sunderland 4 november 2020 om 09:23

Tja, een aantal van hen lijken inmiddels wel uitgefietst, zoals Vandenbergh en Van Keirsbulck. Campenaerts is zeker goed genoeg nog, maar heeft last van de economie situatie én van zijn persoonlijkheid bij het vinden van de juiste ploeg. Armée en Claeys hebben zich goed getoond de laatste tijd. Hopelijk meldt een PCT ploeg zich nog. Vermote is een anonieme renner geworden die je zo zou vergeten.

0
Arry1337 4 november 2020 om 10:45

Armee goed getoond ja? Ik kan me alleen herinneren dat hij in de bergachtige etappes juist bijzonder vroeg eraf moest in de kopgroep.

0
doorak 4 november 2020 om 17:10

Dat Vocsnor last heeft van zijn persoonlijkheid zoals jij stelt is meer ies wat hier in de coulissen speelt dan dat dit werkelijk voor ploegmanagers speelt.
In normale omstandigheden was er geen issue geweest. Echter nu verliezen velen hun baan, hun bedrijf, hun sponsoren en dus ook veel renners hun baan wat evengoed voor VC geldt. Had hij al eind juli actief een ploeg gezocht had hij een zeer redelijke kans toen nog gehad bij aantal ploegen. Hij wil prima als gangmaker functioneren ipv zijn beroep opgeven.
Al het andere is de doorgeslagen koorts zoals die hier veel heerst mbt aantal ploegen, ploegleider(s) en renners. Het ene schaap blaat nog harder als het andere.

0
Frank V 4 november 2020 om 12:46

Het lijkt erop dat ploegen wachten tot eind december om wanhopige renners voor een minimumloon te laten tekenen. Want zeker Campenaerts en deze Claeys (vorig jaar nog die zwara Famenne Ardenne Classic gewonnen) kunnen zeker nog van waarde zijn.

0
heuvelcolombia 4 november 2020 om 12:49

Movistar? Als vervangervan Roelandts. Hij kan meteen kopman zijn naast García en kan Jorgenson, Jacobs en Hollmann ondersteunen.

0
doorak 4 november 2020 om 17:12

Absoluur nog niet zo’n vreemde gedachte. Hij kan hetzelfde werk doen en wellicht meer in deze ploeg zoals J Roelandts dat ook deed.

0
Onie 4 november 2020 om 18:22

Moet in principe nog een paar goede jaren in de benen hebben. Jumbo heeft volgens mij al aangegeven klaar te zijn met transfers, maar voorjaarsploeg is niet heel bijzonder.

Van Aert heeft Teunissen, van Hooydonck, Wijnants, Eenkhoorn en Affini? ter ondersteuning. Eventueel van Emden en Roosen nog. Zie ik in Claeys nog wel een nuttige toevoeging.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone