Daryl Impey pakt slotetappe en eindzege Tour of Alberta

zondag 7 september 2014 om 23:29

foto: Sirotti

Daryl Impey heeft de laatste etappe in de Tour of Alberta 2014 op zijn naam geschreven. De Zuid-Afrikaan van Orica-GreenEdge bleef Ryan Anderson (Optum p/b Kelly Benefit Strategies) en Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp) voor. Daryl Impey snoept via de bonificatieseconden aan de meet de eindzege in Canada af van Tom Dumoulin, die sinds de proloog aan de leiding stond.

Simon Yates pakt bergtrui
Een eerste wapenfeit van de dag was een sprint om punten voor de bergtrui na vijfentwintig kilometer. De leider in het bergklassement, Simon Yates (Orica-GreenEdge), won voor zijn dichtste belager Robin Carpenter (Hincapie Sportswear Development Team) en Phillip Gaimon (Garmin-Sharp). Na drie van de elf lokale ronden trokken Christian Meier en Georg Preidler in de aanval. Meier won even later de tussensprint. Preidler werd tweede, Jonas Ahlstrand snelde vanuit het peloton naar de derde plaats.

Het tweetal werden snel weer ingerekend door het peloton op de natte wegen in Edmonton. Op vijftig kilometer voor het einde gingen twaalf renners in de aanval: Simon Yates (Orica GreenEdge), Zach Bell (Team SmartStop), Ty Magner (Hincapie Sportswear Development Team), Michael Woods (5-hour energy), Kirk Carlsen (Jelly Belly), Alex Candelario (Optum), Daniel Eaton (Bissel Development Team), Alessandro Bazzana (UnitedHealthcare), Cristiano Salerno (Cannondale), Simon Geschke (Giant-Shimano), David Tanner (Belkin) en Nederlander Steven Kruijswijk (Belkin). Salerno en Tanner reden beide lek waardoor de vluchtersgroep tot tien man werd gereduceerd.

Solo Kruijswijk
Mede door de korte slotetappe van 124 kilometer werd het verschil nooit groot. De maximale voorsprong was anderhalve minuut toen Garmin-Sharp op kop van het peloton begon te rijden. Op drie ronden voor de finish koos Steven Kruijswijk voor een solotocht. Vijftien kilometer later was de Nederlander eraan voor de moeite.

In de slotronde van elf kilometer plaatste klassementsleider Tom Dumoulin zelf een aanval. Hij kreeg een tiental renners met zich mee, maar de samenwerking verliep stroef waardoor alles opnieuw samen kwam. De sprint werd perfect voorbereid door Orica-GreenEdge en Daryl Impey maakte het af. Door de 10 bonificatieseconden aan de eindmeet wordt de Zuid-Afrikaan ook eindwinnaar. Tom Dumoulin strandt op één luttele seconde.

flag-ca Tour of Alberta 2014 (2.1)
Uitslag etappe 5: Edmonton – Edmonton (124km)
1. flag-za Daryl Impey (Orica-GreenEdge)
2. flag-ca Ryan Anderson (Optum) allen z.t.
3. flag-lt Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp)
4. flag-be Sep Vanmarcke (Belkin)
5. flag-us Kiel Reijnen (UnitedHealthcare)
6. flag-nl Nick van der Lijke (Belkin)
7. flag-ro Serghei Tvetcov (Jelly Belly p/b Maxxis)
8. flag-us Daniel Summerhill (UnitedHealthcare)
9. flag-us Dion Smith (Hincapie Sportswear Development Team)
10. flag-au Leigh Howard (Orica-GreenEDGE)
Volledige rituitslag

Algemeen eindklassement van de Tour of Alberta 2014
1. flag-za Daryl Impey (Orica-GreenEdge)
2. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Shimano) op 1s
3. flag-de Ruben Zepuntke (Bissell Development Team) op 9s
4. flag-lt Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp) op 10s
5. flag-ca Ryan Anderson (Optum p/b Kelly Benefit Strategies) op 11s
6. flag-ro Serghei Tvetcov (Jelly Belly p/b Maxxis) op 15s
7. flag-au Leigh Howard (Orica-GreenEDGE) op 16s
8. flag-us Daniel Summerhill (UnitedHealthcare) op 19s
9. flag-be Sep Vanmarcke (Belkin) op 31s
10. flag-au James Oram (Bissell Development Team) op 31s
Algemeen eindklassement

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone