Daniel Martin: “Wil tijdens mijn carrière nog een keer volledig voor de Tour gaan”

donderdag 11 januari 2018 om 13:48

Daniel Martin heeft ervoor gekozen om zich in 2018 weer te richten op de Tour de France. In een gesprek met Cyclingnews laat de nieuwe kopman van UAE Emirates weten vertrouwen te hebben in zijn capaciteiten.


Martin had ook kunnen kiezen voor een overstap naar Sky, waar hij tijdens de Tour in dienst van Froome had moeten rijden. Hij besloot om te vertrouwen op zijn kwaliteiten en voor eigen succes te gaan rijden. “Ik heb altijd gezegd dat ik mij nooit volledig zou focussen op de Tour de France, maar dat is nu niet meer het geval”, legt hij uit. “Natuurlijk ga ik mij ook richten op de Ardennenklassiekers, maar ik zou er spijt van krijgen wanneer ik mijn carrière zou beëindigen zonder een keer volledig voor de Tour te gaan.”

Mont du Chat
Vorig jaar kreeg een onfortuinlijke Martin in de negende rit te maken met pech toen hij in de afdaling van de Mont du Chat door Richie Porte in zijn val werd meegesleurd. Na afloop bleek dat Martin daarbij twee kleine breukjes aan de ruggenwervel opgelopen had. “Ik realiseerde mij op dat moment eerlijk gezegd niet dat het gebroken was. Het voelde alsof ik last had van een hele zware spierspasme. Het is een mooi verhaal, maar wanneer ik terugkijk op 2017 dan zijn overwinningen het enige wat er aan ontbrak.”

Komend seizoen hoopt hij zijn zesde plaats uit 2017 te verbeteren. “Hopelijk kom ik de Tour dit keer gezond door en blijven valpartijen uit, zodat ik kan ik laten zien waartoe ik werkelijk in staat ben”, geeft hij aan. “Ik kijk ernaar uit om aan de wedstrijd te beginnen met een goede ploeg om mij te ondersteunen. Het was geweldig om bij Quick-Step Floors te rijden, maar ik heb nu meer vertrouwen in mijn kwaliteiten en ik wil ontdekken hoever ik kan komen.”

Potentieel benutten
In 2018 verdedigt hij de kleuren van UAE Emirates. “Ik ben enthousiast door het project en de kans die Carlo Saronni en zijn team mij geven. Al vanaf de eerste gesprekken gaven zij aan te geloven in mijn potentieel. Zij denken ook dat het nog niet volledig wordt benut. Daar hoort de Tour ook bij.”

Door zijn ervaring, heeft hij het gevoel beter om te kunnen gaan met de druk van de Tour. “Nu ben ik rustiger en houd ik mijn natuurlijke agressie binnen. Ik kies voor het juiste moment om aan te vallen. In 2016 was het mijn eerste Tour in de voorlinie en ontbrak het mij nog aan zelfvertrouwen. Nu ik weet dat ik de beste renners kan volgen, blijf ik rustig tot het moment waarop ik agressief moet zijn.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

west 11 januari 2018 om 13:54

Waalse klassiekers + Tour lijkt me voor de ploeg toch ook veruit de beste optie?
Het is alleen de vraag of ie meer ondersteuning gaat krijgen in de Tour dan bij Quickstep… Met Kristoff, zijn treintje, de eigenheimer Rui Costa en een mannetje minder.. Wie gaan er dan voor Martin knechten?

Jean Dumas 11 januari 2018 om 13:54

Zou ook Dauphiné moeten kunnen winnen

Davide_Formolo 11 januari 2018 om 14:06

Ik ben wel erg benieuwd op welke ondersteuning Martin dan rekent. Aru zal toch ook aardig wat knechten mee krijgen in de Giro, en het is toch niet zo dat ze bij UAE veel goede klimknechten hebben.

MatthiasVDH 11 januari 2018 om 14:11

Daniel Martin is een prachtige wielrenner, maar geen grote ronde-winnaar.
En daar is niets mis mee.

josemanuelfuente 11 januari 2018 om 14:12

Hij mag blij zijn met een top-5 in een grote ronde, meer wordt het niet.

kleomantre 11 januari 2018 om 14:22

afgelopen tour was hij podiumwaardig, en met een paar punchersmomenten en minder hinder had-ie die colombiaan ook nog wel kunnen hebben.

Romāns Vainšteins 11 januari 2018 om 14:41

Afgelopen tour was dan ook op zijn lijf geschreven, dat was DE kans om podium te rijden. Overigens snap ik zijn ambitie, met LBL en GdL reeds in de pocket, zeker wel.

marehoek 11 januari 2018 om 14:51

Ik gun hem een paar mooie overwinningen, alleen al omdat hij zich niet
heeft laten kopen door Sky, maar dat was dan ook wel een Ier onwaardig.

chavanelfan 11 januari 2018 om 15:02

@marehoek
Nee, nu heeft ie zich laten kopen door een hoopje Arabieren dat er stiekem van droomt om Sky 2.0 te worden en gelijk drie van de vijf grootse namen op de transfermarkt heeft weggekocht. Slechte keuze van Martin dit. Krijgt ie lekker Alaphilippe tegen zich in de heuvelklassiekers en Tourritten met een aankomst op een korte helling.

McMulenga 11 januari 2018 om 15:02

In vorm doet hij berg op voor weinig renners onder, bovendien is hij niet bang om aan te vallen en durft het verschil te maken (of te proberen). Met een beetje geluk zie ik hem daarom wel op het podium terecht komen.

Jan Blokland 11 januari 2018 om 15:19

Hoop ook echt voor Martin dat het een positief jaar word. Maar ik moet @chavanelfan gelijk geven dat de keuze niet echt in zijn voordeel spreekt bij UEA met mannen als Aru en Rui Costa.
Aru, die al aardig wat knechten opeist voor de Giro. Wat blijft er dan nog over voor Martin in de Tour. Ik zie Rui Costa toch ook niet echt in een knechtenrol.

Mathieu Moller 11 januari 2018 om 15:36

Met Niemiec en Sutherland hebben ze wel twee rasknechten in de ploeg die behoorlijk een berg op kunnen.

fvtende 11 januari 2018 om 15:46

Ik vind UAE nu echt een team met veel interessante renners die doorgaans vrij attractief koersen. Helaas voor Martin zijn dat soort renners niet echt de juiste basis voor een top-klassement.

Overigens geeft Martin in dit interview nergens aan dat hij echt die knechten verwacht. Hij zegt vooral dat hij er zelf een keer vol voor wil gaan. En wie weet lukt dat. In feite lukte het vorig jaar ook wel. En er zijn ook wel andere renners geweest die klassementen reden zonder echt een topteam voor een AK. Dumoulin had vorig jaar ook in de bergen al snel geen echte helpers meer. In de Tour zal dat sneller een probleem zijn denk ik, maar vooral een probleem als je klassementsleider bent. Martin spreekt hier niet uit dat hij dat als een reele kans ziet.

ikbenprocycling 11 januari 2018 om 16:19

Altijd leuk die Martin te zien zwoegen. Ik wil meer close-ups. Mijn zegen heeft Dan daarom, als Dumoulin hem uiteindelijk maar aftroeft

BartBrouwer 11 januari 2018 om 16:20

Ik denk dat Martin bij uitstek een renner is die weinig knechten nodig heeft.
Verstandige keuze om niet naar sky te gaan, maar dit lijkt me ook niet perse een stap omhoog vanaf quickstep (sportief gezien dan)
Sympathieke renner, zie m graag weer in de tour terug

Jungle Man 11 januari 2018 om 16:22

Martin is idd een renner die wielrennen attractief maakt.
Eigenlijk denk ik dat ie bij Quick step meer ondersteuning zou hebben gehad in een GT, dan bij UAE.
Goed dat ie niet naar sky is gegaan. zo rijdt er tenminste nog iemend TEGEN sky ipv in de Sky trein

WernerFranke 11 januari 2018 om 16:27

Uran is met quasi 0 knechten naar een tweede plek gereden. Als je geen pech hebt op cruciale momenten en nooit echt vroeg moet lossen, is een ploeg in dienst echt geen vereiste. Zelfs toen Aru het geel had bleef Sky de wedstrijd controleren. Natuurlijk is het soms een hulp, maar je moet dat belang ook niet uitvergroten.

luukje1100 11 januari 2018 om 16:35

Op deze foto lijkt hij sprekend op good old rebellin

on: Ik schat Daniel Martin niet hoger in als top-5. Attractieve renner met veel aanvalslust maar mist net dat kleine beetje.

marehoek 11 januari 2018 om 18:14

@chavanelfan.je wilt toch strijd zien, en hoe meer goeie renners het tegen elkaar opnemen, hoe mooier de strijd.

Djoop 11 januari 2018 om 18:22

Meestal net niet, hoop dat het een keer allemaal meezit voor em.

jsprunk 11 januari 2018 om 21:47

Ik denk dat Quick Step ook met Martin graag voor Jungels was gegaan in deze Tour met ploegentijdrit en kasseienrit. Wat dat betreft dus verstandig dat hij zijn heil elders heeft gezocht.

assen 11 januari 2018 om 22:14

Prachtig karakterman -zie m nog lopen en fietsen met zijn gebroken rug.
En dan dat gebit en accent, net een ork uit LOTR op een fiets.
Serieus, ik hou van deze sympathieke renner – gun m een paar mooie overwinningen dit jaar!
Wel op de fiets blijven.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.