Cian Uijtdebroeks: “De komende drie jaar heb ik geen resultaatsverplichting”

dinsdag 23 november 2021 om 19:12
Cian Uijtdebroeks: “De komende drie jaar heb ik geen resultaatsverplichting”

foto: Cor Vos

Naar verwachting maakt Cian Uijtdebroeks al vroeg in het nieuwe seizoen zijn profdebuut voor zijn nieuwe ploeg BORA-hansgrohe. Dat vertelt de 18-jarige Belgische renner, die deze winter de stap zet vanuit de juniorencategorie, in gesprek met DirectVélo. Mogelijk wordt de Challenge Mallorca of de Vuelta a San Juan zijn eerste wedstrijd.

“De ploeg heeft het plan dat ik aan de start sta van de eerste wedstrijden van het seizoen, ofwel in de Vuelta a San Juan (30 januari-6 februari) ofwel in de Challenge Mallorca (26-30 januari). Ik wil snel beginnen en dit zijn koersen waar er veel minder druk is”, vertelt Uijtdebroeks. “Het zou gek zijn om in het openingsweekend in België te beginnen”, voegt de jonge renner daar lachend aan toe. “De Challenge Mallorca is misschien makkelijker om mee te beginnen, maar mijn voorkeur gaat uit naar San Juan met een tijdrit en een etappe in het hooggebergte.”

Het staat vast dat zijn debuut in een Grote Ronde nog op zich laat wachten. “Het is de bedoeling om van mij een groteronderenner te maken, ook al is het uitgesloten om er een te doen in 2022, en waarschijnlijk ook in 2023. Het is echter belangrijk om veel etappekoersen te rijden. Normaal gesproken zou ik me als klimmer moeten profileren, maar ik sluit niet uit dat ik een Maximilian Schachmann word. Als ik aan spiermassa en explosiviteit win, zou het die kant op kunnen gaan, maar ik twijfel er aan. Voor mij zijn de etappekoersen de grootste koersen van het seizoen.”

Uijtdebroeks zal echter lang niet de enige bij BORA-hansgrohe zijn die zich bergop wil profileren, nu de ploeg ook Jai Hindley, Sergio Higuita en Aleksandr Vlasov heeft aangetrokken. “De ploeg is van koers veranderd, nu Peter Sagan is vertrokken. Het idee is om verschillende kopmannen te hebben in de Grote Ronden. De evolutie van Jumbo-Visma is hiervan een voorbeeld. Het is een visie waarin ik me kan vinden, want ik wil goed zijn in de Grote Ronden en op gelijke voet strijden met Primož Roglič of Tadej Pogačar.”

Tour de l’Avenir
Een van Uijtdebroeks’ doelstellingen voor het seizoen is de Tour de l’Avenir. “Het is belangrijk om ook enkele koersen te doen waar ik kan winnen, want dat zal bij de profs niet het geval zijn. Ik zeg niet dat ik zal winnen, maar ik zal ernaartoe gaan met het doel een resultaat te behalen. De Vredeskoers zou ook aan dit programma kunnen worden toegevoegd, als het past in het schema van de ploeg. Ik sluit ook de Kattekoers niet uit voor mijn kennis van de Vlaamse koersen, want als je een ronderenner wilt worden moet je op alle terreinen uit de voeten kunnen.”

De koersen uit de juniorencategorie gingen Uijtdebroeks goed af, maar de stap in één keer naar de profs is groot. “Ik ben realistisch, ik verwacht tegenslagen. Ik leg mezelf geen druk op, en de ploeg ook niet. Voor de komende drie jaar heb ik geen resultaatsverplichting. Die wetenschap neemt de druk weg. Het belangrijkste voor mij is te kijken naar mijn vooruitgang. Als ik koersen win, geweldig. Zo niet, jammer dan.” Uijtdebroeks gaat op 6 december op trainingskamp naar Duitsland. Daarna volgen nog twee trainingskampen op Mallorca.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Marveloke 23 november 2021 om 20:18

Ik vraag me of of Cian het Broekie niet beter de komende drie jaar bij de beloften had kunnen rijden, omdat deze jongen zo erg de druk van zich af probeert te houden en ook nog wat beloftenkoersen rijdt. Goed van Bora dat ze dit knaapje niet gelijk oproken en hem ook niet opzadelen met verwachtingen, maar dit knaapje kan waarschijnlijk nog niet volledig meedraaien met de elite en hoort naar mijn mening voorlopig dus ook nog niet thuis bij de elite. Ik vind het sowieso een kwalijke tendens dat talent steeds sneller moet komen in het wielrennen en dat junioren de belofte categorie overslaan. Die categorie heeft in mijn ogen echt meerwaarde: de jongens leren zo beter koersen, leren koerstactiek en worden niet gelijk in het diepe gegooid bij de elite.

Maillot à Pois 23 november 2021 om 23:39

Ik vind die trend ook niet goed, tenzij voor enkele witte raven.
Maar zoals Uijtdebroeks het hier beschrijft, lijkt het me net zeer verstandig. Topwedstrijden bij de beloften en kleinere wedstrijden bij de profs zijn een goede combinatie om snel veel bij te leren.

Martijn Arensman 24 november 2021 om 07:48

Ik vind de kop heel typerend. Resultaatverplichting kan wel een resultaatverwachting betekenen. Fans, naasten, zaakwaarnemers, lokale pers, Wielerflitsers hebben altijd verwachtingen.

Hij zelf ook, want Tour L’Avenir denk hij voor winst te rijden.

Toch benieuwd hoe hij dat gaat tackelen.

Cintu 23 november 2021 om 20:36

Die 2e foto : is dat Cian wel? Is dat Alec Segaert niet?

jappe666 23 november 2021 om 21:31

Dat was Segaert inderdaad.

Gangmaker 23 november 2021 om 23:38

Ik begrijp niet waarom die nu allemaal op hun 18 a 19 jaar plotseling allemaal profnop het allerhoogste niveau in de Pro Tour. Het zijn toch allemaal geen Evenepoel of Pogacars, al denken zij en hun omgeving dan misschien van wel.

Jean Dumas 24 november 2021 om 05:54

Het plan de campagne komt behoorlijk uitgebalanceerd over. En wat Pogacar betreft, dat is een geval apart inderdaad. Remco moet zichzelf nog bewijzen over 3 weken.

Steven_E 24 november 2021 om 08:13

“Remco moet zichzelf nog bewijzen over 3 weken”, dat klopt zeker. Maar zelfs dan nog bleek het gerechtvaardigd dat hij de beloftes oversloeg.

Peetvader 24 november 2021 om 10:54

Inderdaad, in zijn eerste profseizoen haalde hij als 19-jarige reeds 5 overwinningen, waaronder EK tijdrijden, Classica San Sebastian en Belgium Tour.

Dan heb je terecht de beloften overgeslagen lijkt me.

Romāns Vainšteins 24 november 2021 om 07:26

Ik vind ‘die trend’ van broekies die als supertalent eerder en eerder ertussen gesmeten worden juist uiterst komisch. Hele zwik lemmingen tegelijk ‘go!!’ En kijken of er eentje aankomt. Heel erg begaan met het wel en wee van topsporters ben ik kortom niet en ze zoeken het zelf maar uit hoe en wat

Panache 24 november 2021 om 08:58

Een rommelig interview, niet zo zeer dit artikel ik doel op het origineel. Alles loopt door elkaar, zowel type renner als doelen en korte versus lange termijn. Cian start zijn 2022 seizoen als 19 jarige en hij wil 3 jaar gezien worden als talent in opbouw (niets mis mee). Maar om dan te zeggen “ik wil goed zijn in de Grote Ronden en op gelijke voet strijden met Primož Roglič of Tadej Pogačar” is niet handig. Ten eerste vraag ik mij af of Roglic in 2025 nog wel een wereldtopper is, het zou in lijn met zijn wens om drie jaar in de luwte op te bouwen ook handiger zijn om ambities te benoemen die passen bij zijn leeftijd en doelen op korte termijn (ontwikkelen als klassementsrenner en l’Avenir 2022 als hoofddoel, op basis van de uitslag pas verder kijken). Verder alle vertrouwen dat Bora zich niet gek laat maken en qua begeleiding stapje voor stapje Cian naar een hoger niveau brengt.

Deel Koeper 24 november 2021 om 11:03

Er worden toch ook ambities benoemd die passen bij zijn leeftijd, met daarbij de doelen op korte termijn? Geen idee waarom ze niet zouden mogen uitspreken waar ze hopen dat het eindigt.

lo squalo dello Stretto 24 november 2021 om 12:05

Inderdaad, de Pogacar/Roglic uitspraak vind ik ook raar. Zeker gezien hij zichzelf enkele jaren de tijd geeft en Roglic dan echt niet meer de grote rivaal gaat zijn. Of toch zeker niet voor lang meer.

Panache 24 november 2021 om 12:45

“Geen idee waarom ze niet zouden mogen uitspreken”

Ze mogen doen wat ze willen, maar er zitten consequenties aan. Wanneer je uitspreekt dat je op gelijke voet met Pogacar en Roglic wilt strijden dan botst dat met de wens om nog enkele jaren in de luwte je carrière op te bouwen. Immers gaan mensen de ijkpunten er bij nemen en kijken of hij op koers ligt om zijn ambities waar te maken en op het moment dat je ‘wat achter ligt’ dan komt er toch weer druk bij kijken omdat ‘hij niet goed genoeg’ is en ‘overhyped’.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair