Ceylin del Carmen Alvarado triomfeert na Nederlands onderonsje in Baal

vrijdag 1 januari 2021 om 14:27
Ceylin del Carmen Alvarado triomfeert na Nederlands onderonsje in Baal

foto: Cor Vos

Video

Ceylin del Carmen Alvarado heeft in Baal de GP Sven Nys op haar naam geschreven. De renster van Alpecin-Fenix klopte tijdens de eerste cross van het nieuwe jaar haar landgenotes Lucinda Brand en Denise Betsema.

Snelle start Betsema
In een zonnig Baal ging Betsema voortvarend van start. In de openingsronde wist ze zich samen met Alvarado af te scheiden van de rest. Brand kende een minder begin en volgde op korte afstand. Aan het einde van de openingsronde pakte zij 15 seconden bonificatie, waardoor ze 10 tellen inliep op leidster Brand.

In de tweede ronde kon Brand aansluiten bij de twee rensters aan kop. Op een glibberig parcours verloor Alvarado even de aansluiting, maar de wereldkampioene slaagde erin om weer de aansluiting te maken. Het leidende trio was aan elkaar gewaagd, maar na een fout van Betsema in de derde ronde op een hellende strook kon Alvarado afstand nemen. Brand reed het gaatje dicht en nam direct het initiatief over. Betsema knokte zich echter terug.

Driestrijd tussen Nederlandse dames
In de slotronde zou een driestrijd tussen de drie dames aan kop de beslissing brengen. Een ontketende Brand zette haar concurrentes onder druk. Alvarado kon volgen en wist kort erna over te nemen. Ze liet Brand kort achter zich, maar de renster van Baloise Trek knokte zich terug.

Alvarado liet het echter niet aankomen op een sprint met twee. De wereldkampioene maakte het verschil tijdens een afdaling en wist in de slotfase uit de greep van haar achtervolgster te blijven. Alvarado passeerde als eerste de finish en boekte hiermee haar zesde overwinning van het seizoen. Brand volgde op vier tellen als tweede. De Nederlandse vergroot wel haar leiding in de strijd om de X²O Badkamers Trofee.

Samenvatting GP Sven Nys 2021:

X²O Badkamers Trofee 2020-2021
Uitslag vrouwen – flag-be Baal – GP Sven Nys

1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Pauwels Sauzen-Bingoal) in 39m52s
2. flag-nl Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) op 4s
3. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen – Bingoal) op 19s
4. flag-nl Fem van Empel (Pauwels Sauzen – Bingoal) op 1m04s
5. flag-be Sanne Cant (IKO – Crelan) op 1m04s
6. flag-nl Annemarie Worst (777) op 1m24s
7. flag-us Clara Honsinger (Cannondale) op 1m36s
8. flag-nl Yara Kastelijn(Credishop – Fristads) op 1m53s
9. flag-nl Manon Bakker (Credishop – Fristads) op 2m05s
10. flag-be Laura Verdonschot (Pauwels Sauzen – Bingoal) op 2m34s
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

16 Reacties

Murcia 1 januari 2021 om 14:30

Sterk en slim van Ceylin, lijkt behoorlijk dichter bij Brand te zijn gekomen qua vorm. Betsema snel gestart en de tol betaald en Cant pijnlijk geklopt door de 18 jarige van Empel.

Brabander 1 januari 2021 om 14:38

Je ziet wel echt dat op de makkelijke stukken Lucinda echt veel meer vermogen heeft. Een gaatje heeft ze dan zo gedicht

Robbiebier 1 januari 2021 om 18:30

Ja,als sanne al wat vertrouwen had opgedaan heeft dat nu weer een aardige deuk opgelopen,ze was echt niet blij toen ze op de meet werd geklopt door van empel.

Dolfy 1 januari 2021 om 14:34

Mooie strijd tussen de drie beste. Het lek is bij Worst nog niet helemaal boven. Mooi wat Van Empel doet.

KnightBiker 1 januari 2021 om 14:34

Alvarado op pure grit en technisch de beste.
Brand powerhouse maar net te vroeg volle bak gegaan en net niet handig genoeg.
Betsema zo technisch maar net wat minder raw power.
Van Empel: grit, op de lijn!

Cant, niet verwacht maar wordt beter en beter, als dat zo doorgaat wordt ze een factor op het WK.
En wat is er mis met Worst? Die hoort bij de eerste vier te zitten

FW07 1 januari 2021 om 14:36

Cant eindigt op ruim een minuut en wordt gefopt door een junior. De eerste de beste versnelling van de Nederlandse dames is haar te veel. Hoe gaat zij een factor worden?

Brabander 1 januari 2021 om 14:39

Jep. Cant is nog steeds subtop natuurlijk. Maar Annemarie Worst ook. En die hoort daar toch zeker niet thuis

Michelangelo 1 januari 2021 om 14:54

Als Cant inderdaad nog een factor wordt, dan “eet ik een bezem”. Want dat zou ingaan tegen elke logica.

Mocht zij toch ineens op een WK podium klimmen (bij een normaal koersverloop), tja….

Verder zit er weinig regelmatigs in haar prestaties. Eerst wordt ze op meer dan een minuut gereden door Vas, en haalt ze net het podium in het B-veld in de afgelopen cross. En nu eindigt ze ineens weer achter de toppers. De ene week 5, de week daarna 15. Er zit totaal geen lijn en logica in.

Apemantus 1 januari 2021 om 16:50

Ik denk ook dat we nu definitief kunnen concluderen dat Worst en Kastelijn de aansluiting bij de top drie verloren hebben. Waar we vorig jaar nog van een top vijf konden spreken, is dat nu een afgetekende top drie.

De trainingsintensiteit voor deze dames zal verlegd moeten worden op de vlakken waar ze te kort komen, en dat is dan voornamelijk power, zowel wattage als misschien ook een stukje spierkracht. Enkel op souplesse rijden is niet meer voldoende. Bij Kastelijn komt daar ook nog een stuk techniek bij. Anderzijds gloort een Van Empel al weer aan de horizon.

KnightBiker 1 januari 2021 om 16:57

@michelangelo – je hebt gelijk mbt tot Cant, en toch… er zit progressie in haar inconsistenties. (Ik wil haar niet per se op het podium, haar stijl spreekt me niet aan, ben zeker geen fan, maar voor het WK laat ze toch al vaak zien extra motivatie te hebben)

@apemantus -aannemelijke analyse!

Thijs E 1 januari 2021 om 23:53

Kastelijn is 23 en Europees Kampioen. Lucinda Brand is 31 en heeft dit seizoen qua techniek veel bijgeleerd, dat kan bij Kastelijn ook. Ze heeft de power, is licht en taai. Die zien we nog wel terug.

Worst mist nog de basis, door een blessure eerder dit seizoen. Daar verwacht ik uitschieters naar boven en naar beneden van. En dan afwachten wat het volgende seizoen brengt.

Pastoor van Dijk 1 januari 2021 om 14:42

Begeleiding Nys en van den Bosch rendeert!

Lucinda Brand- de beste veldrijdster op dit moment- had vorig jaar op dezelfde omloop 56 sec. achterstand. Vandaag na een knappe race resteerde slechts 4 luttele seconden.

Het zou mooi zijn als de mondiale titelstrijd eens zou plaatsvinden op parcoursen als in Oudenaarde(De Koppenberg),Gavere, Overijse, Namen
Brand boekte tot nu toe 10 eclatante overwinningen.

Franco Ballerini 1 januari 2021 om 15:02

Wederom een mooie cross. Maar wat is die Sporza interviewer irritant. Hij laat niemand uitpraten maar vult zelf de antwoorden aan totdat er slechts een Ja/Nee vraag rest (zie o.a. interviews Honsinger en Brand)

Apemantus 1 januari 2021 om 16:25

Ik vond de vraagstelling van Christophe Vandegoor bij het interview van Lucinda zeer negatief gekleurd van insteek. Bijna alsof hij haar wat aan probeert te praten qua vorm. Schijnbaar moeten de algemene klasseringen ook geen doel meer zijn. Enkel het WK telt, of je vervolgens recht doet aan die regenboog trui, door in de reguliere wedstrijden de klassementen aan te voeren, doet er schijnbaar niet meer toe. Hoe bedoel je de cross bagatelliseren…

Murcia 1 januari 2021 om 16:44

Christophe kan inderdaad beter dan deze interviews, het is een probleem maken van iets dat er gewoon niet is. Wel is dit een spel dat de media graag spelen in de aanloop van het WK. De druk wordt dan op de topfavoriet(e) opgevoerd. Plotseling zijn de klassementen bijzaak en krijg je stompzinnigheid als de vraag of meedoen voor de overwinning in Baal niet teveel kracht kost met Oostende in aantocht.

DonQuijote 1 januari 2021 om 17:53

Wat een verademing om Alvarado weer eens zonder muilkorfje te zien spreken.

En wat een spannende race zeg, Alvarado is echt heel handig en vliegt door de bochten.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair