Caleb Ewan: “Ik begon met zoveel stress aan de Tour, dat was niet gezond”

dinsdag 12 november 2019 om 18:26
Caleb Ewan: “Ik begon met zoveel stress aan de Tour, dat was niet gezond”

foto: Cor Vos

Caleb Ewan erkent dat hij heel veel druk voelde voor en tijdens de voorbije Tour de France. De Australische sprinter vertrok bij Mitchelton-Scott om bij Lotto Soudal zijn debuut te maken in de Tour, en wist dat hij moest presteren. “Ik voelde druk van meerdere kanten”, geeft hij toe tegen The Age.

De transfer aan het begin van 2019 was niet makkelijk voor Ewan. “Ik moest dat risico nemen om de stap te maken, omdat ik bij Mitchelton-Scott qua performance niet kreeg wat ik nodig had. Ik ging met mijn nieuwe ploeg wel naar de Tour, als enige kopman om resultaten te boeken. Ze hebben acht jaar gereden voor André Greipel en hij won elf etappes. Dus ik moest hem opvolgen”, vertelt Ewan.

“Ik had de Tour nog nooit gereden en zag de media al komen: ‘Laat hij zien dat hij zo goed was als hij vorig jaar dacht, of laat hij niets zien en had Mitchelton-Scott gelijk door hem thuis te laten?’”, vroeg Ewan zichzelf af.

Wat ook nog een rol speelde: zijn eerste kind werd te vroeg geboren en lag nog in het ziekenhuis toen hij weg moest voor het Grand Départ. Vervolgens moest Ewan tot de elfde etappe wachten voor zijn eerste ritzege, maar hij sloot de ronde af met drie overwinningen, waaronder een op de Champs-Élysées.

Trots op prestaties
“Ik ben trots op hoe ik ben omgegaan met die druk en hoe ik heb gepresteerd. Zeker omdat ik halverwege nog niet gewonnen had en wel moest winnen”, blikt hij terug. “Ik begon met zoveel stress aan de Tour, dat was bijna niet gezond. Uiteindelijk won ik drie etappes in de laatste tien ritten. Ik denk dus dat ik trots kan zijn.”

Ewan twijfelt of hij zich moet laten behandelen om beter om te kunnen gaan met druk en stress. “Ik trek mij dat altijd aan, zo ben ik altijd al geweest. Ik weet niet of dat iets goeds is. Misschien is het beter als ik erover praat met iemand”, laat de Aussie weten.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Vinyakke 12 november 2019 om 19:10

Hoort er nu eenmaal bij en aangezien hij toch knap 3 etappes weet te winnen kan hij er goed mee omgaan toch!? Al heeft elke ploeg er alle belang bij om die reden best 2 ijzers in het vuur te hebben. Denk maar aan het jaar waarin matthews en barguil elkaar naar een hoger niveau stuwden door van elkaar de druk weg te nemen. Zo zie ik helaas niet direct een copian voor ewan binnen LTS.

Ardoisier 12 november 2019 om 19:23

Inderdaad verstandig dat ie er met een deskundige over praat. Geen schande, juist erg verstandig. Geeft hem (en zijn omgeving) meer rust. En wie weet gaat ie ook nog ontspannender fietsen (en daardoor zelfs meer winnen).

Pascal De Kooning 12 november 2019 om 19:34

Als je 3 etappes wint in de Tour kun je wel goed met de druk om gaan vind ik. Het is ook niet zo dat hij net als in Cavendish z’n beste jaren er mijlenver bovenuit steekt. Groenewegen is minimaal gelijkwaardig dus dat meetellende heeft hij een sublieme Tour gereden.

west 13 november 2019 om 10:50

Stress bij Lotto-Soudal? De ploeg met als motto: “alle grand-tours meedoen is belangrijker dan winnen”..
Ewan mag van geluk spreken dat ie zoveel intrinsieke motivatie (stress) heeft. Want vanuit de ploeg hoef je het daar niet te verwachten.

wiebipedia 13 november 2019 om 11:20

10x top 10 GT
4x podium GT
4x puntentrui in GT
73x etappeoverwinning in GT
8x winst monument
17x winst klassiekers
??X nationaal kampioenen afgeleverd

Presteren dus behoorlijk boven het door jou aangeduide motto….

west 13 november 2019 om 11:52

Dat is 10 keer top 10 Grand Tour in 34 jaar hè… 0,7 etappezeges per Grand Tour en 1 klassieker iedere twee jaar…
En de best presterende Lotto renners in die 34 jaar zijn; Tschmil, met afstand gevolgd door Greipel, Mcewen, Evans en Gilbert. Als dat geen eigenheimers met intrinsieke motivatie zijn dan weet ik het ook niet..
Maar dat is ook een kwaliteit. Kunnen cateren voor dat soort figuren..

wiebipedia 13 november 2019 om 11:55

Klopt, maar zo is er ook een uitspraak die zegt: “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.”

Elke nieuwe renner waarvan verwacht wordt dat hij gaat winnen draagt de druk van 34 jaar resultaat. Lotto is zeker niet een ploegje waar meedoen belangrijker is dan winnen.

west 13 november 2019 om 11:58

Nee, maar van alle World Tour ploegen die er momenteel rondrijden, zijn ze nou niet echt de ploeg die je direct aan prestatiedruk koppelt.

tvm 13 november 2019 om 14:53

@ west, een winnaarstype als Ewan legt die druk op zichzelf, ongeacht welke ploeg hij rijdt. En zo hoort het ook. Ik denk zelfs dat het een essentiele voorwaarde vormt om een topper te worden, of vooral te blijven. Om het dan nog zo af te maken iedere keer, is knap.

Headlines

Materiaalzone

Populair