Cadel Evans volgt Alessandro Ballan op

zondag 27 september 2009 om 17:33

Cadel Evans mag zich een jaar lang wereldkampioen noemen. De Australiër reed ijzersterk in de laatste ronde en kwam uiteindelijk solo over de streep. Alexander Kolobnev en Joaquim Rodriguez kwamen uiteindelijk bijna een halve minuut tekort en moesten het doen met plaats twee en drie.


Ronde de klok van half 11 begonnen de profs aan hun mondiale titelstrijd op de weg. Het begin was hectisch met vele aanvallen, maar uiteindelijk vormde zich toch een kopgroep met daarhij Andre Greipel (Duitsland), Yukiya Arashiro (Japan), Matija Kvasina (Kroatie), Christoph Sokoll (Oostenrijk), Peter Kusztor (Hongarije), Jan Barta (Tsjechie), Gorazd Stangelj (Slovenie), Mauricio Ardila (Colombia), Olegs Melehs (Letland) en Volodymyr Zagorodny (Oekraine). Zij mochten wegrijden, maar werden wel binnen de zeven minuten gehouden door het peloton, dat geleid werd door Italië.

De Italianen braken met nog honderd kilometer te gaan de koers open, door een fikse demarrage te plaatsen op één van de twee klimmetjes. Dit resulteerde in een groep met niet de minste renners. Onder andere Alessandro Ballan, Giovanni Visconti, Luca Paolini, Michele Scarponi, Johnny Hoogerland, Tom Boonen, Greg Van Avermaet, Joaquin Rodriguez, Rein Taaramae en Kim Kirchen waren mee.

Zij pakten binnen afzienbare tijd een voorsprong van rond de twee minuten op het peloton. Maar de koplopers bijhalen lukte niet zomaar. In het peloton moesten de Australiërs gaan werken aangezien zij met Michael Rogers maar één iemand hadden meezitten vooraan. Nadat er weer een boel kilometers waren afgelegd, waren de tien vooraan bijgehaald door de achtervolgende groep en zat het peloton nog maar op een minuutje.

Hierna kwam er weer een spervuur van aanvallen waarin vooral de Colombiaan Leonardo Duque, de Nederlander Johhny Hoogerland en de Sloveense vroege vluchter Gorazd Stangelj actief waren. Op de voorlaatste klim in de voorlaatste ronde spatte de gehele kopgroep elkaar, en ook in het peloton was dat het geval. Onder aanvoering van Filippo Pozzato sprong een select groepje naar voren, waarna de Zwitserse favoriet Fabian Cancellara in de afdaling een sterk nummertje opvoerde en het pak zo nog verder uit elkaar trok. Eenmaal beneden bleef er nog een klein groepje favorieten over vooraan in de koers, met daarbij de Nederlanders Johhny Hoogerland en Karsten Kroon.

Even voor de laatste klim in de voorlaatste ronde achtte de Kazach Alexandre Vinokourov zijn moment gekomen en sprong weg uit dat groepje. ‘Vino’ bouwde een mooie voorsprong op, maar moest op de klim toezien dat de Rus Alexander Kolobnev en wederom Hoogerland bij hem aan kwamen sluiten. Kolobnev trok meteen door, terwijl achter hem Fabian Cancellara opnieuw de favorietengroep uit elkaar trok. Op de top werd ook Kolobnev weer bijgehaald en bleven naast de Zwitser en de Rus vooraan alleen nog de Italiaan Damiano Cunego, de Belg Philippe Gilbert, de Deen Matti Breschel, de Spanjaarden Joaquin Rodriguez, Samuel Sanchez en Alejandro Valverde en de Australier Cadel Evans over met daarachter een waar slagveld.

Alles wees er op dat Cancellara veruit de sterkste man was en daardoor werd er ook vooral naar hem gekeken. Hierdoor kon het echter gebeuren dat Kolobnev, Rodriguez en Evans er van onder muiste en vanwege de twijfel in de achtergrond een flink gat sloegen. Nog voor de laatste klim van de dag liet Evans zijn twee medevluchters achter zich en vervolgde solo zijn weg.

De Australier bleek in goede doen want de rest slaagde er, mede door een slechte verstandhouding, niet in om hem te achterhalen. Zo behaalde de altijd wat ‘saai koersende’ Evans zijn mooiste zege uit zijn carriere en hij vierde dat op een ingetogen manier. Bijna een halve minuut achter hem klopte Kolobnev Rodriguez in de sprint om de zilveren medaille en vlak daarachter was Sanchez sneller dan de teleurgestelde Cancellara, die beide in de afdaling waren weggereden. Johhny Hoogerland hield nog knap stand en werd 14de terwijl Karsten Kroon genoegen moest nemen met een 20ste stek.

Wereldkampioenschap op de weg elite (262 km)
1. Cadel Evans (Australie) in 6u56m26s
2. Alexandr Kolobnev (Rusland) + 27s
3. Joaquin Rodriguez (Spanje) + 28s
4. Samuel Sanchez (Spanje) + 30s
5. Fabian Cancellara (Zwitserland)
6. Philippe Gilbert (België) + 51s
7. Matti Breschel (Denemarken) z.t.
8. Damiano Cunego (Italië)
9. Alejandro Valverde (Spanje)
10. Simon Gerrans (Australië) + 1m47s
11. Fabian Wegmann (Duitsland) z.t.
12. Kurt Asle Arvesen (Noorwegen)
13. Chris Anker Sörensen (Denemarken) + 1m59s
14. Johnny Hoogerland (Nederland) + 2m02s
15. Oscar Freire (Spanje)
16. Ivan Basso (Italie) + 2m44s
17. Andre Fernando Cardoso (Portugal)
18. Michael Barry (Canada)
19. Sergei Ivanov (Rusland)
20. Karsten Kroon (Nederland) + 2m50s

23. Koos Moerenhout (Nederland)
36. Robert Gesink (Nederland) + 3m01s
91. Lars Boom (Nederland) + 10m54s

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.