Bryan Coquard pakt na 10 jaar eindelijk eerste WorldTour-zege in Tour Down Under
foto: Cor Vos
zaterdag 21 januari 2023 om 05:16

Bryan Coquard pakt na 10 jaar eindelijk eerste WorldTour-zege in Tour Down Under

Tien jaar heeft hij er op moeten wachten en nu is het zover. Voor het eerst in zijn carrière heeft Bryan Coquard een overwinning in de WorldTour behaald. De 30-jarige Fransman toonde zich onnavolgbaar in de eindsprint van de vierde etappe in de Tour Down Under. In het algemeen klassement blijft Jay Vine aan de leiding.

Door de straffe wind werd de vierde etappe een ware waaierrit. Jayco-AlUla en INEOS Grenadiers probeerden verschillende keren klassementleider Vine onder druk te zetten, maar de 27-jarige Australiër wist zich overtuigend te handhaven.

In de finale van de 133 kilometer lange rit naar Willunga Township werd voor de licht oplopende finishstraat met name gekeken naar Michael Matthews en Caleb Ewan, maar de twee thuisfavorieten kwamen er in het slot niet aan te pas.

De aanhouder wint
In de lange laatste rechte lijn plaatste Coquard een vroege verrassingsaanval die niemand kon beantwoorden. Bij zijn eerste aanzet sloeg hij meteen een gat dat aan de finish ruim voldoende bleek te zijn voor de overwinning. Zege nummer 49, maar pas zijn eerste in de WorldTour.

Achter hem sprintte Alberto Bettiol naar de tweede plaats, voor Hugo Page en Paul Penhoët.

De Tour Down Under telt nog één rit. Morgenochtend finisht de eerste WorldTour-wedstrijd op de top van Mount Lofty.

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
21 januari 2023 05:45
Met de strijd tussen de twee pelotonnetjes - het verschil constant schommelend tussen 20 en 50 seconden - was het een etappe om op het puntje van je stoel te zitten - hoera voor die insomnia! :-)

Indrukwekkende sprint van Coquard, met afstand de sterkste van het pak. Bettiol via een mooie opdeemstering naar een zoetzure tweede plaats en daarachter kwamen de jonkies Page en Penhoët van achteruit sterk opzetten. Ewan werd op 2km van het einde nog naar voor gebracht door Drizners maar de wasmachine overspoelde hem gelijk weer en hij leek ditmaal ook niet de benen te hebben om de rest te overklassen. Matthews kleurloos en leek zwaar ontgoocheld toen hij de puntentrui kwam ophalen; logisch, hij had beter moeten doen op een finish die op zijn lijf geschreven was en na het vele werk dat (o.a.) zijn ploeg verricht had. Iemand van Ineos (of was het Bahrein?) schoot nog uit de klikpedaal - vandaar dat Hayter er niet aan te pas kwam?

Morgen nog een mooie heuvelrit die over eindwinst zal beslissen. Tot nu toe is elke etappe de moeite van het kijken meer dan waard geweest - wie beweert dat de Tour Down Under de WT-status niet verdient heeft ongelijk.
    21 januari 2023 08:38
    Bedankt voor het kleurrijk verslag! Alsof ik zelf gekeken heb, en ik lag gewoon te pitten.
    21 januari 2023 08:43
    Inderdaad, heerlijk leesvoer bij het ontwaken! ;-)
    Opdeemstering hahaha heerlijk!
    21 januari 2023 10:42
    Het was Lets kampioen Liepins van Trek die uit zijn pedaal schoot.
    21 januari 2023 11:38
    Mooi verslag Limal. Maar kun je verduidelijken wat opdeemstering is? Ik snap die zin niet zo.
    21 januari 2023 11:58
    Schitterend dat het hele forum opeens aan het opdeemsteren is geslagen.
21 januari 2023 06:22
Cocky verraste de rest totaal met zijn vroege aangaan vanuit perfecte positie. Afgebluft. Leuk. Had natuurlijk als geen ander van 'kraait victorie' moeten worden voorzien, flagrante misser vanuit de redactie.

Wat heeft FDJ zijn shirts vernaggeld zeg, na ag2r het tweede stuk nostalgische herkenbaarheid dat in de marketing kamers stukgemaakt is. Ineos ook irritant, naast lelijk verwar je ze idd de godganse tijd met Bahrein. Was lekker zwartachtig gebleven joh.

21 januari 2023 08:40
Kom er dus nu pas achter dat dit zijn 1e WT zege is. Wat me aardig verrast.

Dit was gewoon een puike sprint. Gaat vroeg aan en trekt een flink gat.
Maar je moet het nog maar volhouden tot de lijn.

Gefeliciteerd Brian.
21 januari 2023 08:30
Mooie sprint zeg, ook wel zijn stijl. Stevig ritje ook weer, mooi gevarieerd parcours dit jaar
21 januari 2023 08:38
Wat een mooie krachtsexplosie van Coquard. Het lukte hem maar niet om op WT-niveau door te breken en ook Cofidis had moeite om op het hoogste niveau te winnen, dus deze zege zal voor renner én team zo vroeg in het seizoen al als een bevrijding aanvoelen.
Ook een duimpje voor de organisatie die deze ronde veel interessanter heeft gemaakt dan in het verleden door een gevarieerd parcours met mooie finales uit te tekenen.
    21 januari 2023 11:24
    Mwoah. Hij zat er tegen nota bene Kittel eens 2 mm naast in de tour. Dat schaar ik al degelijk onder doorbreken.

    Scheelde niks : https://www.concordmonitor.com/Tour-3269202

    Leverde nog deze prachtfoto op in afwachting op de uitslag : https://joanseguidor.com/saltito-le-falta-coquard/

    Sindsdien gun ik dat joch
    21 januari 2023 13:05
    hier ook, kan meer dat Haantje
21 januari 2023 08:54
Fantastisch moment voor Coquard die zijn inspanning pas na de streep afbrak. Ik kan mij zijn teleurstelling nog herinneren toen hij in de Tour, na het zien van de fotofinish, met millimeters werd verslagen door Marcel Kittel.
Een mooie manier om zijn 50ste te pakken.
Edit: 49ste dus.
21 januari 2023 09:47
Zo de ju! Ik denk die gast gaat veel te vroeg zo heuvel op, maar ja als je de rest op 4/5 fietslengtes poeft... Sjonge, toch wel een verrassing zo in het begin van het jaar.
21 januari 2023 10:26
Heeft Kelderman al gereageerd?
21 januari 2023 10:27
Wat een sprint van Coquard zeg.. hij hield zijn snelheid echt heel lang hoog.
21 januari 2023 12:11
Bettiol een sprinter!

Opdeemsteren,wegdeemsteren,afdeemsteren enz.
    21 januari 2023 16:09
    Doet wel een De Lie'tje (remember Welsford - McLay): duiken in een gat dat er niet is. Heeft geluk dat Liepens recht blijft. Nu heeft letterlijk niemand het gezien.
21 januari 2023 13:09
WT classificatie doet Coquard tekort.

Klasse renner, kan een flink stukje sturen, (baanrenner) en bergop sprinten draait ie z'n hand ook niet door om. Bij wat meer wetenschappelijke ploegen was er misschien meer uitgekomen, maar dat weet je natuurlijk nooit zeker. Ondertussen heeftie toch aardig wat
franse franken binnengehaald. Franse renners schijnen netto veel meer over te houden bij een Franse ploeg.

Reacties zijn gesloten.