Bol klopt Sagan in Californië, Pogacar eindwinnaar
foto: Cor Vos
zaterdag 18 mei 2019 om 22:36

Bol klopt Sagan in Californië, Pogacar eindwinnaar

In de Ronde van Californië is de slotetappe gewonnen door Cees Bol. De 23-jarige Nederlander van Team Sunweb won na een 141 kilometer lange etappe tussen Santa Clarita en Pasadena de massasprint. Tadej Pogačar verzekerde zich van de eindoverwinning.

Elf renners in de aanval
De slotrit werd gekleurd door een vlucht van elf renners. In de eerste tien kilometer ontstond een kopgroep met Lennard Hofstede en Neilson Powless (Jumbo-Visma), Remi Cavagna (Deceuninck-Quick-Step), Davide Ballerini (Astana), Lawson Craddock (EF Education First), Alex Hoehn (Amerikaanse selectie), Rui Oliveira (UAE-Emirates), Diego Rosa (Team Ineos), Maximilian Schachmann (BORA – hansgrohe), Peter Stetina (Trek-Segafredo) en Michael Storer (Sunweb). De elf werkten goed samen, maar de voorsprong werd niet veel meer dan twee minuten.

Deceuninck-Quick Step plant een coup
Tijdens de beklimming van de Angeles Forest Highway Summit wist een grote groep met onder meer leider Pogacar, nummer twee Segio Higuita (EF Education First) en George Bennett (Jumbo-Visma) aan te sluiten. In de afdaling ontsnapten Hofstede, Cavagna en Schachmann. Zij kregen gezelschap van Ballerini en ook Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step), die met dank aan zijn teruggezakte ploeggenoot Cavagna aansloot vooraan. Asgreen kwam virtueel in het geel te rijden en sprokkelde onderweg nog wat extra seconden tijdens een bonificatiesprint.

Sterke sprint van Bol
De vijf slaagden er echter niet in om voorop te blijven. UAE-Emirates bracht in dienst van kopman Pogacar het peloton terug. Op 7,5 kilometer van het einde volgde er een hergroepering, waarna de strijd om de dagzege beslist zou worden in een massasprint.

In die sprint ging Bol van ver aan. Sagan zat in zijn wiel, maar slaagde er niet in om langszij te komen. Na zijn overwinning in Nokere Koerse boekt neo-prof Bol zijn tweede zege van dit seizoen.

Pogačar verzekerde zich van de eindoverwinning, waardoor hij op 20-jarige leeftijd voor het eerst een eindklassement in een WorldTour-koers op zijn naam schrijft. De één jaar oudere Colombiaan Higuita volgt op 16 tellen als tweede.

Sagan, Bol en Philpsen – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2019 12:27
Niet slecht als Sagan in je wiel sprint en er niet meer overkomt. Mag je trots op zijn. Prestatie van formaat voor zo'n jonge gast.

Reacties zijn gesloten.