Biniam Girmay kent oorzaak tegenvallende Gent-Wevelgem: “Ben dat nog niet gewend”

dinsdag 28 maart 2023 om 09:47
Biniam Girmay kent oorzaak tegenvallende Gent-Wevelgem: “Ben dat nog niet gewend”

foto: Cor Vos

Een jaar geleden brak Biniam Girmay door met een vijfde plaats in de E3 Saxo Bank Classic en winst in Gent-Wevelgem. Dit seizoen zijn de resultaten een stuk minder. “Het loopt voorlopig nog niet goed in de voorjaarsklassiekers”, erkent de Eritreeër in gesprek met Sammy Neyrinck voor een reportage van Vive le vélo, leve de Ronde. “Gelukkig volgt er nog een lange periode.”

In Gent-Wevelgem, de wedstrijd die hij vorig jaar op zijn naam schreef, eindigde Girmay afgelopen zondag als 97ste. In een regenachtige editie had de kopman van Intermarché-Circus-Wanty te weinig gegeten, vertelt hij. “Voeding is essentieel geworden in het huidige wielrennen. Vandaag heb ik niet genoeg gegeten, omdat ik dat nog niet gewend ben. Nu weet ik dat ik de volgende wedstrijd zeker 90 gram koolhydraten per uur moet eten.” De regen zelf en de natte kasseien vormen voor Girmay geen probleem. “Ik hou ervan om zo over de kasseien te rijden.”

Aanstaande zondag wordt Girmay 23 jaar oud én maakt hij zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen, een wedstrijd die hij vorig jaar nog aan zich voorbij liet gaan.  “Ik heb al met mijn familie gebeld. Ze gaan mijn verjaardagstaart aansnijden op het moment dat de koers start. Dat brengt hopelijk geluk. Ik verlang nu al naar die dag. Iedereen weet dat de Ronde van Vlaanderen de beste koers is. Ik hou enorm van het publiek op de kasseistroken en op de hellingen. Door hun aanmoedigingen trap ik nog wat extra watts.”

Lees ook:
Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen 2023 – Van der Poel, Van Aert of toch Pogacar?
Dit artikel delen:

18 Reacties

Daniel17 28 maart 2023 om 11:36

Volgens mij is hij dit voorjaar gewoon niet in (top) vorm. Hij kan zondag eten wat hij wilt, maar ik denk dat hij er niet aan te pas gaat komen.

7
SoloSlim 28 maart 2023 om 15:31

We verwachten er gewoon te veel van.. In mijn ogen hoort hij niet bij de beste 20 renners, en dat moet alles meezitten om een uitslag te rijden. Vorig jaar reed er na de laatste kemmel nog een groep van meer dan 40 man samen en had hij geluk dat hij mee was met Laporte. Daarachter hield Van Aert alles onder controle zodat de kopgroep kon sprinten voor winst en ja, sprinten kan hij, maar de body ontbreekt nog om een zware wedstrijd aan te kunnen. En zeker eentje in slecht weer.

2
Rob de Keijzer 28 maart 2023 om 09:52

Niet gewend ? Daar heb je een ploegleiding voor he, om je daar mee te helpen…

1
Dikke Vrouw 28 maart 2023 om 10:02

In afrika regent het heul weinig en is het nooit zo kou

0
madeinstars 28 maart 2023 om 11:50

Als het warm is, moet je ook gewoon 90 gram koolhydraten per uur eten. Als je dat als prof niet weet, dan snap ik echt niet wat je ploeg aan het doen is.

1
Mystieke_Monnik 28 maart 2023 om 11:04

Niet genoeg gegeten, nu weer de taart aansnijden zonder dat hij erbij is? Dit is niet meer te volgen…

1
Kopinkas 28 maart 2023 om 11:47

Als ze bij het aansnijden van de verjaardagstaart ook de champagnekurken laten knallen, snap ik het maar al te goed…

0

Goede gozer, extra maaltje voor en tijdens de rit en meer mooie uitslagen komen er aan

1
Kopinkas 28 maart 2023 om 11:46

Het bord van de tegenstander leegeten lukte hem nochtans erg goed in de Giro van vorig jaar ;-)
Veel sympathie voor deze gast, en begrijpelijk dat de weersomstandigheden voor hem een bepalende factor zijn.

1
Canyonracer 28 maart 2023 om 12:37

“Ze gaan mijn verjaardagstaart aansnijden op het moment dat de koers start. Dat brengt hopelijk geluk.”

Als je als professionele sporter dit soort onzin uitkraamt, dan gaat het voorlopig niet goed komen met je vorm…

1
Kopinkas 28 maart 2023 om 12:50

Johan Museeuw geloofde dan weer in de kracht van zijn paternoster, is er heilig van overtuigd dat die hem in het ziekenhuis gered heeft na zijn val in het Bos van Wallers. Ieder zijn bijgeloof zullen we maar zeggen…

0
Bart_Nomad 28 maart 2023 om 12:58

'Nu weet ik dat ik de volgende wedstrijd zeker 90 gram koolhydraten per uur moet eten'

Are u serious? Dit weet inmiddels de gemiddelde fanatieke amateur. Ik kan me niet voorstellen dat, met de mate van professionaliteit van Wanty qua trainingsaanpak, dit niet bekend is. Daarnaast is 90 gram indicatief en voor elke renner verschillend, vandaar dat de glucosemeter zijn opmars aan het maken is.

Desalnietemin hoop ik dat hij nog wat moois kan laten zien dit voorjaar. Te meer omdat hij al vanaf dag 1 in mijn Scorito poultje opgenomen was :-)

0
Limal 28 maart 2023 om 13:23

“Daarnaast is 90 gram indicatief en voor elke renner verschillend”

Ik vermoed dat je daar zelf het antwoord geeft ;-) Waarschijnlijk heeft hij in het verleden altijd op minder koolhydraten/uur gekoerst, maar bleek dit met het kille weer en het harde koersverloop afgelopen weekend niet voldoende.

Ook in 2023 heeft een 22-jarige renner nog altijd minder koerssituaties meegemaakt dan iemand die al 5+ jaar meedraait. Trouwens, toen de van jongs af aan op-en-top professioneel begeleide Van der Poel zijn beruchte hongerklop meemaakte in Harrogate was hij al 24 en jarenlang prof. Het kan dus de besten overkomen ;-)

0
KopOverKop 28 maart 2023 om 16:54

Limal, de bonusprijs gaat naar u. Goed gezien, tot nu toe kon hij altijd af met minder maar had ook nog niet zo’n koers met dit weer gereden wat juist meer vraagt in meer opzichten.

0
Ikweethetniethoor 28 maart 2023 om 14:24

Druk, verwachtingen, tegenstanders die naar je kijken. De Sagan-treatment valt deze jongen zwaar op de maag.

0
Frans Casagrande 28 maart 2023 om 15:06

zat ie niet gewoon in een verkeerd wiel

0
KopOverKop 28 maart 2023 om 16:51

Zag deze leuke kerel tijdens de La Tropicale Amissa Bongo 2019 sprinter als Bonifacio en Greipel verslaan, 18 jaar.
Heeft gewoon even tijd nodig vanwege snelle doorbraak en hoge verwachtingen maar komt zeker nog terug voorin de koersen.

0
Geel Zwarte Bril 28 maart 2023 om 11:02

Die gaat vliegen zondag

-2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone