Belgisch vicepremier: “Zonder vaccin geen Ronde van Vlaanderen met publiek”

woensdag 13 mei 2020 om 12:13
Belgisch vicepremier: “Zonder vaccin geen Ronde van Vlaanderen met publiek”

© Cor Vos

Belgisch vicepremier Alexander De Croo is overtuigd: “Een Ronde van Vlaanderen met publiek is ondenkbaar als er geen vaccin tegen Covid-19 is. Of de overdraagbaarheid van het virus moet zo goed als nul zijn.”  

De Nationale Belgische Veiligheidsraad vergadert vandaag onder meer over de versoepeling van de sport. Er wordt nog geen finale beslissing verwacht over het doorgaan van grote sportevenementen. Maar Alexander De Croo, als vicepremier lid van de Veiligheidsraad, is nu al formeel: “Een Ronde van Vlaanderen met publiek is ondenkbaar als er geen vaccin is. Of de overdraagbaarheid van het virus moet zo goed als nul zijn.”

“We zullen naar een model moeten gaan zoals in Nederland”, vertelde De Croo aan Het Nieuwsblad. Daar vindt de regering massa-evenementen pas mogelijk als er een vaccin is. Bij organisator Flanders Classics beseffen ze het probleem en wordt werk gemaakt van een alternatieve Ronde, die in een aangepaste vorm kan doorgaan.

Dit artikel delen:

32 Reacties

Emergo 13 mei 2020 om 13:32

Dus dit jaar geen RVV

Marszzz 13 mei 2020 om 18:01

Volgend jaar ook niet

opdekant1 13 mei 2020 om 21:54

Met die redenering nooit meer.

Wie gaat er trouwens vrijwillig dat vaccin in laten spuiten?? Ben benieuwd.

Binda 13 mei 2020 om 23:13

Je moet wel heel erg slecht je best hebben gedaan op school om vaccins als een gevaarlijk iets te zien in plaats van een bijna risicoloos krachtig beschermingsmiddel.
Enfin, dat vaccin is er voorlopig toch niet, dus dat doet niet echt ter zake op dit moment. Maar het wordt ook steeds moeilijker om de RVV nog regen te houden in wielreminnend Vlaanderen dat smacht naar verlossing van de koersdroogte. Een jaar geen regering, daar doen ze niet moeilijk over bij de zuiderburen, maar een jaar geen koers…… dat wordt een volksopstand.

Natte spons 14 mei 2020 om 10:37

Vaccins, die niet goed getest zijn, kunnen zeker wel gevaarlijk zijn. Zelfs goed geteste vaccinaties, tegen bijvoorbeeld malaria, zijn niet zonder risico. De ziekte zelf is echter nog veel gevaarlijker, dus laten mensen, die naar risico gebieden gaan, zich meestal toch vaccineren. Bijwerkingen van verschillende stoffen in een vaccinatie zijn ook niet bij elk mens hetzelfde.

josi 13 mei 2020 om 13:34

Dat vaccin zal er nog niet zijn. Vraag me wel af hoe ze een koers zonder publiek voor zich zien.

LB108 13 mei 2020 om 13:50

Als ze in het verleden al konden afsluiten voor publiek (enkel VIPs waren vaak alleen toegestaan) kunnen ze het ook nog strenger maken en wellicht met sancties dreigen

Scott Sunderland 13 mei 2020 om 13:59

Bye Bye RvV 2020.

WF-EG 13 mei 2020 om 14:07

Ik vrees hetzelfde voor alle overige koersen die op de dagelijks wisselende kalender staan… maar misschien is het vaccin op tijd!

Emergo 13 mei 2020 om 15:58

Vergeet het maar.

Ab Normaal 13 mei 2020 om 14:12

Het zou technisch allemaal wel te regelen moeten zijn lijkt me, met de nodige politie inzet.
Voor de sfeer is het natuurlijk bepaald niet fantastisch. Aan de andere kant, als ik moet kiezen tussen koers zonder publiek voor één jaar en geen koers, dan is de keuze voor mij duidelijk.

SoloSlim 13 mei 2020 om 15:02

Voor mijn part rijden mogen ze zelf enkel lokale rondjes doen.
Alles is beter dan niets.

steven2743 13 mei 2020 om 16:17

Start en aankomst in Oudenaarde (net als bij de vrouwen) zal al veel oplossen. Je hebt dan maar toestemming van vijf tot zes gemeenten nodig. Daarnaast is dat parcours ook veel makkelijker af te sluiten voor bezoekers van buiten de regio. Antwerpen en het stuk van Antwerpen naar Oudenaarde voegt aan de beleving van de Ronde niets toe en is ook nauwelijks af te sluiten voor bezoekers. Beetje zoals ze dat bij de AGR in 2001 ook gedaan hebben. Destijds is de lus door België ook geschrapt (zie mijn reactie hieronder) en het parcours compacter gemaakt.

Bikeage 13 mei 2020 om 18:10

Probleem is dan wellicht dat er 260k lang beklimmingen inzitten en 80% de finish niet haalt :)

Romāns Vainšteins 13 mei 2020 om 14:22

Geen evenementen zonder vaccin is onhaalbare bullshit en op dit moment vooral mijlenver op de muziek vooruit lopen. Begrijpelijk dat in deze tijd dergelijke balonnen worden opgelaten maar straks door de realiteit achterhaald, tegen die tijd is anderhalvemetersamenleving allang van de baan. Mensen zijn tegenwoordig, mede vanwege alle ojeemedia zo enorm op het nu gericht dat men niet meer vooruit kunnen kijken.

Limal 13 mei 2020 om 14:30

Ojee!

WF-EG 13 mei 2020 om 16:18

Ik ben het grotendeels helemaal eens dat men vanuit paniek acteert en volledig onrealistische voorwaarden stelt aan evenementen waardoor deze onmogelijk doorgang kunnen vinden.
Tegelijkertijd vrees ik dat er geen organisator/overheid het risico zal of kan lopen om een grootschalig evenement te organiseren zonder dat er een vaccin is…

Mainfield -14 13 mei 2020 om 21:26

Een anderhalve samenleving is geen samenleving het is een soort van dwangbuis daar moeten we niet maar dan ook nooit willen, in Maastricht is net weer een ongebruikt corona centrum voor 4 miljoen afgebroken als de situatie echt zo ernstig was geweest hadden dit nooit afgebroken

Romāns Vainšteins 13 mei 2020 om 14:47

De eerste 7 artikelen op nu.nl half mei is een lange rits aan versoepelingen die allemaal risico’s met zich mee dragen verdergaand dan een wielerkoers en dan op dagelijks niveau ook nog. Het grote probleem is dat het begrip evenement op een grote hoop gegooid wordt in plaats van dat er onderscheid gemaakt wordt tussen de vele vormen die er van zijn. Daar zullen ze nu druk mee bezig zijn.

steven2743 13 mei 2020 om 15:34

Vanwege mond- en klauwzeer is in 2001 de Amstel Gold Race ook publieksarm verreden. Als je op youtube de oude aflevering bekijkt https://www.youtube.com/watch?v=VhDpxI4J2Yk zie ook alleen de inwoners van de dorpjes staan. Het is leerzaam om een wielerflitsartikel te maken over de ervaring van de organisatie van destijds met publieksarme grote evenementen. Ik ga er gemakshalve vanuit dat de UCI en de diverse organisatoren al contact hebben gehad met de provincie Limburg en de AGR-organisatie hoe je zo iets aanpakt.

guyremgabdel 13 mei 2020 om 15:49

Ben eens benieuwd hoe de RVV er zal uitzien. Veel burgemeesters staan nu niet bepaald te springen om dergelijk evenement op hun grondgebied toe te laten gelet op het mogelijk risico van een 2e golf. Zonder vergunning van de burgemeester = geen passage mogelijk in België. Alles moet bij ons aangevraagd worden tenminste 14 weken voor de wedstrijd. Voor de RVV betekent dit dat ze uiterlijk tegen 12 juli hun aanvragen moeten opsturen. Eens zien dus waar we binnen 2 maand zullen staan met het virus.

Romāns Vainšteins 13 mei 2020 om 16:59

Gewoon aanvragen met een 2e golf clausule? Of gaat dat niet zo in Belgie?

guyremgabdel 13 mei 2020 om 18:25

Neen RV, zo eenvoudig werkt dat bij ons in België niet. Een pandemie heeft zich de laatste decennia’s nooit voorgedaan en wordt ook overal in alle belgische polissen uitgesloten. Dus mocht er iets gebeuren (vb heruitbraak virus en er kan aangetoond worden via tracing dat de oorzaak bij de koers ligt) dan zijn overheid (burgemeester) en organisator nog niet thuis, als je snapt wat ik bedoel. Voor de minste nalatigheid die kan aangetoond worden, mogen ze het bij het gerecht gaan uitleggen.

ChefSpijker 13 mei 2020 om 19:12

Zolang de organisatie de voorzorgsmaatregelen gewaarborgd heeft kunnen ze nooit aansprakelijk gesteld worden, lijkt me. Want ze hebben daarvoor immers een akkoord gekregen. En die voorzorgsmaatregelen zullen allemaal vastgelegd worden. Om een ander voorbeeld te noemen: ze gaan een OV-bedrijf toch ook niet aanklagen als blijkt dat een besmet persoon in een trein/bus/metro verschillende mensen aangestoken heeft.

guyremgabdel 13 mei 2020 om 20:06

Hier in B hangt dat af van de rechter. Meestal vindt die toch altijd ergens 1 verantwoordelijke die een steek(je) heeft laten vallen, want zeg nu zelf, nobody is perfect. En omdat je vergelijking maakt met de trein : kijk eens naar de recente rechterlijke uitspraken over schuldige ivm treinramp in Buizingen enkele jaren terug.

ChefSpijker 13 mei 2020 om 20:51

Even gekeken, maar hoe is dat vergelijkbaar? Daar is juist van alles aangetoond wat betreft nalatigheid. Een machinist die door rood reed en een trein die niet voldeed aan een beveiligingssysteem volgens de wettelijke normen.

guyremgabdel 13 mei 2020 om 22:36

Ewel, snap je het niet ? De overheid is schuld dat de trein geen beveiligingssysteem had, maar de rechterlijke macht probeert vooral de schuld in de schoenen van de machinist te schuiven om de overheid zoveel mogelijk uit de wind te zetten.

jan jansen 13 mei 2020 om 16:43

finale beslissing, mooi gevonden

Fred Postma 13 mei 2020 om 17:09

Het valt of staat met de politieke wil om het al dan niet te organiseren.
Argumenten zijn altijd ondergeschikt.
Politieke wil is in België en Nederland
helaas minder dan in Frankrijk of Italië te vinden. Men is hier meer van de filosofie van de risicovermijding , tot elke prijs.
En angstig om zich heen kijken of men niet de eerste met iets is. Dat is absoluut te riskant voor onze voorzichtige en zich indekkende politici. Dan maar geen wielrennen, zelfs in Vlaanderen niet.

sl2512 13 mei 2020 om 19:59

Helaas zijn wij opgescheept met laffe politici zonder visie die worden geadviseerd door even risicomijdende ambtenaren met 100% baangarantie.
De 1,5 meter samenleving die nergens op is gebaseerd worden heilig verklaard en een vaccin (schijnveiligheid) wordt als voorwaarde gezien om weer terug te keren naar een normaal leven.
Dat terwijl er nog steeds schandalig weinig wordt getest en er nauwelijks informatie is over de wijze waarop het virus wordt verspreid.
Onderstaand artikel van onze vriend Maurice de Hond biedt een interessante visie daarop. https://www.maurice.nl/2020/05/12/de-blinde-vlek-met-grote-gevolgen/
Als dat klopt kan je morgen starten met alle evenementen die buiten plaats vinden.

Marszzz 13 mei 2020 om 17:51

Het ene evenement is niet het andere evenement. Een wielerkoers is geen concert, of een festival. Ze kunnen bij start en finish alles beperken tot het hoogst noodzakelijke, en bij drukke punten (de hellingen) het afsluiten. Mensen die elders langs de kant staan en afstand houden tot niet-gezinsleden ja dat moet toch kunnen. Dat is niet anders dan nu op straat.

stoempen op de pedalen 13 mei 2020 om 22:05

dan gaan die mensen die in de steden en op de hellingen staan toch daar bij staan? Of denk jij dat 80% dan thuisblijft? Die zoeken gewoon een ander plekje en krijg je op andere plekken drukte

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair