Ballerini derde achter Van der Poel: “Helaas werd Stybar bijgehaald”

vrijdag 12 maart 2021 om 19:56
Ballerini derde achter Van der Poel: “Helaas werd Stybar bijgehaald”

foto: Cor Vos

Davide Ballerini legde in de derde etappe van Tirreno-Adriatico beslag op de derde plaats. In de uitslag moest de Italiaan van Deceuninck-Quick-Step alleen Mathieu van der Poel en Wout van Aert voor zich dulden.

Op de oplopende finish in Gualdo Tadino scheelde het echter niet veel of zijn ploeggenoot Zdeněk Štybar was met de zege gaan lopen. In de slot kilometer zette de Tsjechische renner zich op kop. Julian Alaphilippe zat in het wiel en liet op achthonderd meter een gaatje vallen. Štybar pakte zo’n dertig meter voorsprong, maar de concurrentie onder aanvoering van Wout van Aert was alert en beende hem snel bij.

“Het was een intense finale en ik zat in het wiel van Julian toen hij een gaatje liet waardoor Styby zijn kans kon gaan”, blikte Ballerini terug. “Helaas waren de anderen bij de pinken en haalden ze hem bij, dus focusten we opnieuw op de sprint. Net toen we uit de laatste bocht kwamen, werden we iets opgehouden door een andere renner en moesten we afremmen. Desondanks kon ik nog een podiumplaats pakken, een goed resultaat gezien de omstandigheden.”

“We hebben nog vier ritten te gaan en willen nog mooie resultaten neerzetten”, sprak Ballerini na afloop.

Dit artikel delen:

15 Reacties

theking 12 maart 2021 om 20:27

Ik denk dat Ballerini vandaag niet zo blij met Alaphilipe was. Die verprutst op deze manier zijn winstkansen.

Michelangelo 12 maart 2021 om 20:35

Persoonlijk denk ik dat linksom of rechtsom de derde plaats het hoogst haalbare was voor Ballerini. Grootste kans op winst voor DQS was een tactische zet zoals nu geprobeerd met Stybar. Bochtige parcours en de aanwezigheid van zowel Alaphillipe als Ballerini was hiervoor ideaal.

tvm 12 maart 2021 om 20:37

Mooi politiek correct antwoord van Davide, maar Ala heeft natuurlijk zijn karretje in de poep gereden.

Peter Lippens 12 maart 2021 om 21:29

denk dat het zo vooraf gepland was en had Wout niet asap gereageerd dan had dat plannetje best kunnen lukken, denk dat in een echte sprint hier bergop niemand van DQS tegen Wout en/of Matje was opgewassen en het is niet de eerste keer dat ze zoiets hebben geprobeerd met wisselend succes.

Gilberto 12 maart 2021 om 21:31

Heeft Ala niet gewoon afgedwongen de laatste jaren dat hij zoiets MAG doen? Het is een oprechte vraag, geen stelling :D

Gewoon je pech als je bij zo’n gigant in het team zit, sneu, maar realiteit. Zitten heel wat jongens in die ploeg die zelf ook al heel ver zouden kennen komen in de komende koersen, maar ja…

Kloppen de programma’s van de rijders op procyclingstats over het algemeen goed? Is er ergens een goed overzicht te vinden welke ploegen Quickstep naar welke koers gaan sturen de komende weken?

Thijs E 12 maart 2021 om 22:06

Ballerini baalt, terecht, maar hij had toch niet gewonnen. Balen meenemen naar de volgende geschikte finish, dat werkt goed bleek vandaag.

En Flip mag op dit soort aankomsten natuurlijk gewoon doen wat hem goeddunkt.

Dr op en dr over 12 maart 2021 om 23:57

Ballerini liep toch behoorlijk snel in op Wout en Mathieu, hij knalde Stybar en Higuita voorbij alsof ze er niet waren. Ook met de beelden vanuit de helikopter genomen is het goed te zien hoe ver Ballerini nog achter Stybar en Higuita zat, op het moment dat Wout en Mathieu al in de laatste 200 meter zaten. Om uiteindelijk op twee fietslengtes te eindigen van de winnaar. Dus Ballerini had duidelijk de snelste laatste 300 meters.

Dus idd karretje in de stront gereden door Julian…. Maar ach, dat overkomt de beste zullen we maar zeggen.

harryjohan71 13 maart 2021 om 09:08

Ballerini zat direct achter Van der Poel en Van Aert. Hij had met ze meekunnen springen, maar was niet goed genoeg. Iedereen wist dat Van Aert ging, maar Ballerini kon hem niet volgen. Daarna zat hij de hele tijd in de slipstream van Allaphilippe op de streep kan hij alleen Higuita nog passeren. De rest is en blijft ver weg. Ballerini had hier nooit gewonnen

Dr op en dr over 13 maart 2021 om 10:41

harryjohan ….> Als jij denkt dat Ballerini in het wiel van WVA zat dan heb je blijkbaar de hele finish niet eens gezien ! Op het moment dat Wout achter Stybar aanspringt, zit Ballerini in het wiel van Van Avermaet die vervolgens Alaphilippe nog voor zich heeft rijden. En ook Higuita komt er zich nog tussen voegen.

Misschien eerst hier de sprint maar eens terugkijken ?

https://www.youtube.com/watch?v=4fnXo6nQbAY

Puur gebaseerd op de laatste 300 meter had Ballerini hier altijd gewonnen.

Even de moeite nemen om de sprint terug te kijken kan je gedachten hierover misschien wijzigen. Ballerini was ver maar dan ook echt veruit de snelste. Misschien anders even de podcast van Lanterne Rouge of Chris Horner kijken, dat wil ook wel helpen. Lanterne Rouge geeft een hele mooie beschrijving van de sprint, en ook zij waren er unaniem in dat Ballerini hier vandaag had moeten winnen.

https://www.youtube.com/watch?v=BR03Ao4sRL4&t=670s

Op youtube kan je ook de hele sprint terugvinden. Op het moment dat Van Aert en Van der Poel al met z'n tweeën los zijn van de rest (200) meter, geven ze een heel mooi helikopter-shot. Daarop is zeer goed te zien hoeveel achterstand Stybar en Higuita op dat moment al hebben. Op ruim vijf fietslengtes achter Higuita die op de grens van de 200 meter Stybar inhaald, zie je net het helmpje van Ballerini onder in beeld verschijnen. (Eerste filmpje. seconden 55/56)

Aan de finish is dit verschil vele malen kleiner, Ballerini heeft inmiddels Stybar en Higuita al lang opgegeten en is hard onderweg richting het achterwiel van Wout.

Ergo…> Ballerini was veruit de snelste in de laatste 300 meter.

Beer 13 maart 2021 om 11:01

Eens met deropenderover.

Handige Harry 13 maart 2021 om 11:23

Al had hij in het wiel gezeten dan nog was hij er niet overheen gekomen.
Misschien heeft van der Poel dan geen tijd om uitgebreid te juichen maar hij wint dan nog steeds die sprint.

xistnc 13 maart 2021 om 11:28

Dank voor de YouTube-links!

Op het moment dat Van Aert achter Stybar aangaat, komt hij uit het wiel van Ballerini. Die heeft voldoende ruimte aan de rechterkant van de weg om ook te springen, maar kiest ervoor om dat niet te doen. Ook als hij Mathieu voorbij ziet komen, blijft hij achter Alaphilippe zitten. Higuita sluipt wel mee en nestelt zich voor Alaphilippe. Dat Van Avermaet daar ook rijdt, speelt geen enkele rol. Die maakt geen move en rijdt niet in de weg.

Vervolgens maakt de weg een bocht naar rechts en houdt Alaphilippe zijn benen stil, waardoor Ballerini opgesloten zit. Vlak daarna komt Alaphilippe weer in beweging, maar in de opeenvolgende halve bochten rijdt Higuita te veel in de weg om nog te kunnen aansluiten bij Wout en Mathieu.

Ballerini heeft twee of drie momenten gemist om mee/op te schuiven, omdat hij niet wilde of omdat hij niet kon. Omdat Ballerini daardoor relatief inhield, is het niet raar dat hij op het laatst wat overheeft om (op het oog) de snelste laatste meters te rijden. Als hij eerst een kwartiertje pauze had genomen, had hij die meters misschien nóg sneller kunnen afleggen.

harryjohan71 13 maart 2021 om 11:43

Nadat Van Aert en Van der Poel aangaan kan Ballerini meegaan met hun. Ballerini wist dat ze gingen komen, maar schuift niet mee. Hij wacht tot Allaphilippe het gat dicht voor hem. Dat hij daarna de laatste 100 meters sneller is, is logisch. Van der Poel en Van Aert hadden al de versnelling geplaatst die hij niet kon/wou beantwoorden.

Groetjesaandevoetjes 13 maart 2021 om 11:44

Ik had vooral het idee dat Alaphillipe gewoon niet weet hoe hij die sprint voor Ballerini beter had kunnen aantrekken. Op 300 meter van de streep laat hij het gewoon lopen in de hoop dat Ballerini het gat naar Higuita wel kan dichten en daarna nog erover heen kan komen.

Mindless 12 maart 2021 om 23:59

Hoewel ik een loverboy ben als het aankomt om zowel MvdP als vAert, denk ik eigenlijk dat Ballerini hier toch wel een kansje had gehad… ik had het idee dat hij dichterbij kwam uit die slipstream. Hij lijkt echt sterk in dit soort aankomsten en is de vorm van z’n leven. Ik denk dat hij wel wat zou mogen balen…

Anderzijds vond ik het wel een meesterlijke zet van Flip. Hij vergeet alleen dat de gretige vAert erachteraan zal gaan…

Headlines

Materiaalzone