Baanwielrenners draaien opnieuw rondjes in Apeldoorn: “Veiliger dan buiten”

donderdag 30 april 2020 om 15:43
Baanwielrenners draaien opnieuw rondjes in Apeldoorn: “Veiliger dan buiten”

© Cor Vos

In het Omnisport in Apeldoorn hervatten de baanwielrenners hun training op de baan. Het nationale trainingscentrum was anderhalve maand dicht vanwege het coronavirus, maar topsporters zijn vanaf vandaag – donderdag – weer welkom.

Sportkoepel NOC*NSF keurde de door KNWU ingediende protocollen goed. Zo mogen er geen renners tegelijk in de baan rijden en is er maar één coach en één mecanicien toegestaan op het middenterrein, waar iedereen een eigen hokje heeft. “Net als tijdens wedstrijden”, vertelt Jeffrey Hoogland aan NOS. “We kunnen ons eigen ding doen, er is afstand, zo zijn we veilig. Dat werkt prima.”

Zelfs veiliger dan buiten, weet hij. “Een baanfiets heeft geen remmen, maar ik ben er toch mee de weg op gegaan. Er waren zelfs bijna een paar crashes. Een automobilist verwacht natuurlijk niet dat een fietser met zestig per uur op zich afkomt zonder remmen. Maar ja, ik moest toch iets.”

Wedstrijdprikkel
Voor de baanwielrenners heeft de coronacrisis amper invloed gehad op hun programma. Ze werken toe naar een nieuw seizoen en de voorbereiding is net gestart. Het eerste evenement van belang is het EK half oktober en het hoogtepunt moeten de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio worden.

Omdat de wedstrijdkalender vooralsnog leeg blijft, denkt bondscoach Hugo Haak aan een wedstrijddag in het Omnisport. Zijn renners moeten dan om beurten een kilometer tijdrijden: “Ik wil ze toch een wedstrijdprikkel geven”, vertelt Haak aan NOS.

Dit artikel delen:

7 Reacties

josi 30 april 2020 om 15:52

Goh, ik wist niet dat je met een fiets zonder remmen de openbare weg op mocht. Weer wat geleerd.

the student 30 april 2020 om 16:41

“Een baanfiets heeft geen remmen, maar ik ben er toch mee de weg op gegaan. Er waren zelfs bijna een paar crashes. Een automobilist verwacht natuurlijk niet dat een fietser met zestig per uur op zich afkomt zonder remmen”

Malloot. Bouw een fixed-gear van een oude tijdritfiets met horizontale dropouts met remmen… Kan je zo veel met vast verzet op de weg trainen als je wilt. Die baantubes willen toch al niet zo lekker buiten.

Romāns Vainšteins 30 april 2020 om 16:48

Zo, je hebt ze dus werkelijk dermate onnozel rondwaggelen op de aardkloot ?

Ik dacht altijd dat hipsterknotjes op een omgebouwd knakenframe met van die voetleernichtpakjes en een halfgaar voorremmetje de absolute max was.

Rawolf 30 april 2020 om 19:39

Mijn respect voor meneer Hoogland is zojuist met – 100% gedaald

girardengo 30 april 2020 om 20:03

Even vergeten dat er ander verkeer op de weg zit? Ik zou het niet graag proberen.

re-cycle 1 mei 2020 om 04:36

maatschappelijk gezien totaal onverantwoord in deze tijd met baanfiets de weg op te gaan. Dit is geen goede PR voor de baanrenners en ons als wielrenners.

Guushovd 1 mei 2020 om 15:42

Je hebt als baanwielrenner toch ook wel een wegfiets, of anders kan je er probleemloos aan komen lijkt me. Zou hij 1 mei en 1 april verwisseld hebben?

Headlines

Materiaalzone

Populair