Een opvallende nieuwe verschijning bij Jumbo-Visma dit seizoen. Hongaars kampioen Attila Valter is de gelederen komen versterken. De getalenteerde klimmer stond al een paar jaar op het zogenoemde ‘high potential’-scoutinglijstje van de ploeg. Eind 2019 spraken beide partijen al een keertje. “Toen vond ik mezelf nog niet klaar voor de stap en koos ik ervoor om binnen CCC mijn profdebuut te maken”, legt Valter zijn keuze uit in een interview met WielerFlits. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.

Na het uiteenvallen van zijn Poolse WorldTour-ploeg, streek de Hongaar in 2021 neer bij Groupama-FDJ. Ondanks dat Valter het daar prima naar zijn zin had, was hij maar wat blij dat de Nederlanders afgelopen jaar weer interesse toonden. “Ze waren me niet vergeten en de laatste twee seizoenen heb ik min of meer aangetoond wat zij wilden zien. Jumbo-Visma is overtuigd dat ze mij een betere renner kunnen maken. De keuze was niet makkelijk, omdat ik veel eigen ambities heb. En dat is lastig, want dit is de grootste ploeg ter wereld. Toch was dit het beste.”
Waar hij zich in 2019 nog niet rijp genoeg achtte voor de stap naar Jumbo-Visma, kan Valter volgens zichzelf nu wel mee komen. “Ik heb een aantal grote koersen voor mezelf kunnen rijden. Ik denk dat ik een niveau heb gehaald waarop ik alle hulp kan gebruiken voor mijn volgende stap. Er is nog een klein beetje nodig voor mij om koersen te winnen en dat wil ik. De mogelijkheden om dit te bereiken, zag ik niet bij veel teams. Daarom had ik de beste ploeg, de beste coach, het beste materiaal en alles daaromheen nodig, om te vechten met de beste renners ter wereld.”

Het klikt goed tussen Valter en Vingegaard – foto: Cor Vos
De Hongaar heeft duidelijk voor ogen wat zijn rol is en waar hij naartoe wil. “Het is mijn doel om renners als Jonas Vingegaard en Primož Roglič te helpen in de grootste koersen, maar ook om zelf naar het kopmanschap toe te groeien. Hoe dat gaat, zullen we moeten afwachten. Niets in het leven is zeker, maar Jumbo-Visma ziet die mogelijkheden ook voor mij. Hoe dat zich vertolkt, hangt af van mijn ontwikkeling. Neem nu Christophe Laporte. Hij heeft binnen een jaar kansen voor zichzelf afgedwongen. Als ik mijn best doe, kan dat voor mij volgend seizoen ook zo zijn.”
Op de Teide met Vingegaard en Van Aert
Valter begon zijn seizoen afgelopen weekend in O Gran Camiño. Daarvoor zat de Hongaarse kampioen twintig dagen op de Teide voor een hoogtestage. Zijn kamergenoot: Tour de France-titelverdediger Jonas Vingegaard. “Ongelooflijk”, lacht Valter. “Ik heb de beste seizoensopbouw ooit gehad. Vooral dankzij deze ploeg. We doen het net even beter dan wat ik gewend ben. Fysiek werkt dat door, maar ook mentaal. We trainen niet harder dan andere teams, wel slimmer. Dat voelt professioneler. Vooral de laatste tien dagen waren van grote kwaliteit, mijn vorm is goed.”
In totaal bezochten naast Valter nog eens tien renners van Jumbo-Visma het trainingskamp: Vingegaard en hij dus, met daarnaast Wout van Aert, Dylan van Baarle, Tiesj Benoot, Koen Bouwman, Wilco Kelderman, Christophe Laporte, Jan Tratnik, Primož Roglič en Nathan Van Hooydonck. “Ik was vooral op pad met de klimmersgroep, dus met Jan, Jonas, Primož en Wilco. Ik heb er een goed gevoel aan overgehouden. Volgende week is al Strade Bianche. Ik houd enorm van die wedstrijd en het past ook goed bij mijn kwaliteiten. Ik vind dat de leukste koers die er is.”

Valter sleurt op kop voor Vingegaard in O Gran Camiño – foto: Cor Vos
Valter wil zich laten zien over de sterrati. Daarna rijdt hij Milaan-San Remo en de Ronde van het Baskenland. “Tussendoor doe ik ook de Internationale Wielerweek van Coppi & Bartali. Daar krijg ik meer vrijheid en ruimte om een beetje te spelen in de koers, zonder druk. Daarna volgt dus het Baskenland, met Vingegaard. Ook een mooie koers, maar daar zal ik vooral hard moeten werken. Het is een van de zwaarste wedstrijden op de kalender. Daarnaast is het een goede opbouw naar de Ardennenklassiekers toe, die ik voor het eerst in mijn carrière zal gaan rijden. In een vrije rol.”
Opvallend: geen grote ronde, maar mede-kopman in de klassiekers
Jumbo-Visma ziet alvast brood in Valter. “Ik heb nooit het aanbod gekregen om meteen de Tour te rijden”, legt de Hongaar uit. “Mijn waardes liggen niet dicht bij die van Primož en Jonas. Maar het is niet onmogelijk dat ik die ooit wél haal. Jumbo-Visma ziet dat in mij. Het is nu aan mijzelf om kansen af te dwingen. Dat kan binnen deze ploeg. Het doel dit jaar is vooral om te ontdekken waar nu mijn kracht ligt: in de grote rondes, of in de klassiekers? Mijn voornaamste werkpunt dit jaar is om positioneren voor bijvoorbeeld waaiers en cruciale momenten onder de knie te krijgen.”
Valter zelf geniet van grote rondes, maar vooralsnog staat er geen enkele op zijn programma. “De ploeg wil graag eerst in andere wedstrijden zien hoe ik me ontwikkel. Aanvankelijk was het wel de bedoeling dat ik de Giro d’Italia zou doen. Die heb ik al drie keer gereden. Het mag duidelijk zijn dat Jumbo-Visma voor de eindzege in de Giro gaat. Ze willen daarom een team dat zich voor de volle 100% geeft. De ploegleiding wilde dat alleen niet met mij aangaan. Ze vinden mij met m’n 24 jaar nog veel te jong om altijd te knechten. Ik krijg in andere koersen daarom eigen kansen.”

Valter heeft het enorm naar zijn zin bij Jumbo-Visma – foto: Cor Vos
Denk dan bijvoorbeeld aan Coppi & Bartali, maar ook aan Strade Bianche en de rondes van Noorwegen en Zwitserland. “Maar dus ook in de Ardennenklassiekers, waar we zonder kopman starten en ik een vrije rol heb”, legt Valter uit. “Daarom is de Giro weggevallen. Als je jezelf daar volledig op wilt voorbereiden, moet je tijdens de klassiekers op hoogtestage zijn. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling is dit een betere weg. Maar ik blijf van de grote rondes houden. Hoewel de interne concurrentie erg sterk is, hoop ik na de zomer wel de Ronde van Spanje te rijden.”
Zeemans zegje
Waarschijnlijk dus geen grote ronde voor het klimtalent. “Attila was nog wel een optie voor de Giro”, legt Merijn Zeeman uit. “Maar uiteindelijk viel bij hem de balans in zijn programma verkeerd uit. Aanvankelijk zou hij alleen maar met de kopmannen op pad gaan. Daarmee zouden we Attila te weinig stimuleren om hopelijk ergens in de komende jaren het stokje van Jonas en Primož over te nemen. Ook zagen we dat er in de Ardennenklassiekers vrijwel niemand van onze grote namen aanwezig is. Dat is een terrein waarin Attila ook talentvol is, dat willen we nu gaan ontdekken.”
Van de grote namen is alleen Benoot voorzien voor de heuvelklassiekers. “Het zou heel mooi en heel goed zijn als we Attila naast hem kunnen inzetten als mede-kopman. Hij kan zich dan focussen op het rijden van een finale. Deze beslissing hebben we met name genomen in het kader van talentontwikkeling. Dat we hem uiteindelijk niet in de Giro-selectie hebben gezet, maar Attila de kans bieden om zichzelf te ontplooien. Daarvan willen we de komende jaren de vruchten plukken.” En daarmee zoeken ze voor Valter dezelfde weg die Jonas Vingegaard heeft afgelegd.

Veel kansen voor zichzelf – foto: Cor Vos
35 Reacties
“Valter heeft het enorm naar zijn zin bij Jumbo-Visma”
Vos en Fem wat minder zo te zien. ;-)
Die zijn chagrijnig dat Valter veel meer schoenen gekregen heeft!
Ze vinden mij met m’n 24 jaar nog veel te jong om altijd te knechten.
Dit vind ik wijs. Hij rijdt een prachtig programma, waarin ‘ie zich deels wegcijfert, maar ik ben zeer benieuwd wat Valter laat zien in Coppi e Bartali en het Ardens Drieluik. Benoot is als kopman hoogstens outsider in de Ardennen, maar dat is wel ongeveer de enige tak van sport waar deze superploeg wat ondervertegenwoordigd is.
Mooi interview van een prima aanwinst volgens mij.
Klopt, dit jaar niet hun allersterkste afvaardiging in de Ardennen omdat Roglic en Van Aert andere doelen hebben, des te leuker voor Valter en Gloag. Kunnen beiden wel eens verrassen.
Volgens mij wordt Valter in de wachtkamer klaar gemaakt voor de Tour als er iets zou gebeuren met Kruijswijk of Kuss. Van Aert is ook ooit plots in de Tourploeg gekomen doordat hij het goed deed op hoogtestage.
Waarom rijdt Vingegaard geen Ardennenklassiekers?
Vingegaard is gewoon niet bijster getalenteerd voor de klassiekers. Combineer dat met het risico op valpartijen en je kunt beter een ander programma kiezen.
Precies mijn gedachte. Volgens mij is drie klimknechten meenemen überhaupt geen overbodige luxe tegenover het klimgeweld van UAE.
“Vingegaard is gewoon niet bijster getalenteerd voor de klassiekers.”
Vreemd, nochtans werd hem in zijn eerste profjaren dat talent toegedicht.
Vingegaard moest met zijn explosiviteit kopman worden in de Ardennenklassiekers en werd in 2019 al schaduwkopman in die wedstrijden.
2 of 3 jaar geleden zeiden ze bij JV nog dat Vingegaard een heuvelklassieker renner zou worden
Lang verhaal, lees: Valter rijdt de Vuelta.
Wat ik best opvallend vind is dat Bouwman niet in de klimgroep zit op de Teide en Tratnik wel. Terwijl Tratnik de voorjaarsklassiekers rijdt en Bouwman enkele klimrondes. En sowieso schat ik Bouwman als een betere klimmer in dan Tratnik. Of heeft dat met kamergenoten te maken (Roglic/Tratnik) en zat Bouwman bij Van Aert?
Gokje:
– Tratnik: vriendjes met Roglic, meer tijd samen om dingen door te spreken voor Giro
– Valter: leren van de klimkopmannen, werken aan duur/inhoud bergrop
– Bouwman: werken aan explosiviteit/afmaken. Ik hoorde (uitzending? podcast?) al dat met hem vooral op sprinten en ander kort explosief werk getraind wordt. Daarom dus mee met de voorjaarsploeg
“Van de grote namen is enkel Benoot voorzien voor de Waalse Klassiekers”, dus Van Aert rijdt geen Amstel & Luik dit jaar?
Zou mij verbazen had hij deze koersen wel gereden, alhoewel Van Aert in de Amstel al eens victorie kraaide.
Het gaat iig goed uitpakken voor hem dit jaar. Ze hebben geen echte ploeg voor het vierluik FB, AGR, FW, LBL dus kan ie daar gaan rijden zoals hij wil. En idd, als hij dat met verve doet en de metertjes goed staan maakt hij eveneens kans op de tour.
Ze vinden Valter met zijn 24 jaar te jong om te knechten in de Giro, maar dan staat Michel Hessmann (21) wel op de voorlopige startlijst.
Andere type renner.
Daarnaast heeft Valter al 3 Giro's gereden, dus voor hem is de leerontwikkeling van 3 weken knechten een stuk minder dan voor Hessmann.
Best wel een vol programma, zeker als tirreno er idd nog bijkomt.
De Giro-selectie? Attila valt ernaast.
Maar serieus: boeiend interview, kijk ernaar uit om hem samen met Benoot Pogacar en andere Evenepoels te zien bekampen in de Ardennen…
Valter zit bij TJV een beetje in een INEOS-situatie. Knechten in de rondes en/of scoren in koersen als Coppi e Bartali.
"We trainen niet harder dan andere teams, wel slimmer. Dat voelt professioneler. Vooral de laatste tien dagen waren van grote kwaliteit, mijn vorm is goed."
Dat zijn zo van die uitspraken die me mijn wenkbrouwen altijd wat doen fronsen. Ten eerste: hoe weet iemand als Valter hoe de andere topteams trainen? Ten tweede: wat doet TJV dan juist slimmer waar andere ploegen nog niet achtergekomen zijn?
Zolang je het als sporter zelf gelooft heeft het misschien een soort van placebo-effect – vertrouwen is nu eenmaal erg belangrijk – maar ik kan me toch moeilijk voorstellen dat er bij TJV fundamenteel anders getraind wordt dan elders en dat je door 20 dagen "slimmer" te trainen plots een significant betere renner wordt. Trouwens, het is ook niet zo dat bij zijn vorige team talenten niet tot bloei komen, denk dit jaar alleen maar al aan Penhoët en Grégoire.
Dan ga ik misschien nog eerder mee in het verhaal dat in de nieuwe Sporza-podcast besproken wordt, nl. dat het gebruikte materiaal nog steeds een niet te onderschatten rol kan spelen: https://sporza.be/nl/2023/03/02/gehoord-in-wielerclub-wattage-als-pogacar-op-een-fiets-van-jumbo-ineos-of-quick-step-stapt-is-de-rest-kansloos~1677746503804/ (niet het overdreven gedoe van De Wolf dan, maar het meer genuanceerde verhaal van Boonen en Bakelants)
Hij heeft CCC en FDJ als referentie, dus hij zal wel weten hoe er bij die teams getraind wordt (of werd in het geval van CCC).
En ja het kan inderdaad zo zijn dat ze slimmer trainen bij TJV. Dat ze trainingen net anders aanpakken.
Want het kan zo zijn dat de training aanpak van TJV gewoon goed bij hem past.
Inderdaad, niet-topploegen CCC en FDJ als referentie, terwijl de manier waarop het gebracht wordt toch is dat ze slimmer trainen dan àlle andere teams. Of interpreteer ik de toon van het interview dan fout? (de enigen die dat kunnen beantwoorden zijn waarschijnlijk Nick en Youri)
Mijn interpretatie komt ook voort uit de algemene teneur in de interviews met renners en staf van TJV waarin het een terugkerend thema is dat ze professioneler werken dan andere teams. Als je dat maar genoeg herhaalt en je hebt enkele renners die dit door middel van hun prestaties kracht bijzetten dan ga je het als groep uiteindelijk ook volop geloven natuurlijk. En neen, dat is geen kritiek – twijfels zijn nefast voor de prestaties van topsporters dus een positief verhaal cultiveren komt het vertrouwen in eigen kunnen en de resultaten altijd ten goede.
Misschien moet ik de Amazon Prime documentaire maar eens bekijken…
Van Baarle vertelt er ook over: https://www.wielerflits.nl/nieuws/dylan-van-baarle-overwint-twijfels-met-zege-in-omloop-het-nieuwsblad/
Het credo luidt niet te veel trainen en niet te weinig eten.
Thx Poeksel!
Als ik er de deeltjes uithaal die over de aanpak bij TJV gaan:
"Ik ging opnieuw werken met trainer Mathieu Heijboer met wie ik al bij de Rabobank-beloften heb gewerkt. Hij heeft op mijn hart gedrukt dat ik het ietwat rustiger aan moest doen. Vorig jaar deed ik er in de aanloop naar het voorjaar steevast nog een uurtje extra erbij. Dat heeft hij er goed uitgekregen. Om eerlijk te zijn werd ik daar wel nerveus door. Voor mijn gevoel deed ik te weinig. Dat ik hem ook gezegd. Hij heeft me rustig gehouden en nu kan ik zeggen dat hij gelijk heeft gehad."
Daaruit begrijp ik dat Heijboer er kort(er) op zit en hem zo kon behoeden voor meer te willen doen dan het trainingsschema eigenlijk oplegde. Dat was dan een fout van Dylan die 'gecorrigeerd' werd bij TJV. (hoewel de gevoelsmatige aanpak van Van Baarle hem bij Ineos ook successen heeft opgeleverd natuurlijk)
"Bij Jumbo-Visma zijn we al vanaf november met het klassieke voorjaar bezig. Dan wordt er al gesproken over de Omloop en over de tactiek in de voorjaarsklassiekers in het algemeen. Hoe we deze koersen willen aanpakken."
Dat lijkt me sowieso een goede aanpak. Als je de renners daarin meekrijgt zullen ze altijd beter gewapend de wedstrijd ingaan.
"Ik wist dat we een heel sterke ploeg hadden. Zes van de zeven renners komen van Tenerife. Daar hebben we een supergoed trainingskamp gehad. Dat verklaart vooral de sterkte van onze ploeg."
Dat vind ik dan weer zo'n weinigzeggende uitspraak die het winnende team altijd kan doen zonder dat er iets substantieels achter zit. Op trainingskamp kan je namelijk nooit weten hoe goed de concurrentie zal zijn.
Al bij al blijf ik wat op mijn honger zitten wat betreft de manier waarop er op de trainingskampen "smarter not harder" gewerkt wordt. Ik ga echt die docu moeten bekijken, tenzij ook daar niet alle geheimen prijsgegeven worden ;-)
Als ik de geruchten (uit diverse podcasts) moet geloven zijn er tal van wt ploegen die ontzettend ouderwets trainen: niet op maat, niet consequent, weinig wetenschappelijk onderbouwd en met weinig inzet van voeding. Als je dat allemaal wel doet, ben je al snel professioneler. Al denk ik dat ineos bora en uae ook wel die dingen goed aanpakken. Verder hebben ze een goede talentvolle groep en mooie fietskes.
Je ziet daar dan ook hoe teams wel een inhaalbeweging kunnen maken (Intermarché met Visbeek, Lotto sinds vorig jaar, bij Movistar sinds Patxi Vila) maar zo’n moderne aanpak alleen doet ook geen wonderen, een paar figuren/prestaties waar anderen zich aan kunnen optrekken (Ghirmay, De Lie, Mas) des te meer.
Wel benieuwd over welke 5 merken Boonen het eigenlijk heeft die er bovenuit steken. Specialized, Cervélo en Pinarello zijn al duidelijk, BMC lijkt me een logische 4e. Maar dan? Canyon? Trek? Cannondale?
Giant, Bianchi, Colnago, De Rosa, Merida, Ridley, Factor, Cube, Scott en Lapierre eerder niet.
@Cochise
Factor en Scott horen ook wel bij de top lijkt mij, het gaat dan met name over aërodynamica en het is natuurlijk niet enkel het frame wat telt, ook wielen en andere onderdelen. Uiteindelijk is het het opgetelde totaalplaatje wat TJV nu heel goed in orde lijkt te hebben van voeding en hoogtestages tot schoentjes. Snap wel dat de collega renners dat opvalt en dat ze er wat jaloers van kunnen raken.
Het zit m in de pannenkoeken. De renners worden achtervolgd door pannenkoeken. En na de zoveelste pannekoek ga je zo snel mogelijk weg. Merijn Zeeman, Addy Engels maar vooral jJan Boven.
‘Robot, gij zult presteren daar waar wij het willen.’
Dit wordt een heule goeie
Wat een vreemde reactie, het heuvelgebergte en andere kortere maar steile beklimmingen zijn tot nu toe (voordat hij naar Jumbo-Visma) kwam toch al hetgeen waar hij het meeste indruk maakte? Dit is juist een schema wat op zijn kwaliteiten is afgestemd.