UCI wil licentie Astana intrekken
vrijdag 27 februari 2015 om 08:21

UCI wil licentie Astana intrekken

Astana dreigt zijn WorldTour-licentie alsnog kwijt te raken. Volgens L’Equipe gaat de UCI de licentiecommissie verzoeken om de licentie van de Kazachstaanse formatie in te trekken. De internationale wielerunie doet dit na een onafhankelijk onderzoek van het sportinstituut van de universiteit van Lausanne (ISSUL).

De UCI gaf in december opdracht voor het onderzoek. Het was een van de voorwaarden voor het verkrijgen van de licentie. Het door ISSUL opgestelde rapport pakt niet goed uit voor Astana. De juristen van de internationale wielerunie denken dat het sterk genoeg is om te verdedigen bij het CAS wanneer Astana besluit om in beroep te gaan. Twee jaar geleden verloor de UCI nog een zaak bij het internationaal sporttribunaal toen Katusha in beroep ging tegen het intrekken van zijn licentie.

De licentiecommissie en de UCI opereren onafhankelijk van elkaar. Indien de licentiecommissie het verzoek van de UCI overneemt, raakt Astana zijn WorldTour-licentie en daarmee startrecht voor alle belangrijke wedstrijden kwijt.

Update 9:45
De UCI heeft in een persbericht het nieuws bevestigd. “De audit toont aan dat er een groot verschil is tussen wat de directie verklaarde in december en de realiteit”, klinkt het. De Italiaanse justitie heeft informatie uit het Padova-rapport gedeeld met de UCI. De internationale wielerunie heeft deze informatie doorgegeven aan de licentiecommissie. Het is nog niet bekend wanneer deze een uitspraak zal doen.

RIDE Magazine
196 Reacties
Sorteer op:
27 februari 2015 10:41
Nou ben ik echt benieuwd of CAS dit overneemt. Mijn inschatting zou zijn dat de sponsoren er de stekker uit trekken als ze het vermoeden krijgen dat dit niet te winnen is bij CAS.
27 februari 2015 10:43
LyndaLid +1

Cookson lijkt daadwerkelijk bereid de boel transparant te gooien en zondaars overboord. Prachtige stap dit en een krachtig signaal naar andere ploegen.
27 februari 2015 10:43
@ albertoo: jij hebt het dossier blijkbaar op je nachtkastje liggen
27 februari 2015 10:45
De ASO is normaal gesproken niet bang om ploegen te weren. Ik vrees voor Nibali dat hij zijn tourdeelname kan vergeten, mochten ze echt hun licentie verliezen.
27 februari 2015 10:48
@Wim Kruithof En niet te vergeten een krachtig signaal naar andere corrupte sportbonden. En geloof me, dat is meer regel dan uitzondering.
27 februari 2015 10:50
De vraag blijft, is Boom zijn voorjaar in gevaar of kan de licencie voor begin april niet ingetrokken worden?
Mag Astana blijven koersen als ze in beroep gaan?
27 februari 2015 10:50
Dus Mollema wint nu met terugwerkende kracht de Ronde van Murcia?
27 februari 2015 10:52
Maakt Roompot een uitzondering voor Nibali?
27 februari 2015 10:54
En Astana zou niet meedoen aan het openingsweekend. Wisten ze al dat er zoiets dergelijks aan zat te komen..
27 februari 2015 10:54
Helemaal met LL eens. Valsspelers (of renners die voor dergelijke teams kiezen) moeten niet geweerd worden omdat ze anders zonder baan komen? Rare beredenering
27 februari 2015 10:55
@Wheely,
Geen onderbuik, Vino ligt zwaar op de maag.

Maar serieus, ik mag aannemen dat wel of geen Vino niks uitmaakt, zeker nu niet meer. Het lijkt mij namelijk dat de UCI nu genoeg heeft om een zaak te maken waarvan zei denken dat die stand houdt als het naar de rechter gaat. En dan is een onderbuikgevoel niet genoeg.

Jammer voor onze twee Nederlanders, maar goed nieuws dat de UCI dit door heeft gezet. Erg benieuwd hoe dit zich gaat ontvouwen.
27 februari 2015 10:58
Cookson houdt woord !
Prima !!
27 februari 2015 11:00
Dit maakt trouwens het kiezen van renners voor mijn voorjaarsspelletjes meteen een stukje lastiger! Zou Boom nog meedoen?
27 februari 2015 11:05
Goed nieuws dit. Astana is een corrupte sponsor. Hopelijk hebben ze voldoende bewijs om dit oordeel vast te houden. De renners die voor deze ploeg kozen hebben bewust hiervoor gekozen. Kan er geen medelijden mee hebben.
27 februari 2015 11:10
Het stukje van The Inner Ring geeft een zeer goed beeld van de stand van zaken en de mogelijke gebeurtenissen de volgende dagen, moeite van het lezen waard!
27 februari 2015 11:10
@Slice en LyndaLid,
Niet helemaal mee eens. Neem als voorbeeld Boom. Vorig jaar reed hij nog niet voor die ploeg en had hij al getekend voordat die positieve gevallen zich eind vorig jaar begonnen op te stapelen.
En er zit aan minstens de helft van de ploegen in het peloton wel ergens een luchtje. Echter heeft Astana wel al jaren en WT-licentie en mag je daarmee aannemen dat ze aan de voorwaarden van de UCI voldoen. Verder zijn ze ook nog eens lid van de MPCC.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je niet zelf ook mag nadenken of dat je perse medelijden moet hebben, maar ik vind dat iemand als Boom toch minstens een beetje slachtoffer van de situatie is.
27 februari 2015 11:13
@ snoep

Als je naar een Kazachstaanse louche ploeg gaat die met open armen elke verdachte renner ontvangen, een schurk van de grootste orde aan het roer hebben, en gewoon voor het geld kiest dan kan jejezelf daarna niet als slachtoffer bestempelen.
27 februari 2015 11:13
@snoep Boom moet wel erg naïef zijn om niet door te hebben met wie hij in zee gaat. Je bent een slachtoffer als je misleidt wordt, niet als je wegkijkt.
27 februari 2015 11:14
@jascan
Die renners wisten waar ze aan begonnen. Astana heeft al langer een geurtje..
Ik heb er geen medelijden mee!
27 februari 2015 11:22
Wat mij betreft de logische en te verwachte voortzetting van de beslissing om Astana een voorwaardelijke licentie te geven. Beetje verstandige zaakwaarnemer heeft ondertussen genoeg tijd gehad voor een Plan B voor zijn renner. Ideaal zal het niet zijn, maar de is het risico van eigen keuzes.
27 februari 2015 11:26
Die Padova zaak blijft ook maar overal bovenhangen. Waarom is daar nog nooit duidelijkheid in gegeven? Ponzi was wel 1 van de genoemde namen, maar ik neem aan dat er nieuwe feiten voor de UCI naar boven zijn gekomen?
27 februari 2015 11:27
Ik ben nu overigens wel heel benieuwd naar de reacties van de Astana-renners die tot nu toe alles recht gekletst hebben.
27 februari 2015 11:30
@LyndaLid,
Zo'n 15 jaar geleden was US Postal en schitterende ploeg zonder luchtje en dat bleek de best georganiseerde boevenbende van allemaal te zijn, dus of de ploeg Kazachstaans, Amerikaans, Deens of Nederlands is vind ik niet perse relefant. Ik kan Vino niet goedpraten en daar heb ik ook zeker geen behoefte aan. Maar dat heb ik ook niet bij Riis, maar als Boom naar Saxo was gegaan had ik niemand hier gehoord.

Nogmaals ik snap jullie punt best, renners mogen ook zelf nadenken en ik zeg ook niet dat je medelijden moet hebben, maar feit blijft dat Astana afgelopen jaren gewoon aan alle voorwaarden voldeed die de UCI stelde en zelf meer (lidmaatschap MPCC). Dus om nu te zeggen dat je dit allemaal kon zien aankomen vind ik wel wat makkelijk.
27 februari 2015 11:37
@ snoep

Het is niet alleen Vino, maar het hele management om die ploeg heen. Toen ze jaren geleden al in opspraak waren trokken ze Bruyneel aan om de boel schoon te maken haha. Met dat louche Kazachstaanse bedoel ik gewoon dat ik de financierdeers achter de ploeg niet helemaal je van het vind, maar dat is inderdaad een gewoon een sentiment. De problematiek binnen Astana gaat in ieder geval wel verder dan alleen Vino, hoewel dat een prachtig uithangbord is van wat er daar scheelt.

Edit: en dat MPCC is een imagostrelend luchtkasteel, daar heb je werkelijk niets aan. Ulissi gaat nu ook gewoon weer rijden omdat er een gat zat in de "regelgeving" van het MPCC.
27 februari 2015 11:39
Wat betreft Boom, die reed tot nu toe ook niet heel lekker rond in zijn Astana shirt. Het is wat vroeg om te zeggen maar krijg nou niet het idee dat hij bij Astana de perfecte omkadering heeft om het voorjaar te gaan domineren. Dus echt rouwig hoeven we niet te zijn mocht het feest niet doorgaan.

Reacties zijn gesloten.