Arnaud Démare troeft Caleb Ewan af in tweede rit Tour de Wallonie
foto: Cor Vos
maandag 17 augustus 2020 om 16:49

Arnaud Démare troeft Caleb Ewan af in tweede rit Tour de Wallonie

Arnaud Démare heeft de tweede etappe van de Ronde van Wallonië gewonnen. De sprinter van Groupama-FDJ was na 172 kilometer de sterkste in de massasprint in de straten van Wavre. Hij versloeg klassementsleider Caleb Ewan in een direct duel. De Australiër behoudt door zijn tweede plaats wel de leiderstrui.

Vroege vlucht
Al vroeg in de etappe reed een kopgroep van zes man weg. Ludwig De Winter (Circus-Wanty Gobert), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Tim Wirtgen (Bingoal-Wallonie Bruxelles), James Fouché (Hagens Berman Axeon), Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex) en Toon Aerts (Telenet-Baloise) vonden elkaar van voren. Meer dan vijf minuten voorsprong kregen zij niet.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Val Van Avermaet
Tijdens de etappe was er een schrikmoment voor Greg Van Avermaet, die ten val kwam. De kopman van CCC kon echter snel weer opstappen en zich bij het peloton voegen. Daar maakten sprintersploegen Lotto Soudal, Groupama-FDJ en Deceuninck-Quick-Step het tempo. Een fietswissel van Ewan op 35 kilometer van de meet, zorgde ervoor dat Lotto Soudal de teugels even liet vieren.

Met nog dertig kilometer te gaan werd het peloton opgeschrikt door een val op een rotonde. Gelukkig voor de gevallen renners kon iedereen door. De lokale ronde rond Wavre kende enkele stukken vals plat, wat te lastig bleek voor Mark Cavendish. Hij loste en was kansloos voor een goede uitslag. Een andere sprinter, Giacomo Nizzolo, viel op vijftien kilometer van de meet en moest alle zeilen bijzetten om nog terug te keren.

Gilbert voerde de forcing – foto: Cor Vos

Gilbert trekt ten aanval
Op elf kilometer van de meet lag in Overijse nog een tussensprint op een heuveltje. Daar trok Philippe Gilbert alle registers open en na de top had hij alleen Zdenek Stybar, titelverdediger Loic Vliegen en Amaury Capiot in zijn wiel. Het was reden voor CCC en Alpecin-Fenix om op kop te rijden in het peloton, dat ondertussen vijftien seconden achterstand had op het viertal aan kop.

Zes kilometer voor de meet werden de vier dan toch ingerekend. Een eventuele massasprint zou betwist worden zonder Sam Bennett, de Ier van Deceuninck-Quick-Step stond stil op de heuvel waar Gilbert ten aanval trok. In de technische finale rond Wavre waren het Deceuninck-Quick-Step en CCC op de voorposten, maar Lotto Soudal trok als eerste de sprint aan voor Caleb Ewan.

Démare met de juiste timing
De Australiër begon als eerste aan zijn inspanning, maar dat bleek te vroeg. Arnaud Démare wachtte lang en passeerde Ewan in de laatste meters. De derde plaats was weggelegd voor Daniel McLay, die zijn kopman Nacer Bouhanni vierde zag worden. Florian Sénéchal eindigde als vijfde.

Démare mag de handen in de lucht steken – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
17 augustus 2020 16:51
Aanval van Gilbert deed al vermoeden dat het beste bij Ewan eraf was na zijn pech.
Wat is er ook hard gereden die laatste 25km...
Demare gewoon de beste vandaag.
Bennett was dat mechanisch probleem of gewoon ontploft?
Cavendish is ook aan een adieu toe, begint wat zielig te worden voor zo een kampioen.
    17 augustus 2020 17:06
    Cavendish spijtig geval van te lang gewachten met stoppen tot het inderdaad zielig begint te worden. Jammer groot kampioen.
17 augustus 2020 16:57
Jammer dat Merlier nooit goed afgezet kan worden
    17 augustus 2020 16:58
    Blijkbaar niet stuurvaardig genoeg om te wringen in het peloton. Misschien moet ie maar wat gaan veldrijden in de winter!
    17 augustus 2020 17:01
    De tandjes Hollow Knight. Heeft je vriendin het met een ander gedaan? Is je favoriete old-timer in de prak gereden? Is je goudvis overleden? Waar komt al deze zure frustratie vandaan? Het komt echt overal terug en ik maak mij een beetje zorgen.

    Kan jij niet gewoon even lekker uitloggen en 3 weekjes op vakantie gaan? Je kan het duidelijk gebruiken, niets mis mee. Zien we je daarna wel weer terug met inhoudelijke reacties.
    17 augustus 2020 17:07
    @nasibal

    It's called a joke.

    Iemand persoonlijk beledigen is daarentegen wel een voorbeeld van een gefrustreerd persoon. Misschien je eigen advies volgen?
    17 augustus 2020 17:10
    De eerste keer dat hij gemaakt word is het mogelijk een joke. Elke keer waar het kan een dergelijke opmerking plaatsen is gewoon vervelend en zuur.

    Verder stel ik je gewoon een paar vragen. Ik had niet door dat je daarmee beledigd was. Mijn excuses en bedankt voor de tip.
    17 augustus 2020 17:21
    Tim Merlier had materiaalpech in de slotkilometer
    17 augustus 2020 17:40
    Volgens mij is Hollow Knight een familielid van Remco Evenepoel!
    17 augustus 2020 18:16
    @nasibal
    Laat je toch niet uit je tent lokken H K hij probeert je alleen maar te op te fokken. Daar is hij al jaren mee bezig.
17 augustus 2020 16:57
En weer verpest Van Avermaet een koers met zijn passief rijgedrag.

Hoeveel beslissende momenten heeft hij al gemist tijdens klassiekers? Komt nog niet tot aan de enkels van Gilbert ondanks dat hij veel consistenter is qua uitslagen.
    17 augustus 2020 17:04
    Qua palmares komt Van Avermaet toch ook niet aan z'n enkels? Of bedoel je dat er meer regelmaat in zit? Namelijk elk seizoen goed tot zeer goed in het Vlaamse voorjaar, om de paar jaar een knappe uitschieter in z'n jaarlijkse Tourdeelname en af en toe nog een Canadese koers of 6e plaats op het WK?
    17 augustus 2020 17:09
    Ik bedoel dat er meer regelmaat in zit bij GVA (dus top-tien noteringen, check PCS maar).

    Dan heb ik veel liever een renner als Gilbert die alles of niets durft te spelen. Hij heeft gewoon veel meer koersinzicht als GVA.
17 augustus 2020 16:58
Die "te vroeg" vind ik toch verkeerd gekozen qua omschrijving. Prima lead-out van De Buyst tot bijna 100m van de streep, veel later kan je niet aangaan als spurter. Beste was er gewoon af bij Ewan.
    17 augustus 2020 16:58
    +1
    17 augustus 2020 17:09
    Volgens de media ga je te vroeg aan, als je ingehaald wordt in de laatste meters en ga je te laat aan, als je sneller bent en er net niet over geraakt.
    Afstand van de meet maakt niet uit, snelheid/kwaliteit van de sprinter maakt ook niet uit.
    Gelukkig zijn er nog genoeg andere wielerliefhebbers ( om het woord kenners niet te gebruiken) die het anders zien
    17 augustus 2020 17:13
    Ewan ging op 300 meter aan.
    17 augustus 2020 17:22
    Nee Ewan ging echt niet op 300m aan. Hij ging aan iets na het bord van de laatste 150m
    17 augustus 2020 18:54
    Oh ja, my bad. Oplopende strook, duurt wel net zo lang als 300 meter op t vlakke ;)
17 augustus 2020 17:06
Nizzolo zo het leek(!) zonder hulp toch nog teruggekomen na zijn val én top 10 gesprint. Knap.
    17 augustus 2020 17:11
    Dat zou wel straf zijn ja. Ik vermoed toch dat hij heeft liggen stayeren.
    17 augustus 2020 17:21
    Je zag het gewoon aankomen dat er bij die rotonde gevallen zou worden he. Maar idd knap van Nizzolo dat ie er nog bij kwam en meespurt, zag her er niet naar uit en ze trapten al aardig door.
    17 augustus 2020 19:07
    Blijkbaar was het toch Sutherland, Nizzolo 128e en kwam samen met Coquard binnen.
17 augustus 2020 17:06
Fietsen ze bij Arkéa met spiegeltje dat McLay Bouhanni vierde zag worden , net zo ,n domme opmerking als die gast van L1,dat Démare de leiding pakt in het klassement als Ewan tweede wordt ,vraag me af hoe krijgen ze het klaar bij Eurosport om die gasten te vinden ,ja nou was het bij ons in Limburg bekent dat die gast niet al te snugger is daar om werkt die ook bij L1
    17 augustus 2020 17:16
    Je afgewezen motivatiebrief voor commentator bij Eurosport heb je op dezelfde manier neergetikt?
    17 augustus 2020 17:23
    Ik irriteer me vooral aan het 'Sammy' Bennett alsof het een kind is.

    Hij verbeterde zich na paar sec maar idd domme opmerking.
    Wat Bouhanni en McLay aan het doen waren is mij ook een raadsel
    17 augustus 2020 17:23
    Iemand niet al te snugger noemen terwijl je zelf geen foutloze zin kunt schrijven. Faut le faire.
    17 augustus 2020 18:17
    Als je mekaar kwijtspeelt in de sprintvoorbereiding zit er niets anders op dan allebei apart te sprinten. Als dat elke keer opnieuw gebeurt kan je je natuurlijk afvragen of die lead-out het niet opzettelijk doet. Ik kan het niet uit het hoofd staven met resultaten maar dat gevoel heb ik bijvoorbeeld bij een Molano.

    Het kan natuurlijk ook dat ze gewoon allebei moesten sprinten om meer UCI-punten te scoren. Ik weet niet hoe het dit jaar met die ranking zal verlopen maar qua punten beter 3e én 4e dan 2e en 38e. Bij Wanty en Israel was dat ook vaak het credo in de sprints.
17 augustus 2020 17:20
Démare geeft toch de beste indruk van de sprinters na de Coronabreak. Benieuwd of dit is omdat hij daadwerkelijk die laatste stap heeft gezet naar de absolute wereldtop of omdat Ewan niet in dezelfde vorm als vorig jaar zit.

In deze vorm is het spijtig dat Démare niet naar de Tour gaat. Het was ook mooi om te zien dat Guarnieri de sprint samen met hem analyseerde vloeiend in het Frans. En Cavendish heeft geen plaats meer in het huidige profpeloton.
17 augustus 2020 17:25
Waarom is Sunweb hier eigenlijk niet gestart? Bol heeft alleen MSR gereden en met een Kragh Andersen kun je ook ver komen. Genoeg talent in de ploeg om te testen zou je zeggen
17 augustus 2020 17:30
Waar was coquard?
17 augustus 2020 17:46
DQS zal zich toch zorgen maken in de sprints.

Jacobsen: lange tijd out.
Bennett laatste wedstrijden toch ook verre van super
Hodeg: Ja deze jongen geraakt nog niet eens een verkeersdrempel over.
    17 augustus 2020 18:06
    Bennett had mechanische pech.

    En het is Jakobsen, niet Jacobsen.

    Hodeg had trouwens een hele zware val verleden jaar dus niet onlogisch dat hij nog niet op niveau is. Dankzij de corona-break heeft hij nog niet genoeg koersdagen in de benen.
    17 augustus 2020 18:42
    Hodeg geraakte de afgelopen 2 jaren al geen puist over.
    En ocharme jaKobsen voor meneer.
    17 augustus 2020 19:17
    Ik ken nog zo'n spurter die de laatste jaren geen puist meer over komt. Triestig om te zien hoe slecht Gaviria tegenwoordig is. Veel slechtere begeleiding bij zijn huidige ploeg me dunkt.
    17 augustus 2020 19:41
    Ohh, een zure DQS supporter die de waarheid niet wil inzien. en ja met JaKobsen en Viviani liep het gewoon veel beter.
17 augustus 2020 18:16
Vind het trouwens raar dat er niemand van Riwal in de top 10 staan. Arvid de klein denk ik sprinte volgens mij toch rond plek 5..
    17 augustus 2020 18:21
    Lijkt me dat Stybar er foutief instaat ipv die man van Riwal
17 augustus 2020 18:36
Inderdaad
17 augustus 2020 18:52
Dqs met een sterke selectie hier. Die dachten weer even makkelijk te kunnen scoren. Maar na twee ritten nog steeds met lege handen.

Wrijf nu onder het genot van een gemene lach in mijn handen.
17 augustus 2020 19:08
Nizzolo was oospronkelijk 7e, en ik zag ook een man van NTT vooraan sprinten.
Echter staan hij nu op 127 op bijna 3 minuten in de uitslag?
    17 augustus 2020 22:47
    Uitslag lijkt idd nog niet te kloppen. Nizzolo was wel degelijk de man van NTT die minstens top 10 sprintte. Sutherland wordt 7e gegeven maar niet vooraan gezien...
17 augustus 2020 19:50
Straftijd voor Gilbert, Stybar en Capiot?
17 augustus 2020 22:59
Waar was Trentin?

Reacties zijn gesloten.