Anna van der Breggen grijpt naast prestigieuze Laureus Award

vrijdag 7 mei 2021 om 08:37
Anna van der Breggen grijpt naast prestigieuze Laureus Award

foto: Cor Vos

Anna van der Breggen viel bij de jaarlijkse uitreiking van de Laureus Awards buiten de prijzen. De Nederlandse wielrenster was een van de kanshebsters in de categorie ‘sportvrouw van het jaar’, maar de prijs ging uiteindelijk naar tennisster Naomi Osaka.

Van der Breggen dankte haar nominatie aan een zeer succesvol seizoen in 2020. Zo won ze bij de WK Wielrennen in Imola goud op de tijdrit en in de wegrit. Ook de Giro Rosa, de Waalse Pijl, het EK tijdrijden en het Nederlands kampioenschap op de weg zette ze naar haar hand. De renster van SD Worx kon de eerste Nederlandse winnares van de prestigieuze sportprijs kunnen worden.

De concurrentie was echter niet gering met ook nog de Keniaanse atlete Brigid Kosgei, de Japanse tennisster Naomi Osaka, de Franse voetbalster Wendie Renard, de Italiaanse skiester Federica Brignone en de Amerikaanse basketbalster Breanna Stewart. Osaka werd uiteindelijk verkozen tot winnares van de Laureus Award.

Osaka veroverde vorig jaar voor de tweede keer de titel bij de US Open, een van de vier grandslamtoernooien in het tennis. De 23-jarige sportster wordt bovendien geprezen voor haar inzet en steun voor de Black Lives Matter beweging. Bij de mannen ging de titel dit jaar ook naar een tennisser: Rafael Nadal.

Eerdere Nederlandse nominaties 
Slechts vier keer eerder werd een Nederlandse genomineerd voor de award voor Sportvrouw van het Jaar. Zwemster Inge de Bruijn werd in 2001, 2002 en 2004 genomineerd, Leontien Zijlaard-Van Moorsel was in 2005 aan de beurt. Zowel De Bruijn als Van Moorsel wonnen de prijs echter niet.

Johan Cruijff (Lifetime Achievement Award) en Ester Vergeer (Gehandicapte Sporter van het Jaar) wonnen al wel eens een Laureus Award.

Dit artikel delen:

19 Reacties

Arry1337 7 mei 2021 om 09:29

Bla bla BLM geneuzel. Prestige is altijd politiek en prijzen op basis van stemmen zijn ook altijd onzin. Ik blijf me afvragen voor wie die prijsuitreikingen zijn die losstaan van individuele sportprestaties. Het is alsof er een groep elite zijn die zichzelf in het oog van andere elite willen plaatsen door middel van de prestaties van anderen te bewonderen ofzo. Rare situatie

Noordbiker 7 mei 2021 om 09:34

Exact, eens met wat je zegt Arry. Allemaal politiek correct geneuzel, bah……

wilbertdh 7 mei 2021 om 09:44

Politiek geneuzel ja, maar wat heeft BLM hiermee te maken?

VerstandOpNul 7 mei 2021 om 09:59

De winnares heeft extra punten gescoord door haar inzet voor BLM..

Overigens wel opmerkelijk van een Japanse, aangezien vrijwel dat hele land een openlijke aversie tegen een donkere huidskleur heeft..

ChefSpijker 7 mei 2021 om 13:24

Osaka is meer Amerikaanse dan Japanse. Haar moeder is Japans en ze is er geboren, maar ze is gewoon opgegroeid in Amerika en woont daar al zowat haar hele leven. Spreekt zelfs geen vloeiend Japans.

lo squalo dello Stretto 7 mei 2021 om 09:52

Eens met bovenstaande. Zie ook de Oscars tegenwoordig. Wat een triestige wereld is het eigenlijk geworden.

Gitan 7 mei 2021 om 09:55

Tennis is sowieso wel een populaire sport bij de Laureus Awards. Is ook wel een grote internationale sport bij zowel mannen als vrouwen, maar ze lijken toch wel érg vaak voor tennissers te kiezen.

Jean Dumas 7 mei 2021 om 10:05

De nominatie is al een hele eer.

Derierre de la course 7 mei 2021 om 10:41

Ik ben het eigenlijk wel eens m.b.t. de BLM standpunten hierboven. Is het een sportprijs of een exposureprijs?

S. Morgenstern 7 mei 2021 om 10:55

Dat zou je even kunnen googlen toch? Dan kom je er achter dat dit een prijs is die voor sportmensen is, waarbij ook het tweede deel van dat woord belangrijk is. Vreemde reacties dus hierboven.

Derierre de la course 7 mei 2021 om 22:09

Ja in dat geval verbazingwekkend.

Poeksel 7 mei 2021 om 11:24

Van Wikipedia: "The awards support the work of Laureus Sport for Good, which supports over 160 community projects in more than 40 countries. These programmes aim to use the power of sport to end violence, discrimination and disadvantage, and prove that sport has the power to change the world."

Wellicht had WF dit in het artikel had kunnen vermelden (om misverstanden zoals de in de eerdere reacties te voorkomen).

wilbertdh 7 mei 2021 om 13:50

Helder, dank!

RidderSchwobin 7 mei 2021 om 13:54

En je kan van Anna van der Breggen veel zeggen, maar niet dat ze haar bekendheid nou inzet voor de genoemde doelen. Daar is verder overigens niks mis mee.

Zelfs Puck Moonen zet zich bijvoorbeeld meer in voor een minimum loon voor vrouwen.

Cayolle 7 mei 2021 om 16:51

@RibberSchwobin: VdB zet zich echt wel in voor goede doelen zoals bijv. ‘Bake for Life’ en is denk ik socialer dan vele andere sporters in dat opzicht. Het zijn misschien alleen niet echt die doelen die wereldwijd aanspreken en wat m.i. zeker zo doorslaggevend is: Wielrennen is een sport die veel minder bekend is en aanspreekt dan bijv. tennis en VdB is ook niet bepaald iemand die een heldenstatus nastreeft, ook niet met haar ‘goede doelen’.

chasse patat 7 mei 2021 om 11:59

Het gaat er dus om qua criteria welke sportster wereldwijd het meest van invloed is. Ik kan de keuze dan begrijpen.

Murcia 7 mei 2021 om 13:34

Klopt, de winnaars komen bijna altijd uit het tennis of de atletiek met zo af en toe een uitstapje naar voetbal, golf of F1, niet geheel toevallig de sporten met de meeste populariteit over de hele aardbol. Als je als fietser/fietsster een kans wil maken dan moet je naast een heleboel zeges ook verbonden zijn aan een goed doel zoals Armstrong destijds.

Osaka is overigens een verdiende winnares, als iemand met een dubbele nationaliteit (Japans, Amerikaans) en een zwarte vader uit Haïti heeft ze in zowel Japan als de VS racisme aan den lijve ondervonden. Ze durft zich uit te spreken over zowel het politiegeweld in de VS als de alarmerende stijging van hate crimes jegens mensen van Aziatische komaf in de VS en daarbuiten als gevolg van de zogenaamde “Kung-Flu” die door Trump werd ingefluisterd. In haar sport is ze het afgelopen jaar ook heel constant gebleken qua niveau.

Noordbiker 7 mei 2021 om 18:00

Dus als het ware heeft Tennis veel meer invloed dan sowieso het dames wielrennen, qua aanzien en vooral ook qua verdiensten, waardoor de keuze het voor de grote wereldwijde menigte makkelijker te behappen is. Want laten we eerlijk zijn, hoe geweldig de prestaties van VdB zijn, wie kent haar nou???

Cayolle 7 mei 2021 om 18:25

Geen verrassing dit en inderdaad al een hele eer dat ze er voor genomineerd werd.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone