Alexander Kristoff: “Ik dacht dat ik wereldkampioen ging worden”

maandag 25 september 2017 om 11:22
Alexander Kristoff: “Ik dacht dat ik wereldkampioen ging worden”

Alexander Kristoff - Foto: Sirotti

Alexander Kristoff was gisteren in het Noorse Bergen dichtbij de wereldtitel. In eigen land vocht hij in de laatste hectometers een verbeten sprintduel uit met Peter Sagan, wat door de Slowaak in zijn voordeel werd beslecht. Kristoff moest genoegen nemen met zilver.

“Met nog 150 meter te gaan ging ik vol aan en dacht ik dat ik hem zou pakken”, vertelt hij aan Cyclingnews. Kristoff was zich er niet direct van bewust dat hij een duel met Sagan uitvocht. “Ik hoopte dat niet Sagan in mijn wiel zat, maar iemand als Trentin. Helaas was hij dichtbij en ik weet dat hij erg goed is om iemand op deze manier te kloppen.”

Kristoff gaf zich echter niet zomaar gewonnen. “Ik kwam bijna nog terug. Mocht de wedstrijd een stukje langer zijn geweest, dan had ik wellicht gewonnen. Maar dan zou zijn timing misschien ook anders zijn geweest. Ik was te laat en hij deed een betere sprint. Hij is de verdiende winnaar.”

De Noor heeft vrede met het resultaat. “Ik deed een goede sprint en het was niet dat mijn krachten op raakten. Sagan had gewoon meer power en was misschien iets frisser dan ik”, geeft hij aan. “Maar ik heb nergens spijt van. Ik wist vooraf niet eens of ik het zou redden op dit parcours. Dus op dat vlak kan ik blij zijn. Ik deed alles goed, maar Sagan is de beste op dit soort aankomsten. Ik was in de positie waarin ik wilde zijn, maar verloor nog steeds. Het is het op een na beste resultaat, maar als ploeg kunnen we trots zijn op onszelf.”

Dit artikel delen:

31 Reacties

Thailand 25 september 2017 om 11:32

Tja de Noren hebben gedaan wat ze konden, persoonlijk leek mij dit een perfect parcours voor hem. Hij heeft volgens mij ook niets fout gedaan, hij kan er weinig aan doen dat de ander beter is. Zou niet weten wat hij anders hand moeten doen om te winnen.

Cadellie 25 september 2017 om 11:34

Gaat er zo te horen sportief mee om. Mooi

elander 25 september 2017 om 11:46

Zeer sterke race van Kristoff. Iedereen zwaait hier met lof voor Sagan, maar op een parcours dat Sagan veel beter lag dan Kristoff was die laatste toch nog bijna de snelste. Om maar te zeggen dat de factor geluk (ditmaal aan de zijde van Sagan) ook een rol speelt. Want krijgt Alaphilippe 1 of 2 man extra in steun, dan zat de wereldkampioen vooraan.

albertooo 25 september 2017 om 11:52

@elander
Achteraf gezien was Alaphilippe veel te gretig op de klim, waar hij ploeggenoten Gilbert en Terpstra de vernieling in rijdt. Spaart hij daar en rijdt hij samen met die jongens naar de streep, dan is hij het meest fris en wellicht het snelst in de spurt.

ah-ja 25 september 2017 om 11:53

Zeer sterke koers van de Noren trouwens, Kristoff, Hagen, Eiking, Stake Laengen

ah-ja 25 september 2017 om 11:58

Albertooo hij kon niet wachten omdat Moscon daar zet. Anders hadden we wellicht 1-2-3 Quick Step gehad. Patje zal wel boos zijn…

achtpuntzes 25 september 2017 om 12:15

@ redactie:
‘ik/hij deed een goede sprint’….
google translate kwam er zeker weer aan te pas. :p

Kosmonaut 25 september 2017 om 12:24

Mooie sportieve reactie!

Ab Normaal 25 september 2017 om 12:50

Zeer goede verliezer. Klasse reactie.

Chaba 25 september 2017 om 12:57

Hij heeft mij in positieve zin verbaast. De rol die ik verwacht had van EBH heeft hij waargemaakt. Alleen jammer voor hem dat hij het dan net niet kan afmaken.

Fast Freddy 25 september 2017 om 13:01

7 man van QS bij de eerste groep van 26. Bizar.

teunster 25 september 2017 om 13:09

Fast Freddy, op zich niet heel verwonderlijk, wel superknap natuurlijk! De beste klassiekerploeg levert de meeste mensen in een soort van klassieker-WK. Desalniettemin een puike prestatie!

ikbenprocycling 25 september 2017 om 13:15

Slimme machtige Sagan kwam uit zijn wiel. Had Kristoff de titel gegund, zeker in eigen regio. Zijn sprintersintuïtie liet hem helaas in de steek in die cruciale momenten, en zijn Scandinavische correctheid belette hem waarschijnlijk ook iets van zijn lijn te wijken als maatregel tegen wielzuigers.

FritsvanHoefelen 25 september 2017 om 13:23

Op de constatering van Freddy doorbordurend:
Er zaten nog 10 ploegen bij. QS 7; Sunweb 4; Astana en Katusha 3; Bora, UAE en Sky 2; BMC, Orica en Soudal 1.

Zes van de zeven Sunwebbers zijn gefinisht en allemaal in de top 40.

nederbelg 25 september 2017 om 13:56

@ikbenprocycling
Zijn sprintersintuïtie liet hem absoluut niet in de steek, maar werd eenvoudigweg “overruled” door Sagans intuïtie die nog van een andere orde is.
Alleen al het manoeuver waarmee Sagan in het wiel van Kristoff geraakt, zoals bij het item met het filmpje al opgemerkt, is met niets te vergelijken.
Maar ik denk dat Kristoff gisteren enorm veel respect gewonnen heeft. Alvast bij mezelf, ik had hem voor dit WK afgeschreven, ten onrechte blijkt nu.

EkkelWido 25 september 2017 om 14:00

Hoe één dag je beeld over iemand kan veranderen. Op de een of andere manier had ik het nooit zo met hem, maar wat hij hier aan sportiviteit laat zien verdient respect. Direct na de race zei hij volgens mij ook al iets in de richting van ‘you are a hard man to beat’, tegen Sagan. Klasse hoe eerlijk hij is.

ikbenprocycling 25 september 2017 om 14:08

@Nederbelg, ik wilde je tegenargument een eerlijke kans geven en heb zojuist de heli-beelden bekeken van de finale. Ik blijf bij wat ik hierboven opmerkte obv eigen TV-waarneming van het slotstuk. Zeker manoevreerde Sagan zich geweldig tot achter Kristof maar die koos voor de immer gerade aus aanpak waarvan hij had kunnen vermoeden dat Sagan vanuit zijn wiel rechtslangs zou gaan komen.

PS Het gaat mij niet om de vergelijking Sagan-Kristoff wie de sterkste is, maar de constatering dat Kristoff zich wat braaf heeft laten overrulen bij wat wss een once in zijn verdere lifetime chance was. Maar groot respect voor zijn ueber-correcte sprint.

tendam 25 september 2017 om 14:33

Het is wel vreemd hoe hij EBH zo is voorbij gestreefd. Vroeger was Kristoff toch ’n beetje een B-sprinter en verder niks, nu is het een top-klassiekerrenner. En EBH is dat niet, die heeft de taaiheid niet.

albertooo 25 september 2017 om 14:36

@tendam
Bij HTC vloog iedereen, genoeg talenten van die ploeg zijn later minder goed gaan rijden of gestagneerd.

nederbelg 25 september 2017 om 16:18

@ikbenprocycling
Heb de sprint zelf vanuit het vaste camerastandpunt opnieuw bekeken, en er is werkelijk niets dat Kristoff anders had kunnen doen wat de lijn die hij volgt betreft (timing van de jump is een ander verhaal).
En dat heeft alles te maken met de verbluffende anticipatie van Sagan die Kristoff zo breed voorbij gaat, dat zelfs afwijken van zijn lijn Kristoff niet geholpen had (integendeel, het had voor hem de afstand naar de streep nog vergroot).
Sagan heeft waarschijnlijk instinctief voor dit scenario gekozen om mogelijke complicaties en verhalen zoals in de Tour te vermijden.
Hij had natuurlijk het geluk dat de weg breed open lag en dat er niemand anders ook maar in de buurt kwam.
Daarnaast had Kristoff ook geen andere keuze dan aanzetten op het moment dat hij koos, of hij zou van achteruit overvleugeld zijn.
Hij had alleen de pech om op een weergaloze Sagan te stuiten.
Alleen een Cavendish in de vorm van zijn leven (cfr zijn winst in MSR, hoe hij Haussler terughaalde) was hier verder ook nog over geraakt.

GroteSmurf 25 september 2017 om 16:59

Sportieve renners die twee medaillewinnaars, ook mooi op te zien hoe Kristoff en Sagan elkaar meteen de hand geven na de finish.
Tegen Sagan, die in zijn typische stijl soepel en freewheelend naar de 3e plek in de kopgroep rijdt, achter Kristoff, is geen kruid gewassen.
Ik denk dat K. heel blij mag zijn met zilver … en Matthews met brons.

ikbenprocycling 25 september 2017 om 17:27

@ Nederbelg: Er is eigenlijk nog slechts 1 moment in je relaas waar we van mening lijken te verschillen, en eigenlijk ligt die geheel in de sfeer van gelukkige timing o.g.v. puur sprintersinstinct. Kristoff had in die ene flitsende seconde (*) toen Sagan uit zijn wiel kwam en de hoek tussen beide sprinters dus nog minimaal was, even met ongeveer diezelfde hoek van zijn lijn moeten wijken waardoor Sagan's megawatts-aanzet en lijn wellicht net even genoeg verstoord was geraakt om uiteindelijk op de meet de nodige minimale marge te hebben behouden op Sagan. Ik denk dat Kristoff daaraan zal denken als hij de beelden analyseert.

FFW / pauze 5:01-5:02 in finishfilmpje in WF-topic WK2017 laatste 4km beelden

Dick H. 25 september 2017 om 17:47

Ik zie in de uitslag bij Moscon ‘DNQ’ staan. Wat is er precies gebeurd? (ik heb de koers niet gezien).

nederbelg 25 september 2017 om 18:11

@ikbenprocycling
We blijven van mening verschillen, vrees ik. Volgens mij zou Kristoff daarmee enkel zijn eigen lijn verstoord hebben. Laten we het hem eens vragen als we hem tegenkomen ;-)
@Dick H
Er is een koerier met een vers kleitablet naar jou onderweg.

ikbenprocycling 25 september 2017 om 18:28

@Nederbelg: prima, misschien kan Kristoff een keer aanschuiven in WF-live tussen Boogert en Youri in, en dan daar zijn achteraflicht op werpen ?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.