Addy Engels over kansen Wout van Aert: “De eindzege zit er nog steeds in”

zondag 14 maart 2021 om 09:50
Addy Engels over kansen Wout van Aert: “De eindzege zit er nog steeds in”

foto: Cor Vos

Wout van Aert raakte zaterdag weliswaar zijn blauwe leiderstrui kwijt, de renner van Jumbo-Visma kan volgens ploegleider Addy Engels na de lastige vierde etappe met aankomst op Prati di Tivo nog altijd dromen van de eindzege in Tirreno-Adriatico.

“Wout is boven zichzelf uitgestegen”, zo laat Engels weten in gesprek met Het Nieuwsblad. “De eindzege zit er nog steeds in, we gaan nog niet opgeven. Zondag is nog een lastige dag, met een sprint op het einde. Maar tweede staan na zaterdag is sowieso bijzonder knap.” Van Aert kwam zaterdag uiteindelijk als negende over de streep.

De renners in Tirreno-Adriatico krijgen vandaag een bijzonder pittige etappe naar Castelfidardo voorgeschoteld, over heel wat Italiaanse muurtjes. “We moeten nog overleggen met Wout, want het is een andere inspanning dan gisteren”, geeft Engels aan. “De aankomst is steil en kort. Dat ligt ook de echte klimmers, hoor.”

Hoopgevend
Jumbo-Visma hoeft de koers niet meer te dragen, nu Van Aert niet meer in de blauwe leiderstrui rondfietst. Engels: “Het is een lastig rondje, dus dat gaat nog wel wat oorlog geven. Wat Wout liet zien, is hoopgevend. Met een sprint en een tijdrit in het vooruitzicht ziet het er dus nog steeds uitstekend uit.”

Van Aert slaagde er gisteren in om op eigen tempo de betere klimmers te volgen. “Ik was het meest onder de indruk van het feit dat hij niet breekt en een hoog tempo blijft rijden. Pogačar is bergop een categorie apart, maar als je ziet hoe dicht Wout bij de andere klimmers blijft… Dat geeft hoop”, aldus Engels.

In het klassement staat Van Aert nu gedeeld tweede met Sergio Higuita. Hij moet de komende dagen een achterstand van 35 seconden zien goed te maken op Pogačar om de Italiaanse rittenkoers te winnen.

Dit artikel delen:

20 Reacties

dumoman 14 maart 2021 om 10:05

Er wordt net gedaan alsof Poc niet kan tijdrijden of niet explosief is, ik ben bang dat Wout het niet gaat halen, maar neemt niet weg dat hij tot nu toe een geweldige prestatie levert….

S'mon 14 maart 2021 om 12:17

Ik denk dat iedereen weet dat hij wél kan tijdrijden.

Koers 14 maart 2021 om 10:07

Ze zullen er wel voor moeten lijden, want alle andere ploegen weten natuurlijk dat Wout voor de boni’s wil gaan, dus jumbo gaat wel achtervolgen.

harryjohan71 14 maart 2021 om 10:10

@Koers Er zijn meer ploegen die interesse hebben bij een sprint in een kleine groep/overwinning. Ze kunnen gewoon afwachten. Zo niet, pech gehad. 1 renner mee laten draaien is meer dan voldoende.

Koers 14 maart 2021 om 10:37

@harry uiteraard zijn er meer ploegen die willen winnen, maar zij willen hun treintjes ook intact houden. Jumbo kan hier zaken voor zowel de rit als het klassement doen, dus ik verwacht toch echt wel dat men naar Jumbo gaat kijken. Misschien dat ze laf rondje mee op kop doen.

bartp25 14 maart 2021 om 10:55

Tuurlijk moet jumbo werken, aan een Affini en Martens heb je niks meer op dat plaatselijke rondje dus lekker laten werken tot aan het rondje met de klimmen.

harryjohan71 14 maart 2021 om 11:03

We zullen het zien. In de plaatselijke ronde heb je wel degelijk nog iets aan Affini en Martens. De overige renners moeten zo laat mogelijk op kop. Het is belangrijker dat Wout nog ondersteuning heeft in de laatste 30 km dan alle energie steken in een ritoverwinning door de ontsnapping terug te halen.

HSV 14 maart 2021 om 10:08

Niet dat ik het van Aert niet gun maar Poga gaat dat niet meer uit handen geven. Met pittige aankomsten zit hij altijd bij de eerste tien om over zijn tijdrit maar niet te spreken. Het is wel een superleuke ronde dit jaar, lekker aanvallend en veel spektakel. Geweldig deelnemersveld.

Viktrodriguez 14 maart 2021 om 10:22

Tenzij Pocagar iets overkomt, zie ik Van Aert deze koers niet winnen. De Sloveen is te explosief aan de meet, waarbij ook nog eens anderen bonussecondes van Van Aert kunnen afsnoepen in een zoektocht naar ritwinst. En de slottijdrit is maar 10 km, terwijl Pocagar gewoon een uitstekende tijdrit in de benen heeft. Versloeg zowel in de Tour als de nationale titelstrijd zijn Van Aert’s ploegmaat Roglic en wet weten diens kwaliteiten tegen de klok.

Wheely 14 maart 2021 om 10:23

Wout heeft ook de pech dat Alaphilippe en Van der Poel er nog rond rijden, die kapen hoogstwaarschijnlijk een hap van de boni’s weg als vluchters dat al niet doen.

jooprioolpijp 14 maart 2021 om 10:50

Yep, maar gelijkertijd zijn dat dus twee ploegen die wel mee gaan helpen het gat dicht te rijden.

deffil 14 maart 2021 om 10:50

Ik zie ook Poga dit niet uit handen geven. Maar het blijft Van Aert he, Blijft verbazen

bartp25 14 maart 2021 om 10:59

Het kan nog altijd, al wordt het zeer moeilijk. Van Aert heeft zich gisteren uit elkaar getrokken waar andere favorieten voor vandaag zich hebben kunnen sparen, de kans dat hij vandaag wint is dan ook klein. De massasprint morgen is dan wel weer een grotere kans op winst zeker nu Ewan weg is. Met 14 seconde aan boni komt hij op 21 seconden en zoveel zie ik hem niet dicht rijden op de rijdrit maar goed ook Pogacar kan wat tegenkomen of een mindere dag hebben.

Limal 14 maart 2021 om 10:59

Het wordt vast weer een leuke strijd vandaag, maar ik vrees dat de muurtjes Poga wel eens beter zouden kunnen liggen dan Wout in zijn huidige iets-minder-explosieve vorm.

illu 14 maart 2021 om 11:06

Waarom heeft iedereen het over minder explosief? Gew9on even goed of zelfs beter als vorig jaar (bizar sterk dus). Alleen pech dat de andere twee kleppers dit keer ook in vorm zijn…

Limal 14 maart 2021 om 11:24

Naar mijn mening hebben we zowel Wout als Alaphilippe nog niet op hun ‘explosieve top’ gezien dit jaar. Maar misschien heb je gelijk en is het vooral Mathieu die er nog net dat schepje bovenop doet in vergelijking met de voorgaande jaren. Het wordt in elk geval weer een interessante strijd, met Poga erbij als extra pikante saus ;-)

Marik 14 maart 2021 om 11:05

Het is al super knap hoe Van Aert zich staande houdt in dit rondje. De ploeg rond hem is ook een logische keuze. Als je kijkt naar de doelstellingen vooraf dan was het heel duidelijk: TJV ging naar Parijs-Nice om met Roglic het eindklassement te winnen en ze gingen met Van Aert naar de Tirreno om hem te laten uitvinden hoe ver hij kon komen in een klassement. Er werd zelfs gezegd dat de eindwinst nu nog een stapje te ver ging. Dan is de ploeg rond Roglic een logische keuze en de ploeg rond Van Aert een logische keuze.
Tel daarbij op dat Pogacar al veel meer koersdagen heeft staan dit jaar dan Van Aert en alles wat gisteren is gebeurd is geheel volgens een natuurlijk patroon te verklaren.

Turtlehead 14 maart 2021 om 11:28

Vandaag is voor Matje. Die is relaxed omhoog gereden gisteren, dat geeft echt wel voordeel. Tweede worden zou al aardig zijn voor WvA.
Dat geldt ook voor het eindklassement. Goed dat hij blijft proberen, maar een ereplaats met een gouden randje als ie op het podium eindigt!

Romāns Vainšteins 14 maart 2021 om 11:48

Vandaag wordt ook een zeer interessante dag met het oog op de Ardennen, ik verwacht een razende race.

harryjohan71 14 maart 2021 om 12:16

@RV Het deelnemersveld hier is niet gelijk aan het deelnemersveld in de Ardennen. Deze wedstrijd zegt dan ook weinig over hoe het er aan toe gaat in de Ardense Klassiekers, tenzij Van Aert en Van der Poel alsnog Ardense klassiekers gaan rijden. Van de top 10 van Luik vorig jaar ontbreken er 6.

Headlines

Materiaalzone

Populair