Wat is dat rode drankje? Waarom renners steeds vaker kersensap drinken na een koers
Wie regelmatig naar de koers kijkt, zal het ongewtijfeld wel eens zijn opgevallen: direct na de finish drinken de renners in het profpeloton niet alleen water of een blikje frisdrank, maar gaat er regelmatig ook een paars goedje naar binnen. Kersensap, om precies te zijn. Waarom is precies dat drankje zo populair in het profpeloton? WielerFlits legt uit.
Met de hartslag nog hoog en een snelle ademhaling na een zware inspanning, vallen renners na de finish regelmatig als eerste hun soigneur in de armen. Die staat daar niet alleen klaar om de coureurs op te vangen, maar staat ook paraat om ze gelijk van wat drinken te voorzien.
Water en blikjes cola of fanta zijn populair om de vochtvoorraad aan te vullen, maar regelmatig wordt er dus ook gekozen voor kersensap. Dat is niet omdat wielrenners bovengemiddeld veel van kersen houden, maar dat draait om het herstel na een wedstrijd. Dat legt Jaime Frias uit in gesprek met WielerFlits. Met zijn bedrijf Frias Food Coaching houdt hij zich dagelijks bezig met de impact van voeding op sport en prestatie.
Die eerste slokken vocht na de koers draaien volledig om het herstel, zo vertelt hij. “Acuut herstel na een wedstrijd is belangrijk. Zeker in meerdaagse wedstrijden, want je moet de volgende dag weer. In het uur na een training of koers kan je lichaam voedingsstoffen sneller absorberen, dus direct na de finish is je opnamecapaciteit het grootst.”
Waarom kersensap?
De keuze voor kersensap, draait dan weer om specifieke nutriënten. “In kersensap zitten veel anti-oxidanten die helpen bij het herstel. Voornamelijk in meerdaagse koersen is dat dé manier om oxidatieve schade te verminderen. Die anti-oxidanten werken eigenlijk ontstekingsremmend, waardoor je spierschade tegen gaat”, vervolgt Frias.

‘Gewoon’ water is ook goed om aan te vullen na de finish – foto: Cor Vos
Want, tijdens een wedstrijd vraagt een renner zoveel van zijn lichaam, dat er spierschade ontstaat door allemaal kleine ontstekingen. “Na zo’n koers is je hele lichaam overhoop en dat moet hersteld worden. Dit is één manier, want het zorgt ervoor dat al die kleine ontstekingsprocessen wat geremd worden.”
Toch is kersensap niet heilig, maar een klein extraatje bovenop de nodige andere bouwstenen, stelt Frias. “Direct na de finish is het vooral belangrijk om vocht, koolhydraten en eiwitten aan te vullen. In kersensap zitten ook nog wat koolhydraten, dus het vult ook je glycogeenvoorraden en vochtvoorraad wat aan. Maar het is eigenlijk belangrijk ongeveer 25 gram eiwitten en je lichaamgsgewicht in grammen koolhydraten te consumeren binnen het uur na de koers. Het sap is dus echt ter ondersteuning.”
https://nos.nl/collectie/13993/artikel/2574574