Overijssels mooiste beklimmingen in ‘Overijssels Mooiste’

Overijssels mooiste beklimmingen in ‘Overijssels Mooiste’

foto: MarketingOost/Ellen van den Doel

donderdag 4 mei 2023 om 11:00
Fietstoerisme

Op de eerste zaterdag van de maand mei is Overijssel altijd even het middelpunt van de Nederlandse wielerwereld. Waarom? Omdat de Ronde van Overijssel dan weer wordt verreden. Een koers die niet voor niets wel eens ‘Overijssels Mooiste’ wordt genoemd. WielerFlits zet voor u de beklimmingen op een rijtje.

1. Tankenberg (800 meter aan 3,6 procent)

Tankenberg – foto: MarketingOost/Vincent Croce

De Tankenberg is de eerste beklimming in de Ronde van Overijssel. Na 40 kilometer krijgt het peloton deze heuvel al voor de kiezen. Met 3,6 procent gemiddeld is de Tankenberg niet bijster zwaar, al loopt het wegdek nog wel even op tot 8 procent.

Overigens is de Tankenberg met 89 meter boven zeeniveau het hoogste punt van Overijssel en wordt de heuvel omgeven door legenden. Volgens een van de verhalen heeft hier ooit een tempel gestaan die gewijd is aan de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Tanfana. Dat is overigens niet de tempel die je op de foto ziet: dat is een koepel uit de jaren ’40 van de negentiende eeuw, die later door de architect Jans Jans is herbouwd en tegenwoordig de Tankenberg tot een van de mooiste beklimmingen van Overijssel maakt.


2. Kuiperberg (1,4 kilometer aan 2,4 procent)

foto: MarketingOost/Vincent Croce

Na 60 kilometer moeten de renners de Kuiperberg over vanuit Ootmarsum. Geen zware of lange klim met een lengte van 1,4 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 2,4 procent, maar het is wel een klim met een spectaculair uitzicht. En een goed verhaal: Sebastian Langeveld kroonde zich hier in 2014 tot Nederlands kampioen op de weg.

Op de top van de 70 meter hoogte Kuiperberg kun je genieten van een fantastisch uitzicht op Oldenzaal, Hengelo en zelfs Schloss Bentheim en Nordhorn in Duitsland. Daarnaast vind je hier een ANWB-monument. Huh? Het monument is een herinnering aan de bondsfeesten in 1922, die plaatsvonden in Twente en waarmee de regio eindelijk werd erkend vanwege haar schoonheid.


3. Lemelerberg (1 kilometer aan 3,8 procent)

foto: MarketingOost/Kenneth Stamp

De Lemelerberg is samen met de Holterberg de zwaarste beklimming in de Ronde van Overijssel. Na 120 kilometer staat de Lemelerberg op het menu in Overijssels Mooiste. De klim is 1 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 4 procent, met stukken van 6 à 7 procent.

De berg is een stuwwal die tijdens de voorlaatste ijstijd is ontstaan en de grote zwerfkei bovenop de 60 meter hoge Lemelerberg herinnert daar nog altijd aan. Tegenwoordig kenmerken heide, zandvlaktes en loofbossen de beklimming, die daardoor jaarlijks toeristen van heinde en verre trekt.


4. Holterberg (1 kilometer aan 4,3 procent)

Holterberg – foto: René Vlak

Op 60 kilometer van de streep ligt met de Holterberg de bekendste klim uit de Sallandse Heuvelrug. De Holterberg dankt haar naam aan het Overijsselse dorp Holten dat ten zuiden van het natuurgebied ligt. De klim is 1 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3 procent, met stukken van 5 à 6 procent.

Op de top van de klim kun je uitkijken op de fraaie heidevelden en uitgestrekte naaldbossen in de omgeving. Ook ligt hier de Canadese begraafplaats, waar ongeveer 1500 militairen liggen die zijn gesneuveld tijdens de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.


5. Markeloseberg (0,5 kilometer aan 1,9 procent)

foto: Gouwenaar

De laatste echte beklimming in de Ronde van Overijssel is de Markeloseberg op iets meer dan 40 kilometer van de streep. Met 580 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 2 procent is de klim de makkelijkste in deze ronde, maar zo laat in de koers gaat-ie zeer waarschijnlijk nog flink pijn doen bij de renners.

Net als de Holterberg draagt ook de Markeloseberg een stukje oorlogsgeschiedenis met zich mee. Op de top staat het Provinciaal Verzetsmonument van kunstenaar Titus Leeser, dat bestaat uit drie grote zuilen van natuursteen en is bedoeld om alle 470 omgekomen Overijsselse verzetsstrijders te herdenken. Het monument stamt uit 1953, maar is recentelijk gerenoveerd.


Bonus

Mocht je het parcours willen rijden van de Ronde van Overijssel en nog wat jus in de benen hebben, vergeet dan ook niet de beklimmingen van de Motieweg en de Grote Koningsbelt mee te nemen. Deze heuvels zijn nog een stuk zwaarder dan bovenstaande beklimmingen en brengen nog flink wat extra zuur in de benen.

De Motieweg (1,2 kilometer aan 3,2 procent) ligt in de buurt bij Holten en kan gecombineerd worden met de Holterberg. Fraaie vergezichten blijven uit op de Motieweg, maar met stijgingspercentages tot 9 procent is de klim bij vlagen toch redelijk pittig.

Vanuit Holten kun je ook de Nijverdalsebergweg richting Nijverbal op voor de Grote Koningsbelt, die ook wel de Diepe Hel wordt genoemd. De klim is zeer onregelmatig met een lengte van 1,1 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 3,8 procent. 150 meter lang stijgt het wegdek met 9 procent. De moeite waard!

Dit artikel delen:

5 Reacties

Bimbo Visma 4 mei 2023 om 11:50

Blijft zonde dat men in wedstrijden nooit de Sallandse Heuvelrug van zuid naar noord doen. Dan heb je de zwaardere klimmetjes

KnightBiker 4 mei 2023 om 13:18

+1 – ik vraag me ook af waarom hier geen NK georganiseerd wordt, het parcours is zwaar zat voor een serieuze schifting, en je kan er heel veel rondjes maken.

Kaj 9 mei 2023 om 20:30

Dat lag verkeerstechnisch een beetje lastig. De laatste jaren zijn alle gelijkvloers spoorweg kruizingen in Rijssen verdwenen dus theoretisch zou het mogelijk moeten zijn. Maar ja ze doen het al jaren zo, dus waarom veranderen zeggen ze altijd bij de Ronde van Overijssel

Een NK zou eigenlijk weer eens in Ootmarsum moeten zijn maar ja daar rollen ze nog steeds door de regio over de afhandeling van het laatste NK

Westfalen 9 mei 2023 om 22:23

De Motieweg en de Diepe Hel achter elkaar kan wel voor een mooie schifting zorgen. Zelfs bij de profs.

Vincent Kleijn 11 mei 2023 om 21:34

Ik moet zeggen dat die beklimmingen echt heel zwaar klinken…. Op 2 voetbalvelden lengte ligt al een kleine 2km beklimming met 70 hoogtemeters. Nee, niet zwaar gemiddeld, maar dat komt omdat de beklimming in feite 3 klimmetjes in 1 zijn. Steilste stuk is wel 15%. In de omgeving zijn nog meer prachtige beklimmingen. Maar goed, ik woon in Catalonië :-D

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.