Offroad fietsen rond de Ventoux
foto's: Vaucluse Provence Attractivité - A. Hocquel
donderdag 10 november 2022 om 10:00

Offroad fietsen rond de Ventoux

Wie kent hem niet? De Reus van de Provence die het landschap van de Vaucluse domineert. Met zijn iconisch maanlandschap en zijn legendarische wielergeschiedenis trekt de Mont-Ventoux fietsliefhebbers van over de hele wereld. Maar de Vaucluse heeft ook offroad veel te bieden met 500 kilometer aan gravelbikeroutes

Op de gravelbike kun je in de Vaucluse werkelijk alle kanten op, van natuurpark Barronies Provençales in het Noorden, tot de Luberon in het zuiden. Onderweg over de grindpaden word je getrakteerd op een prachtig en gevarieerd landschap. Afhankelijk van het seizoen doorkruis je paarse lavendelvelden, fiets je tussen wijnranken boordevol druiventrossen of komt de geur van jasmijn je tegemoet in de dorpjes.

Tot voor kort kende de Vaucluse drie officiële gravelroutes. De Coteaux Tirés (25 km), Gravel Dentelles (50 km) en de Gravel Antik (73 km). Maar het departement kwam met goed nieuws voor de gravelaars onder ons. Een ruim jaar geleden verscheen een gloednieuwe gravelbike-kaart met 20 routes rond de Mont Ventoux, de Luberon, de Monts de Vaucluse en bij Avignon. Samen goed voor 500 km aan gravelpret. 

De gravelroutes in de Vaucluse zijn niet bewegwijzerd, je hebt altijd een GPS nodig. Vanaf midden oktober 2021 kunnen de GPX-tracks van een aantal routes gratis gedownload worden op www.provence-cycling.com. Wil je toegang tot alle GPX-tracks? Dan kun voor €13,50 de nieuwe gravelbike-kaart kopen met aanvullende download info.

We spraken met Elodie Pellet, verantwoordelijk voor fietstoerisme bij Vaucluse Provence Attractivité en vroeg welke gravelroutes zij bijzonder aanbeveelt, hier volgen haar tips:
Gravel Dentelles (50 kilometers/1120 hoogtemeters). Fantastische uitzichten op de kalkstenen rots-pieken van Dentelles de Montmirail en de Mont Ventoux terwijl je de wijngaarden van beroemde dorpen als Gigondas, Beaumes de Venise, Vacqueyras en Rasteau doorkruist, gekend door hun topwijnen.
– Okerroute Luberon (71 kilometer/1460 hoogtemeters). Een iconische route door het kleurrijke okerlandschap van de Luberon langs het authentieke Roussillon en Apt.
Tussen de kleine en grote Luberon (48 kilometer/1370 hoogtemeters). Een ontdekkingsroute vanuit Lourmarin langs de hooggelegen dorpjes in de Luberon met prachtige vergezichten onderweg.

Verrassende ontdekkingen met de mountainbike
In de Vaucluse vind je honderden km aan bewegwijzerde mtb-routes, elk met zijn eigen karakter. In de meest uiteenlopende decors kun jij je sporen trekken. Van okerlandschappen tot wijngaarden, van de Luberon tot Dentelles de Montmirail tot bovenop de Mont Ventoux: er is enorm veel afwisseling en er zijn genoeg routes om uit te kiezen. Er zijn twee mtb-streken: VTT Ventoux en iets verder zuidelijk VTT Luberon Lure. 

Onderdeel van VTT Ventoux  zijn 70 bewegwijzerde mtb-routes, 10 crosscountry en 2 enduro parcoursen. Verder is er bij Chalet Reynard een bike park. Deze routes laten je de ongerepte bossen rond de Mont Ventoux en de steile Monts de Vaucluse te ontdekken.

VTT Luberon Lure heeft 63 bewegwijzerde mtb-routes. Deze routes combineren iets meer veiligheid met verrassende ontdekkingen in het hart van de Luberon. Natuur en cultureel erfgoed komen samen in het okerlandschap rond Roussillon, Lourmarin en Ménerbes en de kliffen van Buoux. De routes slingeren door een heuvelachtig landschap met cederbossen, boom- en wijngaarden.

In tegenstelling tot de gravelroutes, zijn de mtb-routes in de Vaucluse wél bewegwijzerd. De bekende bordjes met mtb-symbool (twee punten en een driehoek) zijn er in het rood en geel. Rood is voor de lange afstandsroutes als de ‘Grande Traversee du Vaucluse’ en de gele voor lokale rondes. Op ieder bordje staat ook een routenummer in een kleur. De kleur van het nummer geeft net als bij skipistes het niveau aan. Groene en blauwe mtb-routes zijn ook geschikt voor gravelbikers met een beetje mtb-ervaring.

Ook voor de mountainbike had Elodie weer verschillende tips:
VTT N°5 – Grand Tour du Mont Ventoux. Deze mtb-route is een ‘best of de Vaucluse’. Van de Dentelles de Montmirail tot de mysterieuze Toulourenc-vallei, langs de Reus van de Provence met adembenemende panorama’s. Enkel voor doorgewinterde mountainbikers met gps, de route is (nog) niet volledig bewegwijzerd.
– VTT N°8 – Terre de lavandes. Van het Sault-plateau met zijn lavendelvelden langs de dorpen Aurel en Saint-Trinit. Onderweg mooie vergezichten over dorpen en bergketens. Let op als je in deze streek tijdens het jachtseizoen op pad gaat, draag dan een felgekleurde outfit en volg de instructies op de informatieborden.
– VTT N° 51 – Tussen oker, wijngaard en bos. Prachtige uitzichten over Roussillon. Onderweg ontdek je kleine gehuchten, boerderijen en de Mines du Bruoux. Wisselende ondergronden van de grijze zandsteen van Perréal, de kiezelstenen van de Monts-de-Vaucluse en het kleurrijke okerzand van La Gardette.

De GPX-bestanden zijn gratis te downloaden op www.provence-a-velo.fr.

Kruijswijks’ liefde voor de gravelroutes rond de Ventoux
Cycle Coffee Society zijn stijlvolle huizen in het hart van de meest iconische fietslocaties met alle faciliteiten voor een onvergetelijke fietsvakantie. Het eerste huis van Cycle Coffee Society ligt in het oude Bedoin aan de voet van de Mont Ventoux en kan tot 12 mensen accommoderen. Het tweede huis opent aan het einde van dit jaar op een iconische wielerplek binnen Europa. 

Steven Kruijswijk is betrokken bij Cycle Coffee Society en heeft de routes rondom de huizen verkend, ook in Bedoin. Vele lokale ritten beginnen en eindigen hier, zo ook de bekende 4e ‘gravel’ kant van de Ventoux, “Les Graviers du Ventoux”. Kruijswijk weet wat het is om de mooiste toppen van Europa op te fietsen en wil deze ervaring voor iedereen toegankelijk maken. Ga naar www.ccs.so/gravel voor meer informatie.

Grande Traversée du Vaucluse per mountainbike
Ben je toe aan een serieuze uitdaging? Dan is de Grande Traversée du Vaucluse misschien iets voor jou. Een mountainbikeroute door de regionale natuurparken van de Mont Ventoux en Luberon. Van de Toulourenc-vallei en de Dentelles de Montmirail naar het plateau van Sault. Dan verder naar de Monts de Vaucluse, door het okerlandschap van de Luberon naar de toppen van de Grand en Petit Luberon om uiteindelijk te eindigen in de vallei van de Durance. Een onvergetelijk mtb-avontuur van meer dan 400 kilometer en 10.000 hoogtemeters. De route is alleen geschikt voor zeer ervaren mountainbikers en opgedeeld in 8 etappes, onderweg volg je de rode mtb-bordjes. 

Het idee voor de Grande Traversée du Vaucluse per mountainbike komt van Fred Roche. Hij nam in 2001 deel aan de “Chemins du Soleil”, een mtb-evenement tussen Valence en Gap. Tijdens de race ontstond het idee dat dit ook heel goed mogelijk is in de Vaucluse. “Ons departement is de perfecte playground voor mountainbikers, en daarbij is het landschap en de natuur enorm gevarieerd. De Grande Traversée is dan ook een lappendeken van verschillende sferen en daardoor een unieke beleving is”, vertelt Roche.

“De route start ten noorden van de Mont Ventoux met uitdagende mountainbikepaden, waarna je de Dentelles de Montmirail bereikt met zijn kalkstenen rotsformaties en wijngaarden. Dan gaat de route richting zuidkant van Mont Ventoux met zijn uitgestrekte en minder bevolkte gebieden om dan verder richting lavendelstreek koers te zetten. Het laatste deel van de GT loopt door de Luberon met zijn meer mediterrane landschappen. Mountainbikers die de GT gereden hebben zijn enorm verrast door de variatie in terrein en landschappen, zij zijn lovend over hun mountainbike-avontuur in de Vaucluse” aldus Roche.

Naast de ‘gewone’ GT du Vaucluse is er ook een E-mtb route, die de meest technische passages omzeild. Deze kan ook met een gravelbike gereden worden, al is dat enkel aan te raden voor gravelbikers met de nodige mtb-ervaring. Met gemiddeld meer dan 300 dagen zon per jaar fiets je in de Vaucluse het hele jaar in goed weer, al kan het in de zomer erg warm worden.

 

Geef een reactie