Maarten Ducrot en Joost Vullings ambassadeurs Stelvio For Life: “Mooi en emotioneel”
Nick Doup

Maarten Ducrot en Joost Vullings ambassadeurs Stelvio For Life: “Mooi en emotioneel”

Fietstoerisme Begin september staat de Stelvio For Life-inzamelingstocht op het programma. Deelnemers hopen voor het goede doel geld op te halen om het onderzoek naar een persoonlijke behandeling voor kankerpatiënten te stimuleren. Oud-wielrenner Maarten Ducrot en politiek commentator (en fietsfanaat) Joost Vullings zijn ambassadeurs van het evenement en het goede doel.

“Ik kwam voor het eerst in aanraking met het onderzoek toen ik een aantal jaar geleden bij de talkshow van Eva Jinek zat, toen zat ook Emile Voest aan tafel over zijn project. Het gaat om een onderzoek naar individuele behandeling van kankerpatiënten, waarbij je alle soorten benadert als een eigen ziekte waarbij je een passende behandeling zoekt”, vertelt Joost Vullings.

Niet voor niets is ‘Cancer, we are taking it personally’ de slogan van Stelvio For Life. “Emile is met het onderzoek op zoek naar een individuele aanpak per ziektegeval”, legt NOS-wielercommentator Ducrot uit. “Er zijn medicijnen die horen bij een bepaald soort kanker, maar die mogen niet bij een andere vormen van kanker gebruikt worden. Terwijl die in dat specifieke geval wel kunnen helpen. Dit onderzoek gaat door grenzen heen, waardoor artsen gerichter kunnen ingrijpen. Dat geeft nog geen garantie, maar wel de maximale ondersteuning voor de patiënt.”

‘Mooi en emotioneel’
Ducrot vergelijkt het met zijn inmiddels bekende manier van commentaar geven. “Ik noem dat vaak tekentafel-wielrennen. Dat mislukt bijna altijd. Je moet per wedstrijd kijken naar de omstandigheden en fouten durven maken. Maar als het lukt, dan is het opvallend. Het is een strijd van individuen. Daar komen pech en geluk bij kijken, maar per geval zoek je een weg naar de uitgang.”

foto: Cor Vos

Al meerdere jaren is Ducrot ambassadeur van Stelvio For Live. “Elk jaar heb ik meegedaan, alleen vorig jaar niet vanwege een overlijdensgeval in de familie”, vertelt hij. Opkijken tegen de Stelvio doet de Zeeuw dus niet meer. “Hij ligt er, en je moet er overheen”, lacht Ducrot. “Vanuit de organisatie worden basisschema’s geleverd voor deelnemers om zich erop voor te bereiden. Zelf zeg ik altijd: kies voor een klein verzet en zorg dat je in de drie maanden voor het evenement minstens 1.000 kilometer hebt gefietst. Anders kan je beter gaan lopen.”

Joost Vullings kiest voor zijn eigen plan richting 2 september, als de inzamelingsactie op de Stelvio gepland staat. De politiek journalist, die namens de NPO Radio 1 de wielerpodcast De Kopgroep presenteert, deed in 2022 voor het eerst mee. Zijn schoonzus, die recent is overleden aan borstkanker, wilde dat hij zou meedoen met zijn broer.

“En nu ben ik gevraagd als ambassadeur”, vertelt hij. Het team waarmee hij gaat rijden is dit jaar uitgebreid met meer familieleden en mensen van de schoonfamilie. “Het is heel fijn dat je dat met elkaar kan doen.”

“De gesprekken die je op die dag hebt, zijn het mooiste. Iedereen kent wel iemand met kanker en dat is dan ook gelijk het onderwerp van gesprek. Het gaat meteen over leven en dood. Op de top houdt ook bijna niemand het droog, vanwege de zware inspanning die je net gedaan hebt en vanwege de gedachte aan degene voor wie je het doet. Dat is heel mooi en emotioneel”, legt Vullings uit.

Kleinschalig
De inspanning is behoorlijk. De tocht voert vanuit Bormio over 21,1 kilometer naar de top van de Stelvio. Er liggen 37 haarspeldbochten en 1.533 hoogtemeters te wachten op de deelnemers. “Het is een kleinschalig evenement en dat willen ze zo houden. Emile Voest fietst zelf ook mee en dat maakt het heel overzichtelijk”, gaat hij verder.

“Het is ooit begonnen als project van een paar vrienden van hem. Elk jaar is er een streefbedrag van een miljoen euro. Dat delen ze door het aantal hoogtemeters en dat is het maximaal aantal deelnemers. Die proberen dan dat geld op te halen, voor elke hoogtemeter.”

Ducrot kent die hoogtemeters maar al te goed. “Ik heb de Stelvio een paar keer beklommen en ook een paar keer tot de helft, omdat er in mei natuurlijk vaak sneeuw ligt. Alleen kan ik mij daar geen klap van herinneren, dat is alweer 35 of 40 jaar geleden geweest. Ik herken wel dingen, maar weet niet of ik daar toen als coureur of als toerist was”, lacht hij. “Hopelijk gaat mijn zoon mee dit jaar, maar dan moet hij nog wel geld inzamelen en gaan trainen. Maar dat gaat wel lukken.”

De oud-prof kiest ervoor om de Stelvio één keer te beklimmen op zaterdag 2 september. Vullings deed dat vorig jaar – ondanks de nodige rugpijn – ook, maar gaat dit jaar voor de XXL-versie van 104 kilometer waarbij hij op één dag de Stelvio van twee kanten beklimt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.