De bijzondere beklimmingen van het Westelijke Taurusgebergte

De bijzondere beklimmingen van het Westelijke Taurusgebergte

foto: Ties Wijntjes

zondag 20 februari 2022 om 09:11

Hoog boven het strand en de kustlijn van Antalya, torenen imposante bergen uit. Deze pieken zijn onderdeel van het Westelijke Taurusgebergte. Hoewel de Tour of Antalya er jaarlijks passeert, is dit gebied vrij onbekend onder wielrenners. WielerFlits ging op ontdekkingstocht in deze bijzondere streek.

Het Taurusgebergte vormt de geografische scheiding tussen de Mediterrane kust en centraal Turkije. In een boog ligt het Westelijke Taurusgebergte rondom de baai van Antalya. Ondanks de verschillende Nationale Parken en uitgebreide geschiedenis die je er treft, is het een vrij onbekend gebied wat betreft fietsen.

De hoogste pieken van het berggebied liggen boven de 3.000 meter, maar de hoogst begaanbare wegen brengen je maar richting de 2.000. Dat betekent dat het serieus klimmen is, want je start vanuit Antalya nagenoeg op zeeniveau. Sommige beklimmingen kan je gerust als grillig bestempelen, want de wegen zijn bij vlagen loeisteil.

Door een indrukwekkende vallei rijd je het gebergte in vanuit Kemer – foto: Ties Wijntjes

Taaie beklimmingen
Vanaf de kustlijn loopt de weg soms een paar kilometer vlak of vals plat, maar wordt het al gauw écht klimmen. Mijn eerste kennismaking met de bergen start in Kemer en leidt door het Beydağlari nationaal park, over de beklimming Gul. De klim start spectaculair, als de weg na het verlaten van de stad ons door een indrukwekkende kloof voert. Het geweld van het hooggebergte wordt gelijk zichtbaar.

Het gebergte is in deze streek dicht bebost met naaldbomen, waardoor de weg lijkt weg te zinken in het bos. Regelmatig maken de bomen echter ruimte en krijg je zicht op het gebergte en de Mediterrane zee, die nog lang in beeld blijft. Zo krijg je ook goed te zien hoe rap je aan hoogte wint. De weg loopt onregelmatig omhoog, maar afvlakken doet het hier eigenlijk nooit. De klim loopt vanaf de start aan een procent of zeven omhoog, maar regelmatig word je verrast met stroken tot 15%.

De beklimming is naast onregelmatig ook lang, want je wint ruim 1.000 meter aan hoogte. Je laat de zee beetje bij beetje achter je, al houd je er lang zicht op. De groene, beboste bergen worden naarmate de hoogte vordert ruwer en dor. En alhoewel de temperatuur het niet verraadt, kan je hier in de winter sneeuw treffen. Op de hoger gelegen pieken vind je zelfs skioorden. In de ochtend op het strand liggen en in de middag skiën, is goed mogelijk vanuit Antalya.

Eenmaal lang en breed in het gebergte vind je veel glooiende wegen die je langs kleine, desolate bergdorpjes voeren. In de winter kan je hier soms urenlang niemand tegenkomen. Veel huizen in het gebergte fungeren namelijk als vakantiewoningen van inwoners van Antalya, die daarmee pogen ’s zomers de hitte te ontvluchten. Dit maakt het fietsen in deze streek best bijzonder. Je vertrekt vanuit een drukke, levendige stad, maar lijkt in het gebergte soms even alleen op de wereld.

Fietsen in korte broek, met de sneeuw binnen handbereik – foto: Ties Wijntjes

Daarnaast is het merendeel van de wegen goed begaanbaar. Als je de grote weg achter je laat, bestaat de kans dat je wat korte onverharde passages tegenkomt, maar écht slecht of zelfs onbegaanbaar wordt het nergens.

Fietsen door de oudheid
Naast de prachtige omgeving, vind je in deze streek nog veel restanten van de uitgebreide geschiedenis van deze streek. Romeinse amfitheaters, graftombes en andere historische gebouwen zijn hier alom aanwezig. Soms kan je er zelfs letterlijk langs fietsen, zoals het geval is in Kitanaura. De restanten van deze Lycische stad vind je op een paar meter van de weg, waardoor je letterlijk door de oudheid fietst.

Een bijzonder mooi voorbeeld daarvan is de beklimming naar Termessos. Deze stad, die vermoedelijk dateert van enkele honderden jaren voor Christus, ligt in het gelijknamige nationale park Mount Güllük-Termessos. De historische ruïne staat bekend als een van de best bewaarde historische steden van Turkije.

Het Amfitheater van Termessos was dit jaar het finishdecors van etappe 3 van de Tour of Antalya – foto: Cor Vos

De geschiedenis van Termessos gaat terug naar de tijd van het historische rijk Pisidië. De stad is gesticht door een volk dat zichzelf volgens inscripties de Solymianen noemden. De stad is veelal zelfstandig geweest en kreeg in 71 voor Christus van de Romeinse Senaat een zelfstandige status, die het vrijwel altijd heeft behouden. Toen het aquaduct van de stad door een aardbeving werd verwoest (in een onbekend jaar), is de stad verlaten, waardoor het tegenwoordig zo goed gepreserveerd is.

De beklimming naar de stad is 8 kilometer aan 5,5% gemiddeld. Zoals wel vaker in deze streek begin je in een dik bos, waardoor je geen enkel zicht op de omgeving hebt. Na een kleine kilometer krijg je kort zicht op de omgeving en de nabije Yenicepas, maar het restant van de beklimming fiets je door een desolaat bos.

In tegenstelling tot de rest van de streek, is dit geen lastige klim. Het wegdek kent enkele uitschieters richting de 7%, maar écht lastig of onregelmatig wordt het nergens. De klim is een echte loper, waardoor je lekker in een ritme kan komen en de top op 1.000 meter zo bereikt.

Haarspelden genoeg in het Westelijke Taurusgebergte – foto: Ties Wijntjes

Eenmaal boven aangekomen tref je een indrukwekkend amfitheater. De weg eindigt, maar iets hoger op de berg zijn de restanten de duizenden jaren oude stad nog goed zichtbaar. Naast het amfitheater tref je hier een oude tempel, een Gymnasium, graftombes en verschillende tempels.

Onontdekt
Na twee lange dagen op de fiets ben ik behoorlijk onder de indruk van de streek. Het is een totaal andere ervaring dan fietsen in de – onder wielrenners bekende – bergketens als de Alpen, Vogezen of Pyreneeën. Het klimmen is pittig, maar je komt hier ook niet voor een alledaags ritje. De ongekende rust die je er treft, het aangename weer en tastbare geschiedenis maken het tot een prachtige fietsomgeving. Daarmee is deze onder wielrenners onontdekte streek een bijzondere bestemming, die garant staat voor unieke tochten.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.