Toon Aerts

Toon Aerts
Naam:
Toon Aerts
Geboortedatum:19 oktober 1993 (28 jaar)
Land:België

Toon Aerts is een Belgische veldrijder die uitkomt voor de Telenet Baloise Lions-ploeg van Sven Nys. Aerts maakte zijn debuut bij de profs in het veldritseizoen van 2015-2016, nadat hij het jaar ervoor bij de beloften onder andere tweede werd tijdens het Belgisch Kampioenschap.

Aerts verteerde de stap naar de profs goed. Hij won twee crossen in Bensheim en in Leuven. Zijn grote doorbraak kwam echter pas het seizoen erna. Op het Europees Kampioenschap in Pontchâteau wist de jonge Belg, na een snelle en tactische cross, te profiteren van de rivaliteit tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. De Europese titel zorgde ervoor dat de poulain van Sven Nys ineens achter Van der Poel en Van Aert werd geplaatst.

Toch had de lange Belg nog geen klassementscross gewonnen. Zijn eerste zege kwam op 1 Januari 2017, toen hij zegevierde tijdens de GP Sven Nys. Andere grote crossen die Aerts vervolgens op zijn naam schreef waren de wereldbekers in Iowa en Waterloo van 2018. Ook schreef hij dat seizoen de befaamde Koppenbergcross op zijn naam. Als kers op de taart ging ‘Toni 450’ er op het BK in Kruibeke na een rechtstreeks duel met concurrent Van Aert met de winst vandoor.

Leuk weetje: De bijnaam Toni 450 vond zijn oorsprong op Mallorca. Op trainingskamp moesten de renners van Telenet een 20-minuten test afleggen op de Puig Major. Toon Aerts reed daar 20 minuten lang aan een gemiddeld wattage van 450 watt. Vandaar de naam ‘Toni 450’.