Tadej Pogačar

Tadej Pogačar
Naam:
Tadej Pogačar
Geboortedatum:21 september 1998 (21 jaar)
Land:Slovenië
Twitter:@TamauPogi

De Sloveense klimmer Tadej Pogačar liet in 2019 zien dat hij geen enkele moeite had met de overstap naar de profs. Meer dan eens toonde hij over veel kwaliteiten te beschikken. Samen met Tour-winnaar Egan Bernal en Europees kampioen tijdrijden Remco Evenepoel kan hij de grote rondes in het komende decennium gaan domineren.

Tadej Pogačar werd geboren in het Sloveense Komenda. In het seizoen 2018, Pogačar reed op dat moment voor het continentale Ljubljana Gusto Xaurum, wordt hij vierde in het algemeen klassement van de Ronde van Slovenië en wint hij de witte trui voor de beste jongere. Later dat jaar, in de zomer, wint hij de Tour de l’Avenir – de Tour de France voor beloften – door in het algemeen klassement de Nederlander Thymen Arensman voor te blijven. De Tour de l’Avenir is bijna een garantie voor een succesvolle carrière als prof. Zo volgde Pogačar Egan Bernal op als winnaar. Andere grote namen op de erelijst zijn David Gaudu, Marc Soler en Miguel Angel Lopèz. Mastodonten uit het verleden die er wonnen zijn onder meer Greg Lemond, Joop Zoetemelk en Felice Gimondi.

De Sloveense fietsvirtuoos debuteert in 2019 als prof bij UAE Emirates. Hij begint nog betrekkelijk anoniem met een dertiende plaats in het eindklassement van de Tour Down Under en een vierenveertigste plaats in de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Een dikke maand later, in de Volta ao Algarve, toont hij echter zijn ware potentieel: in etappe 2. Op een pittige klim valt hij aan in de laatste honderden meters. De aanval is precies genoeg om Wout Poels van de overwinning af te houden. Pogačar slaat een dubbelslag en staat de leiderstrui niet meer af. Zodoende boekt hij zijn eerste twee overwinningen als prof.

Dat hij ook op WorldTour niveau mee kan bewijst hij – een maand na de winst in het jongerenklassement van de Ronde van het Baskenland – in de Tour of California. Tijdens etappe 6, met aankomst op Mount Baldy, laat hij zien niet alleen over goede benen te beschikken maar ook te koersen met zijn hoofd: in de laatste bocht voor de aankomst pakt Pogačar de binnenbocht terwijl Sergio Higuita de buitenbocht pakt. Met nog één sprintetappe te gaan is de eindwinst binnen voor de Sloveen. Zo kan hij twee WorldTour-zeges op zijn palmares bijschrijven.

Toch is de koek nog niet op. In de Vuelta a España debuteert hij in een grote ronde. De algemene opvatting is dat hij na maximaal twee weken zal afstappen, zoals eerder gebeurde bij ploeggenoot en mede-groeibriljant Jasper Philipsen in de Tour de France. Als de teller na 13 etappes echter al op twee zeges staat én beoogd kopman Fabio Aru totaal door het ijs gezakt is blijft Pogačar gewoon doorfietsen. Niks hoeft, alles kan, zo lijkt de insteek. Etappe 18 lijkt het Waterloo voor de jongeling. Zijn podiumplek lijkt hij definitief verloren te hebben.
De laatste mogelijkheid om iets te veranderen aan de stand is etappe 20, naar Plataforma de Gredos. Onbevangen valt Pogačar aan als de groep der favorieten de slotklim nadert. En hij blijft weg. Sterker nog: hij loopt uit. Niet alleen pakt hij zijn derde etappezege, ook keert hij terug naar de derde plek in het klassement én herovert hij de jongerentrui. Pogačar is op dat moment altijd nog maar 20 jaar jong. Na de WK op de weg beëindigd hij zijn seizoen.

Om zijn sterke debuutjaar kracht bij te zetten opent Pogačar 2020 met drie zeges in de Ronde van Valencia: in etappe 2 sprint hij heuvelop Alejandro Valverde uit het wiel, in etappe 4 blijft hij Wout Poels voor en een dag later staat hij op het podium met de bloemen vanwege de eindwinst.