Egan Bernal

Egan Bernal
Naam:
Egan Arley Bernal
Geboortedatum:13 januari 1997 (25 jaar)
Land:Colombia
Twitter:@EganBernal

Egan Arley Bernal (1997) is een Colombiaanse wielrenner die uitkomt voor Team Ineos. De Colombiaan kroonde zichzelf in 2019 tot de jongste Tourwinnaar ooit.

Bernal maakte in 2016 zijn profdebuut bij de ploeg van Gianni Savio Androni-Giocattoli. Hij maakte indruk in verschillende kleine wedstrijden zoals de Ronde van Trentino, maar vooral in de Tour de l’Avenir van datzelfde jaar maakte hij indruk. Met nog drie etappes te gaan stond Bernal op plek dertig, maar in de laatste drie ritten wist hij op te schuiven tot plek vier.

Een jaar later wist de talentvolle Colombiaan deze Tour de France voor beloften alsnog op zijn naam te schrijven. Verder maakte hij indruk in de Tirreno-Adriatico  door bijna het jongerenklassement bij te schrijven op zijn palmares. In de afsluitende tijdrit moest hij de witte trui uiteindelijk afstaan aan Bob Jungels. De prestaties in 2017 leverde Bernal een contract op voor 2018 bij Team Sky.

In 2018 was de Colombiaan vooral knecht, vooral in de Tour de France maakte hij indruk met die rol. Hij was medeverantwoordelijk voor de eindzege van Geraint Thomas en eindigde zelf als vijftiende in het algemeen klassement. Verder won hij dat seizoen de Ronde van Californië en won hij een rit in de Ronde van Romandië waar hij ook als tweede eindigde in het eindklassement.

De Giro d’Italia dat was het hoofddoel van Bernal voor 2019, tot hij een week voor de start ten val kwam op training en zijn sleutelbeen brak. Daarom zou hij als knecht naar de Tour trekken, maar door de val van Chris Froome in de Dauphiné mocht hij als schaduwkopman van start. Al snel bleek dat de Colombiaan bergop beter was dan titelverdediger en ploeggenoot Thomas.  In Parijs was het dan ook de 22-jarige Bernal die met het geel stond te pronken.