Alexander Kristoff

Alexander Kristoff
Naam:
Alexander Kristoff
Geboortedatum:05 juli 1987 (34 jaar)
Land:Noorwegen
Twitter:@Kristoff87

Alexander Kristoff (1987) komt sinds 2018 uit voor UAE Team Emirates. De Noor kwam over van het Russische Katusha, waar hij veel van zijn grootste successen behaalde. De Viking uit Stavanger komt het best tot zijn recht na lange koersen, zoals de klassiekers. Het liefst heeft hij er nog een beetje regen bij, want na een lange regenachtige koers is Kristoff  een gevaarlijke klant in de sprint.

Dit bewees hij onder andere in 2014 toen hij de door ijsregen geteisterde 105de editie van Milaan- San Remo won, door Fabian Cancellara en Ben Swift te kloppen in een sprint der stervende zwanen. Milaan- San Remo was het eerste monument die de bonkige Noor op zijn palmares bijschreef.

Een jaar later pronkte hij weer op het podium van Milaan-San Remo, maar nu stond hij niet op het hoogste schavot. In de sprint op de Via Roma was het de Duitsrr John Degenkolb die Kristoff op het laatst remonteerde en naar de tweede plek verwees. 2015 was voor Kristoff een heel mooi jaar met als absolute hoogtepunt zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen. Daar klopte hij Niki Terpstra na een sprint à deux, nadat hij samen met de Nederlander wegsprong net na de top van de Kruisberg.

Andere belangrijke zeges van Kristoff de afgelopen jaren zijn het EK op de weg van 2017 en Gent-Wevelgem van 2019. In 2017 werd Kristoff ook tweede op het WK in Bergen, na een millimetersprint met Peter Sagan.