Etappe 9: Cartagena – Caravaca de la Cruz

Cartagena – Caravaca de la Cruz | etappe-9-naar-caravaca-de-la-cruz
Datum: 03 september 2023
Startplaats:
Cartagena
Finishplaats:
Caravaca de la Cruz
Afstand: 180.9 kilometer
Starttijd: 12:39
Finishtijd (verwacht): 17:15

Het Vuelta-peloton maakt in de negende etappe weer een sprongetje zuidwaarts. De vlakke provincie Alicante wordt grotendeels overgeslagen, want in de Ronde van Spanje moet natuurlijk wel genoeg worden geklommen. De negende rit heeft weer een aankomst bergop, maar is wel een stuk makkelijker dan de aankomst een dag eerder.

Cartagena verzorgt deze zondag de start van de etappe. Deze grote havenstad is door de strategische ligging aan de Middellandse Zee in het verleden bewoond door verschillende beschavingen en daardoor tegenwoordig een groot openluchtmuseum. Van de Carthagen tot de Romeinen en de Moren, allemaal hebben ze hun sporen nagelaten in deze mooie havenstad. 

De etappe is in de beginfase zo goed als vlak. Na 48 kilometer wordt er dan meteen goed geklommen. Een losse flodder kun je de Puerto Casas de Marina la Perdiz (11,5 kilometer aan 4,9 procent) wel noemen, want daarna wordt er pas in de slotfase weer echt geklommen. Tussen de slotklim en de Puerto Casas de Marina la Perdiz krijgt het peloton wel de nodige hoogtemeters voor de kiezen, maar nergens wordt het echt lastig.

Ook de slotklim lijkt met 8,2 kilometer aan 5,5 procent niet heel lastig, maar schijn bedriegt. Een aantal keer moeten de renners afdalen tijdens de Caravaca de la Cruz en een aantal keer ligt het stijgingspercentage ruim boven de tien procent. 

Een dag voor de rustdag zullen de klassementsrenners vermoedelijk niet inhouden op deze beklimming.Bekijk overzicht van Vuelta a Espana