Etappe 8: Dénia – Xorret de Cati

Dénia – Xorret de Cati | etappe-8-naar-xorret-de-cati
Datum: 02 september 2023
Startplaats:
Dénia
Finishplaats:
Xorret de Cati
Afstand: 164.8 kilometer
Starttijd: 12:55
Finishtijd (verwacht): 17:30

De achtste etappe in de Vuelta is er een om voor thuis te blijven. Aan de Costa Blanca heeft de organisatie een rit met drie beklimmingen van tweede categorie, een van derde categorie en een verschroeiend steile slotklim van eerste categorie uitgestippeld. 

Starten doet het Vuelta-peloton deze zaterdag in Denía. Voor veel profwielrenners is dit vissersdorpje een bekende plaats. Meerdere WorldTour-teams huisvesten zich hier in de winter en alleen het Montgomassief scheidt Denía van Calpe. 

In de eerste kilometers van de etappe zullen de coureurs dan ook over bekende wegen rijden. Zo is de Alto de Vall d’Ebo (7,9 kilometer aan 5,9 procent) een bekende trainingsklim en zullen de meeste renners ook de Puerto de Tollos (4,2 kilometer aan 5,6 procent) en de Puerto de Benifallim (9,5 kilometer aan 4,9 procent) niet vreemd zijn. 

De laatste twee klimmen van de dag liggen een stuk verder het Spaanse binnenland in. Meer richting Alicante. Hier zal het pas echt interessant worden. De Puerto de Carrasqueta (10,9 kilometer aan 4,9 procent) mag nog een opwarmertje worden genoemd, de slotklim zeker niet meer.

Op de Xorret de Catí rijst het wegdek 3,8 kilometer lang met een gemiddelde van 11,4 procent. Vlak voor de top liggen er stijgingspercentages van meer dan twintig procent. Het is zeker niet de eerste keer dat deze klim in het parcours van de Vuelta opgenomen. Julian Alaphilippe won hier in 2017, David Moncoutié in 2010. 

Wout Poels weet ook hoe het is om te winnen op deze loodzware klim. In de Ronde van Valencia in 2016 reed de Limburger hier Benat Intxausti, Ion Izagirre en Fabio Aru op bijna een halve minuut. Om maar aan te geven dat een klassementsrenner op deze klim zeker een slag kan slaan.Bekijk overzicht van Vuelta a Espana