Etappe 7: Utiel - Oliva

Utiel - Oliva | etappe-7-naar-oliva
Datum: 01 september 2023
Startplaats:
Utiel
Finishplaats:
Oliva
Afstand: 188.8 kilometer
Starttijd: 12:50
Finishtijd (verwacht): 17:30

Op dag zeven van de Vuelta rijden de coureurs door de sinaasappelstreek. Halverwege de etappe rijdt het peloton zelfs door de sinaasappelstad van Spanje, waar de sinaasappelbomen zelfs op pleinen staan: Valencia. Deze rit wordt er een voor de sprinters, mag duidelijk zijn als je het profiel bekijkt. 

Het begin van de rit staat gepland in Utiel. Het dorpje, dat bekendstaat om zijn rode wijnen, ligt ongeveer 85 kilometer ten westen van Valencia. De eerste 125 kilometer van de etappe staat in het teken van de grote sprong naar Valencia, waar het mooie centrum - helaas - niet wordt aangedaan. 

Het parcours is in deze openingsfase glooiend, maar bergpunten zijn nergens te verkrijgen. Sprinters zullen het nergens écht lastig krijgen. Als zij eenmaal aan de Spaanse kust zijn, zullen ze zeker van een spurt zijn. Langs de Costa de Valencia liggen nauwelijks nog hoogtemeters: de laatste tachtig kilometer zijn zo goed als vlak. 

De finish ligt deze vrijdag in de rustgevende kustplaats Oliva. De barretjes en restaurantjes in het oude centrum ademen Spaanse zonvakantie en als je vanaf hier de natuur in wil, kan dat ook. Oliva ligt naast het Parque natural del Marja del Pego-Oliva, een groot moeras met rijstvelden. Paella kun je daar dan ook zeer goed eten. 

Maar goed, de Vuelta. In Oliva gaat er dus gesprint worden. Nog nooit eerder kwam er een Vuelta-rit aan in het pittoreske plaatsje aan de kust. Toch opvallend, voor een parel aan de Costa met 25.000 inwoners.Bekijk overzicht van Vuelta a Espana