Etappe 4: Andorra La Vella – Tarragona

Andorra La Vella – Tarragona | etappe-4-naar-tarragona
Datum: 29 augustus 2023
Startplaats:
Andorra La Vella
Finishplaats:
Tarragona
Afstand: 183.4 kilometer
Starttijd: 13:20
Finishtijd (verwacht): 17:30

De vierde etappe in de Vuelta brengt het peloton vanuit Andorra terug naar Catalonië, waar na bijna 184,6 kilometer koers een vlakke finish ligt. De kans op een sprint is zeer aanwezig, al liggen er nog wel twee klimmetjes van derde categorie in de laatste vijftig kilometer.

De renners kunnen na de zware bergen van maandag rustig beginnen. Als het startschot iets over één wordt gelost in hoofdstad Andorra la Vella, krijgt het peloton eerst een kilometer of honderd dalende en vlakke kilometers voorgeschoteld in zuidelijke richting. 

Heel enerverend zullen deze kilometers niet zijn: de organisatie heeft ervoor gekozen om in een rechte lijn over de autoweg C-14 naar de laatste veertig kilometer te rijden. Toch wordt het vanaf het middeleeuwse dorpje Tàrrega iets beter, als de renners stedelijk gebied inrijden. 

In de finale volgen dan de Alto de Belltall (9,3 kilometer aan 3,7 procent) en de Coll de Lilla (4,9 kilometer aan 5,2 procent). Gaan hier de sprinters overboord? Na de top van de Coll de Lilla is het nog dertig kilometer van de finish, dus hebben gelosten nog alle tijd om terug te keren voor een sprint in Tarragona. 

De Catalaanse stad ontving al bijna dertig keer de Vuelta en dat heeft een reden. Tarragona heeft een belangrijke haven, maar is bovenal een stad met een schitterende geschiedenis. De stad werd oorspronkelijk gesticht door Feniciërs, waarna de Romeinen tijdens de Tweede Punische Oorlog twee eeuwen voor Christus de stad veroverde. Overblijfselen van een Romeinse markt en het Amfitheater van Taracco herinneren inwoners van Tarragona nog altijd aan hun verleden. Daarbuiten heeft Tarragona een heerlijk strand.

Overigens eindigden de meeste Vuelta-finishes in Tarragona in een massasprint. Matteo Trentin was in 2017 de laatste die hier won.Bekijk overzicht van Vuelta a Espana