Etappe 20: Manzanares El Real – Guadarrama

Manzanares El Real – Guadarrama | etappe-20-naar-guadarrama
Datum: 16 september 2023
Startplaats:
Manzanares El Real
Finishplaats:
Guadarrama
Afstand: 208.4 kilometer
Starttijd: 11:55
Finishtijd (verwacht): 17:30

De voorlaatste etappe van de Vuelta gaat de hele dag op en af. In 208 kilometer bedwingen de renners liefst tien keer een col van de derde categorie. De 4000 hoogtemeters in deze rit kunnen enkele klassementsmannen op ideeën brengen.

De start van deze langste etappe van de rittenkoers vindt plaats in Manzanares El Real, een plaatsje in het gebergte Sierra de Guadarrama. De naamgever van dit gebergte is ook de finishlocatie van vandaag en ligt slechts 22,5 kilometer verderop. 

Nadat het peleton de Collado del Portazgo (10,8 km aan 3,4%) heeft bedwongen, doen zij na 22,5 kilometer Guadarrama al aan. Toch wachten er nog negen cols voordat de renners weer terugkeren in de stad van de finish.

De gehele dag volgen de cols elkaar rap op. Zo is na ruim dertig kilometer koers de Puerto de La Cruz Verde (7 km aan 5%) aan de beurt. Een afdaling richting Robledo de Chavela brengt de renners vervolgens op een rondje van 53 kilometer dat tweemaal wordt aangedaan. 

Dit rondje bestaat uit de beklimming van La Escondida (9 km aan 4,1%), Alto de Santa María de la Alameda (5 km aan 5,6%) en Alto de Robledondo (5,1 km aan 4,8%). De tweeloop brengt de renners op 48 kilometer van de streep.

In deze finale staat een oude bekende op het menu. De Puerto de la Cruz Verde (7,2 km aan 3,9%) wordt wederom beklommen, maar ditmaal vanaf de andere kant. 

Na negen cols resteert nog één laatste uitdaging, de Alto San Lorenzo de El Escorial (4,6 km aan 4,4%). De top ligt 13 kilometer van de streep. Na een afdaling van 5 kilometer rijden de renners in een vlakke lijn naar de finish.Bekijk overzicht van Vuelta a Espana