Etappe 16: Liencres Playa – Bejes

Liencres Playa – Bejes | etappe-16-naar-bejes
Datum: 12 september 2023
Startplaats:
Liencres Playa
Finishplaats:
Bejes
Afstand: 119.7 kilometer
Starttijd: 14:40
Finishtijd (verwacht): 17:30

Kort maar krachtig. Zo zou je de zestiende etappe van de Vuelta kunnen omschrijven. Deze overgangsrit voert de renners in slechts 120,5 kilometer van Liencres Playa naar Bejes, maar kent een explosief einde. Puncheurs opgelet!

Zowel de start- als de finishlocatie verwelkomen de Vuelta España deze editie voor het eerst. De rit brengt het peloton van het strand naar de bergen. Finishlocatie Bejes is namelijk gelegen in Picos de Europa, een bergketen in het Cantabrisch gebergte.

Waar de renners aan het einde van de etappe de reuzen van komende ritten zien opdoemen, blijft hen het stevige klimwerk in de zestiende rit gespaard. Enkel de laatste vijf kilometers lopen namelijk noemenswaardig omhoog.

Vanuit het strand van Liencres koersen de renners door relatief vlak gebied in Cantabrië. Hierbij passeren zij steden als Torrelavega, Suances en Santillana del Mar. Terwijl de vlucht van de dag zich zal vormen, kunnen de renners genieten van de natuur die Cantabrië rijk is.

Naarmate de rit vordert zal de nervositeit toch toenemen. In Bejes wacht namelijk een venijnige en explosieve finale. Deze muur van 4,8 kilometer loopt gemiddeld aan 8,8%, maar kent grotendeels steilere stroken.

Het lage gemiddelde komt voort uit een relatief vlakke tussenfase halverwege de slotklim. Daar kunnen de renners even op adem komen. Na deze adempauze loopt het parcours richting de finish enkel aan 14 à 15%. 

Grote tijdsverschillen lijken hier na de rustdag niet in het verschiet te liggen, maar twee weken koersen kan gekke gevolgen hebben. Deze aankomst is in ieder geval een kolfje naar de hand van de explosieve klimgeiten. Of kan een sterke klassieke renner verrassen op deze loeizware ‘heuvel’?Bekijk overzicht van Vuelta a Espana