Etappe 15: Pamplona – Lekunberri

Pamplona – Lekunberri | etappe-15-naar-lekunberri
Datum: 10 september 2023
Startplaats:
Pamplona
Finishplaats:
Lekunberri
Afstand: 156.5 kilometer
Starttijd: 13:20
Finishtijd (verwacht): 17:30

Na twee loodzware bergetappes in de Pyreneeën krijgen de renners op de laatste dag van week twee een mildere rit voorgeschoteld. Een heuvelachtig parcours van Pamplona naar Lekunberri biedt kansen voor de avonturiers in het peloton.

Drie jaar geleden voerde de tweede rit in de Vuelta namelijk ook van Pamplona naar Lekunberri. Toen was het vluchter Marc Soler die naar de overwinning sol(e)erde. In 2023 heeft de organisatie echter gekozen voor een minder zwaar parcours.

De start van de vijftiende etappe vindt dus plaats in Pamplona. De stad is wereldwijd bekend vanwege het jaarlijkse San Fermín-festival. Hét hoogtepunt van het festival is de "Encierro", of stierenrennen, waarbij deelnemers achtervolgd door stieren door de smalle straatjes van de stad rennen. 

De vluchters van de dag moeten hopen dat het peloton niet zo zal jagen als de stieren. De glooiende start biedt namelijk kansen voor een groep om weg te rijden. Tot aan de voet van de eerste gecategoriseerde klim van de dag kunnen deze avonturiers hun voorsprong uitbreiden.

Deze eerste klim van de dag is de Puerto de Lizarraga. Vanuit Estella, een belangrijke tussenstop op de pelgrimstocht de Camino de Santiago, klimmen de renners 19,3 kilometer aan 2,6%. Hoewel de klim dus erg lang is, zal het verschil hier nog niet gemaakt worden.

De mannen in de kopgroep houden hun kruit liever droog tot de finale. Die begint namelijk na een vlakke tussenfase op vijftig kilometer van de streep. Een slotcircuit van dertig kilometer laat de renners tweemaal de Puerto de Zuarrarrate (7,3 km aan 4,8%) beklimmen.

De beslissing van de dag lijkt te gaan vallen op de tweede beklimming van deze col van de tweede categorie. De top ligt op slechts acht kilometer van de meet. In dalende lijn duiken de renners dus richting Lekunberri. Zien we een vluchter deze rit kapen?Bekijk overzicht van Vuelta a Espana