Etappe 14: Sauveterre-de-Béarn – Larra Belagua

Sauveterre-de-Béarn – Larra Belagua | etappe-14-naar-larra-belagua
Datum: 09 september 2023
Startplaats:
Sauveterre-de-Béarn
Finishplaats:
Larra Belagua
Afstand: 161.7 kilometer
Starttijd: 12:55
Finishtijd (verwacht): 17:30

De tweede Pyreneeën-rit is opnieuw een loodzware. Weer moet het Vuelta-peloton over twee beklimmingen van buitencategorie. De finish ligt op een beklimming van eerste categorie. De eerste honderd kilometer van de etappe is nog op Frans grondgebied. 

Gestart wordt er zaterdag in Sauvettere-de-Béarn, waar Burgos-BH-renner Cyril Barthe vandaan komt. Dit kleine plaatsje met slechts 1400 inwoners ligt nog niet echt in de Pyreneeën en dus genieten de renners in het koersuur van vlakke wegen.

Het zullen meteen de enige vlakke wegen van deze rit zijn, aangezien in Lanne-en-Barétous de Col Hourcère (11,1 kilometer aan 8,7 procent) bijna begint. Deze Pyreneeën-klim is met zijn 1440 meter misschien niet zo hoog als de Tourmalet of de Aubisque, maar verdient haar buitencategoriestatus dubbel en dwars door haar stijgingspercentage van bijna negen procent gemiddeld. De klim kent weinig echte uitschieters naar boven, al stijgen de eerste kilometers wel met meer dan tien procent.

Na de Col Hourcère beginnen de renners aan een klim terug naar Spanje: de Puerto de Larrau (14,9 kilometer aan 8 procent). Ondanks twee vlakke en dalende kilometers op drie kilometer van de top, heeft de Larrau nog steeds een hoog stijgingspercentage. De meeste kilometers van de klim helt het wegdek met meer dan tien procent en ook de laatste twee kilometer lijken op een soort schans. 

Het sloopwerk richting de finale is na 110 kilometer al gedaan. Na 110 kilometer rijden de renners het Baskenland in, waar nog twee beklimmingen getemd moeten worden. De Puerto de Laza (3,4 kilometer aan 6,3 procent) moet geen probleem meer zijn, de slotklim naar het ski-oord Larra Belagua (9,5 kilometer aan 6,3 procent) is nog wel pittig.

In de eerste zes kilometer stijgt het wegdek nog met ongeveer acht procent gemiddeld, in de laatste drie kilometer vlakt de berg af. De laatste kilometer is zelfs vals plat. Wie nog een gat wil slaan op zijn concurrenten, zal dat dus niet te laat op deze klim moeten doen.

Het is eerste keer dat de Vuelta in dit ski-oord komt. Bekijk overzicht van Vuelta a Espana