Etappe 13: Formigal – Col du Tourmalet

Formigal – Col du Tourmalet | etappe-13-naar-col-du-tourmalet
Datum: 08 september 2023
Startplaats:
Formigal
Finishplaats:
Col du Tourmalet
Afstand: 134.7 kilometer
Starttijd: 13:50
Finishtijd (verwacht): 17:30

De dertiende etappe is een beest van een rit. Voor de eerste keer deze ronde heeft de organisatie van de Vuelta een beklimming het etiket van ‘buitencategorie’ opgespeld. De ASO doet dat meteen twee keer. Op de Col de Tourmalet kan er met minuten gesmeten worden tussen de klassementsrenners. 

De etappe voert over grotendeels Frans grondgebied en kan gezien worden als een goedmakertje voor de Vuelta van 2020, toen de ronde ook een uitstapje naar de Tourmalet zou hebben. Door het coronavirus kon dat destijds niet doorgaan: de karavaan mocht de grens niet over. Nu hoopt de ASO met de Vuelta wel voor het eerst in de geschiedenis over de meest beklommen col van de Tour de France te rijden.

Alleen de eerste kilometers vanuit Formigal liggen vrijdag nog in Spanje. Meteen na de start wordt er direct geklommen naar de top van de Col du Portalet (4,4 kilometer aan 5,4 procent). De hele klim blijft de renners bespaard, maar alsnog zal de 4,4 kilometer lange klim een rol van betekenis spelen in de rit. Direct na de start zal een kopgroep zich hier meteen willen vormen. 

Na 4,4 kilometer begint een lange afzink naar Laruns, waar de Col d’Aubisque (16,5 kilometer aan 7,1 procent) het Vuelta-peloton zal opwachten. In tegenstelling tot de Tourmalet is de Aubisque al eerder in de Vuelta opgenomen. Robert Gesink boekte er in 2016 een van de grootste overwinningen in zijn carrière door vanuit de vroege vlucht Kenny Elissonde en Egor Silin voor te blijven. 

Na de Aubisque en de afdaling zijn we halverwege de etappe. De Col de Spandelles (10,3 kilometer aan 8,3 procent) en de Col du Tourmalet (18,9 kilometer aan 7,4 procent) volgen nog in het restant van de rit. De Tourmalet mag een bekende klim worden geacht inmiddels, de Spandelles nog niet. 

Alhoewel deze klim in vergelijking met de Aubisque en de Tourmalet ‘slechts’ eerste categorie is, mag de Spandelles niet worden onderschat. Elke kilometer heeft de klim wel stijgingspercentages richting de vijftien procent. Boven op de top zijn ook nog een bonificatieseconden te verdienen. 

Met drie loodzware beklimmingen in deze etappe zullen er lijken uit de kast komen.Bekijk overzicht van Vuelta a Espana