Etappe 12: Ólvega – Zaragoza

Ólvega – Zaragoza | etappe-12-naar-zaragoza
Datum: 07 september 2023
Startplaats:
Ólvega
Finishplaats:
Zaragoza
Afstand: 165.4 kilometer
Starttijd: 13:58
Finishtijd (verwacht): 17:30

Rit twaalf is de makkelijkste etappe van deze week. Het is de laatste etappe voor de renners de Pyreneeën in trekken. Tussen Ólvega en Zaragoza liggen geen gecategoriseerde beklimmingen en dus is de kans groot dat er gesprint gaat worden na 150 kilometer. 

Net als woensdag gaat de etappe grotendeels in oostelijke richting. Dit keer niet op een plateau op hoogte, maar in dalende lijn. In de eerste zeventig kilometer rijden de renners van een hoogte van bijna 1000 meter naar een hoogte van 250 meter. Bij Tarazona ligt nog een klein hupje weer omhoog, maar dat is het dan wel. 

Vanaf Tauste is het dan weer precies andersom. In een kilometer of veertig worden ongeveer vierhonderd hoogtemeters gewonnen. Niet baanbrekend dus, met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer één procent. 

De laatste veertig kilometer is dan weer een afzink naar finishplaats Zaragoza. Op 131 kilometer ligt nog een tussensprint, waarna de voorbereiding op een sprint kan beginnen. 

Alhoewel Zaragoza de op vier na grootste stad van Spanje is, heeft de stad niet bijster veel geschiedenis in de Vuelta. Sebastién Hinault is de laatste coureur die hier won. Hij deed dat in 2008 tegen Llody Mondory, Greg Van Avermaet en Tom Boonen. 

De laatste 1,7 kilometer van de etappe is rechttoe rechtaan naar het forum van Caesaraugusta. De stad heette zo tijdens de Romeinse tijd en met een beetje fantasie kun je zien dat Zaragoza hier tegenwoordig haar naam aan ontleent. Vlak voor de laatste bocht wordt nog de Ebro over gereden, dus daar is het nog even oppassen geblazen.Bekijk overzicht van Vuelta a Espana