Etappe 9: Villaviciosa > Les Praeres. Nava

Datum: 28 augustus 2022
Startplaats:
Villaviciosa
Finishplaats:
Les Praeres. Nava
Afstand: 171.4 kilometer
Starttijd: 12:53
Finishtijd (verwacht): 17:30

Het is de laatste dag van de eerste echte Vuelta-week, en die wordt in stijl afgesloten met een slotklim uit de eerste categorie. Net als op zaterdag zullen daarvoor nog vier gecategoriseerde klimmen moeten worden opgefietst, waar het er wederom hard aan toe kan gaan. Met de rustdag van morgen in het verschiet is deze etappe dan ook een mooie aangelegenheid om alle krachten eruit te gooien.

 

De etappe begint net als gister in Asturië. Dit maal in Villaviciosa, gelegen aan de gelijknamige rivier. De route gaat eerst oostelijk, richting de kust van de Golf van Biskaje. Vanaf Nueva, na ongeveer 45 kilometer, zullen de eerste zware beklimmingen in beeld komen. Na een kleine 3,2 kilometer aan 7,6% maken de renners zich klaar voor de categoriseerde 'Alto's'.

 

Te beginnen met de Alto del Torno (8.3 km aan 5,7%) van de tweede categorie. Het venijn zit hem vooral in het beginstuk, maar met de andere klimmen resterend zal het niet de zwaarste zijn. Na de beklimming zal er worden afgedaald richting het vissersplaatsje Arriondas, deel van de gemeente Cangas de Ónis. In deze gemeente stapte Miguel Induráin, vijfvoudig Tour-winnaar, af in de Ronde van Spanje van 1996. Het beste Vuelta-resultaat van de Spanjaard is een tweede plaats in de editie van 1991, achter landgenoot Melchor Mauri.

 

Eenmaal voorbij Arriondas staat al vlot de Mirador del Fito te wachten. Het is de eerste van de twee categorie 1-cols van vandaag. Na 9.7 kilometer tegen een stijgingspercentage van 5,6% gemiddeld te fietsen komen de renners aan op de top, die een prachtig uitzicht over Asturië geeft. Vanaf daar is het nog meer dan 80 kilometer tot aan de streep.

 

Van de drie beklimmingen die nog te gaan zijn, zijn er twee gecategoriseerd in de derde categorie. De eerste die zal volgen na de Mirador del Fito is de Alto de la Llama, die in 2007 voor het laatst meegenomen was in het parcours. Met 7.4 kilometer aan 4,9% is het dan ook niet de meest spannende klim.

 

Hetzelfde geldt voor de voorlaatste klim: La Campa. Deze klim is van dezelfde statuur als de Llama, al is ze met haar 9 kilometer wel langer. Met 4,1% is het echter een opwarmertje te noemen voor de slotklim die Les Praeres heet. Deze klim is slechts 3,8 kilometer, maar met 13% als gemiddeld stijgingspercentage ongekend steil. In de eerste 2,2 kilometer loopt het dan ook met 16% op.

 

In 2018 mocht Simon Yates in de veertiende etappe de handen in de lucht steken nadat hij solo op de piek van de klim kwam, waar toen ook de eindstreep lag. Op Les Praeres liet hij concurrenten als Alejandro Valverde en Nairo Quintana achter zich, waardoor hij na afloop de rode trui mocht dragen. Yates won de Vuelta uiteindelijk, maar met nog twee weken te gaan zal dat lastiger gaan voor de winnaar van deze etappe.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022