Etappe 7: Camargo > Cistierna

Datum: 25 augustus 2022
Startplaats:
Camargo
Finishplaats:
Cistierna
Afstand: 190 kilometer
Starttijd: 12:30
Finishtijd (verwacht): 17:30

De zevende etappe van de Vuelta is er een van 190,5 kilometer lang, met een klim uit de eerste categorie halverwege het parcours. Door de ligging van de doortocht kunnen de favorieten mogelijk sparen voor het zware weekend wat ze staat te wachten, maar de klim lijkt te zwaar voor de sprinters. Een mooie kans voor de vluchters?

 

In Camargo zullen de renners vertrekken om 190,5 kilometer later in Cistierna aan te komen. Op het oog is het een kronkelend parcours dat vooral vlak is op de weg richting de enige col. Voordat deze zal worden bestegen passeert de Vuelta nog de stad Torrelavega, waar meerdere wielrenners zijn geboren, maar de bekendste is drievoudig wereldkampioen Óscar Freire. In 2012 eindigde hij zijn wielercarrière met een tiende plek op het WK in Valkenburg.

 

Na ongeveer 100 kilometer koers zal er worden geklommen op de Puerto de San Glorio. Het betreft een ellenlange klim van 19,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer 6%. Glorieus zal het voor de sprinters dus niet zijn, maar met zowel het weekend als het aantal kilometers dat nog zal volgen, is er een reële kans dat ook het peloton niet al te gek zal doen op de klim.

 

Wie wel gek deed op de klim, was Luis León Sánchez in de Vuelta van 2014. In de veertiende etappe van die editie werd de Puerto de San Glorio als eerste klim opgenomen in een loodzware bergrit. Sanchez was deel van de kopgroep en mocht na de rit de bergtrui aantrekken. Ryder Hesjedal was uiteindelijk de sterkste vluchter van het stel en won de etappe die eindigde op La Camperona.

 

Eenmaal aangekomen op de top, resteert nog zeker zestig kilometer. Na de afdaling zal er over de stuwdam worden gereden bij Riano, waarna het met name vlak zal zijn. Een lange passage langs de Esla-rivier zal volgen totdat de renners aankomen in Cistierna, waar de finale op een vlak stuk zal liggen zonder bochten.



Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022