Etappe 6: Bilbao > Ascension al Pico Jano. San Miguel de Aguayo

Datum: 25 augustus 2022
Startplaats:
Bilbao
Finishplaats:
Ascension al Pico Jano. San Miguel de Aguayo
Afstand: 181.2 kilometer
Starttijd: 12:37
Finishtijd (verwacht): 17:30

In de zesde etappe van de Vuelta gaan we écht de bergen in. Vanaf Bilbao trekken de renners naar het westen, met voor de slotklim nog twee klimmen van zowel de tweede als de eerste categorie. De finish ligt op de top van een eerste categorie-col, en dat maakt deze etappe een uitgelezen kans voor de mannen die voor het klassement gaan.

 

Waar de finish gister lag in het centrum van Bilbao, ligt de start vandaag meer in het noorden van de stad. Vanaf daar zal de richting naar het westen zijn, met de eerste, niet gecategoriseerde, klim na ongeveer 35 kilometer. Het zal er 5,5 kilometer oplopen tegen ongeveer 4,5%. Het echte klimwerk zal zo'n veertig kilometer later pas volgen.

 

Daar staat de eerste gecategoriseerde klim van de bergetappe namelijk als obstakel: de Puerto del Alisas (8.6 km aan 5,6%). Bovenop zijn er dus wederom punten te verdienen, en met de twee volgende bergpassen is de kans groot dat er na vandaag een nieuwe bergkoning is in de Ronde van Spanje.

Na de afdaling van de Puerto del Alisas zal het nog zeker twintig kilometer vlak zijn, totdat er wederom een ongecategoriseerde pukkel in de weg zal staan: de Alto de Hijas, die slechts drie kilometer lang is. Wél heeft deze Hijas een gemiddelde dat er niet om liegt: 7%. Toch zullen de favorieten hier nog niet bang van worden.

 

Met ruim 140 kilometer in de benen zal er worden begonnen aan de Collada de Brenes (6,2 km aan 8.7%). Het is de eerste van de twee gecategoriseerde klimmen van de etappe, maar het peloton zal waarschijnlijk al flink uitgedund zijn zodra de top wordt gepasseerd. Vanaf dan is het slechts afdalen tot aan de slotklim.

 

De slotklim van de zesde etappe is een bekende: de Pico Jano. Deze klim heeft een gemiddelde van 6,6% over 12,6 kilometer. De eerste 6,8 kilometer kent een stijgingspercentage van 7,8%. In deze eerste bergop-finish van de Vuelta, die 13% omhoog loopt in de laatste kilometer, belooft het hoe dan ook een spannende finale te worden.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022