Etappe 5: Irun > Bilbao

Datum: 24 augustus 2022
Startplaats:
Irun
Finishplaats:
Bilbao
Afstand: 187.2 kilometer
Starttijd: 12:57
Finishtijd (verwacht): 17:30

De Vuelta-renners mogen zich wederom klaarmaken voor een etappe waarin geklommen gaat worden. Met vijf gecategoriseerde klimmen in de tweede helft van de 191,7 kilometer lange etappe van Irun naar Bilbao is het wederom een mooie etappe voor de klimmers. In de rit kan duidelijk worden welke ploeg de controle houdt in het peloton, ook als er nog maar kleine verschillen zijn in het klassement.

 

De eerste helft van de vijfde rit is voornamelijk vlak, met af en toe een kleine uitschieter. Vanuit Irun zal de Vuelta al snel door San Sebastian gaan, de plek waar de altijd spannende Classica San Sébastian haar start- en eindstreep heeft liggen. Toch zijn er geen klimmen opgenomen die ook een belangrijke rol spelen in de Spaanse klassieker. Dit komt doordat de etappe nog redelijk langs de kust van de Golf van Cascogne zal blijven gaan in de eerste 80 kilometer.

 

Vanaf Ondoroa zal het parcours meer richting het land gaan, waar meer heuvels te vinden zijn. De eerste klim, de Puerto de Gontzagarigana, ligt dan ook pas op zo'n 95 kilometer van de start, en is er van de derde categorie. Deze zal met de 4,3 kilometer aan 5,1% gemiddeld dan ook als opwarmertje voor de rest gelden.

 

Echter zal er al snel een soortgelijke klim volgen, namelijk de Balcon de Bizkaia (4,2 km aan 5,6%). Het is nummer twee van de drie klimmen van de derde categorie, en de laatste zal volgen na een langere afdaling. Deze is wat langer, maar ook minder steil, want de Alto de Morga is 8.1 kilometer lang en kent een gemiddelde van slechts 3.1%.

 

Na de eerste drie klimmen blijft er nog een over, maar deze wordt wel twee keer gedaan. Het is de enige klim van de tweede categorie van vandaag: de Alto del Vivero. Het is met 4,7 kilometer niet de langste, maar met haar gemiddelde van 7,7% zeker wel de steilste van de vijfde etappe. De 'Vivero' zal voor het eerst worden bedwongen met nog zeker vijftig kilometer te gaan.

 

Via de afdaling komt de Vuelta dan voor het eerst al door Bilbao heen, al zullen zij hier nog niet de ploegbus in kunnen gaan, want er volgt nog een ronde. De klim van tweede categorie zal nog een keer moeten worden beklommen, en daarna mogen de renners afdalen richting de finish, die in het vlakke centrum van Bilbao ligt.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022