Etappe 21: Las Rozas > Madrid

Datum: 11 september 2022
Startplaats:
Las Rozas
Finishplaats:
Madrid
Afstand: 96.7 kilometer
Starttijd: 17:26
Finishtijd (verwacht): 19:58

Na drie weken zwoegen en zweten is het tijd voor een (sprint)feest. De truien zijn vergeven en de klimmen zijn volbracht, waardoor alle renners een vlakke etappe hebben verdiend. De sprinters, voor zover ze er nog zijn, zullen de afgelopen dagen steeds meer hebben uitgekeken naar deze dag. Het bereiken van deze etappe zal voor velen al als een prijs an sich voelen, maar in Madrid mogen de snelste mannen van de wereld nog één keer vlammen.

 

De race zal starten in Las Rozas, een van de vele voorsteden van Madrid. Vanaf daar zullen de hardrijders 101,8 kilometer lang als helden worden ontvangen door de Spaanse locals. De etappe begint loopt eerst even naar boven, richting Torrelodones. Vanaf daar zal er weer gedraaid worden richting Madrid, waar een parcours op het peloton staat te wachten.

 

De startplaats zal op de weg naar de hoofdstad wederom worden gepasseerd. Via Pozuelo de Alarcón zal er langs Casa de Campo worden gereden, wat het grootste stadspark van heel Europa is. Daarna wordt het parcours al snel betreden, wat in totaal acht keer wordt gefietst.

 

Het rondje is zes kilometer lang en loopt onder meer langs het Buenavista-paleis, het Prado-museum en veel meer prachtige Madrileense gebouwen in het hart van de stad. Madrid is naast haar voetbalhelden ook groot in het voortbrengen van wielrenners, zo zijn Tour de France-winnaars Alberto Contador en Carlos Sastre er geboren.

 

De finish van deze etappe, en daarmee ook van de Vuelta 2022, ligt naast het gemeentehuis. Recht voor het prachtige witte paleis zullen de beste sprinters van deze editie het nog nog eens opnemen tegen elkaar, en dat is iets wat we niet vaak hebben gezien deze ronde. Met een rechte aanloop op de streep zullen de snelste benen van het peloton nog één keer alles geven om met een (extra) etappezege weer naar huis te keren.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022