Etappe 19: Talavera de la Reina > Talavera de la Reina

Datum: 09 september 2022
Startplaats:
Talavera de la Reina
Finishplaats:
Talavera de la Reina
Afstand: 138.3 kilometer
Starttijd: 14:03
Finishtijd (verwacht): 17:30

Een korte, maar explosieve etappe. Dat lijkt de juiste omschrijving van etappe 19, die slechts 132,7 kilometers telt. Met twee keer hetzelfde rondje over de Puerto del Piélago zullen de renners starten en eindigen in Talavera de la Reina. Met een vlakke laatste 35 kilometers is het dan ook een etappe die gemaakt lijkt te zijn voor de beste puncheurs van het peloton.

 

Talavera de la Reina is niet voor niets uitgekozen als decor van de start en finish, want het is de plek waar de wieg van David Arroyo heeft gestaan. De eenmalig etappewinnaar van de Vuelta en nummer twee van de Giro van 2010 ontfermt zich in zijn geboorteplaats tegenwoordig over de fietsende jeugd, waardoor de voormalig Movistar-renner ongetwijfeld aanwezig zal zijn om zijn oud ploeggenoot Alejandro Valverde zijn laatste Vuelta te zien rijden.

 

De renners zullen op 23 kilometer na de start beginnen aan de eerste beklimming van de Puerto del Piélago, die over negen kilometer een gemiddelde van 5,9% kent. Hier zullen de vluchter al hun eerste slag kunnen slaan, met aan de voet van de klim ook nog een kort stuk omhoog van zeker 3,6 kilometer lang. Na deze eerste klim wordt er voor het eerst afgedaald naar de finishstreep, waardoor het peloton later in de finale weten uit welke hoek de wind waait.

 

Zodra er tweede ronde van start is gegaan, zullen de vluchters al een grote voorsprong kunnen hebben. Met de lange, zware etappe van morgen voor de boeg zouden de klassementsrenners deze vluchters misschien ook wel laten gaan. Zodra de klim voor de tweede keer voldaan is, resteert er nog ruim 35 kilometer die bijna allemaal naar beneden gaan. De goede dalers van het peloton zouden hier dan ook nog hun slag kunnen slaan.

 

De hele etappe wordt door de provincie Toledo gekoerst, waar Federico Bahamontes,de oudste nog levende Tourwinnaar, groot is geworden. De rit van 132,7 kilometer zal eindigen met een lang, recht stuk richting Talavera de la Reina. Op minder dan een kilometer van de meet ligt er nog een scherpe bocht naar links, waar het nog even oppassen wordt voor de vluchters of puncheurs die zullen moeten vechten om de etappewinst.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022