Etappe 18: Trujillo > Alto de Piornal

Datum: 08 september 2022
Startplaats:
Trujillo
Finishplaats:
Alto de Piornal
Afstand: 192 kilometer
Starttijd: 12:19
Finishtijd (verwacht): 17:30

Met nog slechts vier dagen te gaan wordt het tijd om het algemeen klassement nog eens flink op te schudden, en deze etappe maakt dat zeker mogelijk. In de rit van 194,5 kilometer wordt het hooggelegen dorpje Piornal vanaf drie verschillende kanten bereken, en met de streep op de laatste aankomst is er kans op een slopende krachtmeting.

 

Het startsein zal gegeven worden te Aracena, in de provincie Cáceres. De oorsprong van meerdere conquistadores ligt hier, maar niet per se van succesvolle wielrenners. Met een lange dag voor de boeg kunnen de vluchters vanuit deze plaats echter al wel vroeg op avontuur gaan. Vanuit Aracena zal de vlakke eerste helft van de etappe worden gereden met doorkomsten in de kleine dorpjes Torrejón el Rubio en Villareal de San Carlos.

 

Via Plasencía zullen de renners zich richting de Piornal begeven, hoewel er nog rond de dertig kilometer is tot de voet van de eerste klim. Deze zal nog niet gecategoriseerd zijn, want voor de eerste Piornal-beklimming staat er nog een obstakel van 4,3 kilometer aan 5,9%. Na deze inspanning zal al snel de eerste van de drie gecategoriseerde beklimmingen worden aangedaan, ook wel de Alto de la Despesera genoemd.

 

Deze eerste bestijging is meteen de meest steile met zijn gemiddelde van maar liefst 8,7%. Evenwel is het de kortste, want met slechts 3,7 kilometer zullen hier geen enorme gaten vallen, daarvoor is het dan ook nog te vroeg voor. Na het bereiken van de top zal er nog zeker tachtig kilometer gefietst moeten worden, waarvan er nog vele omhoog zullen lopen.

 

Via de afdaling, die richting Yuste gaat, lopen de renners al snel op tegen de tweede beklimming. Deze zal beginnen vanaf het klooster van Yuste, waar keizer Karel V in 1558 overleed. De klim is minder steil, maar wel een stuk langer. Piornal, het hoogste dorp van de regio Extremadura, zal na een afstand van 13,5 kilometer tegen 5% worden bereikt. Het slopende zal hem dus vooral in de lengte zitten.

 

Vorig jaar lag de finish ook op een berg in de Extremadura, namelijk de Pico Villuercas. Romain Bardet was in deze veertiende Vuelta-etappe de beste van zijn medevluchters, maar de rode trui bleef om de schouders hangen van Odd Christian Eiking. De Pico Villuercas was zowel steiler als langer dan de slotklim van deze etappe, maar wederom een winnende vluchter is zeker een van de opties voor de laatste aankomst op de Piornal.

 

De slotbeklimming zal via de Hérvas vallei gaan, die een prachtig uitzicht zal geven op het dorp van aankomst. De klim is te vergelijken met de voorlaatste klim: het loopt er 13,3 kilometer op tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6%. Deze kilometers kunnen flink in de kuiten gaan lopen met de lange afstand achter zich in het warme gebied, waardoor er zomaar eens een nieuwe rodetruidrager kan worden gehuldigd op de top.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022