Etappe 17: Aracena > Monasterio de Tentudia

Datum: 07 september 2022
Startplaats:
Aracena
Finishplaats:
Monasterio de Tentudia
Afstand: 162.3 kilometer
Starttijd: 13:21
Finishtijd (verwacht): 17:30

Met de vlakke rit van gisteren en de rustdag van maandag achter zich, zullen de klimmers wel weer toe zijn aan een bergrit. De zeventiende etappe is dan ook gemaakt voor de vluchters: de slotklim is te zwaar voor de sprinters en voor de klassementsrenners te gemakkelijk om de koers écht hard te maken. Met het constant schommelende parcours met één gecategoriseerde klim in de 159,7 kilometer is het dan ook eerder een opwarmer voor wat er nog staat te wachten in de finaleweek.

 

De vluchters kunnen na de start in Aracena, gelegen onder de gelijknamige 'Sierra', al vroeg een gat slaan met het peloton. Vanuit de startplaats gaat er worden afgedaald richting La Nava, een van de mooiere jachtplekken in Spanje. Het peloton zal in La Nava waarschijnlijk nog niet aan jagen denken, want er is nog genoeg tijd om de gaten te dichten.

 

Vanaf de jachtplaats zal het parcours heuvelachtig worden, hoewel het geen bijzonder zware klimmen zullen zijn. De Vuelta begint zich nu in de Extremadura, waar vorig jaar twee etappes zijn gereden. Florian Sénéchal won er een sprintetappe toen ploeggenoot Fabio Jakobsen het moest laten gaan, en Romain Bardet was de volgende dag de beste vluchter op de Pico Villuercas.

 

Het meest noordelijke punt van deze etappe is de Burguillos del Cerro, waarna het parcours weer richting het zuiden zal lopen. Vanaf Segura de Léon is er nog twintig kilometer te gaan tot aan de voet van de slotklim, die zal worden bereikt na een op- en aflopend terrein. De klim begint vanuit het dorp Calera de Léon.

 

De enige gecategoriseerde klim van de etappe, Monasterio de Tentudía, is er eentje van de tweede klasse, en loopt gemiddeld met 5% op gedurende een afstand van tien kilometer. Het middendeel loopt echter amper op, waardoor het een niet al te zware klim is. Vanaf vier kilometer van de top komt het stijgingspercentage amper onder de 7%, maar ondanks dat bestaat er een goede kans dat het peloton de vluchters de ruimte laat om het onderling uit te vechten in de laatste kilometers.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022