Etappe 14: Montoro > Sierra de La Pandera

Datum: 03 september 2022
Startplaats:
Montoro
Finishplaats:
Sierra de La Pandera
Afstand: 160.3 kilometer
Starttijd: 13:17
Finishtijd (verwacht): 17:30

Het tweede Vuelta-weekend gaat van start met een nieuwe etappe die bovenop een steile klim eindigt. Na de relatief vrij vlakke etappe van vrijdag hebben de ploegen zich verplaatst naar Montoro, dat ten noordoosten van Córdoba ligt. In de 160,8 kilometer lange etappe naar Sierra de la Pandera wachten twee gecategoriseerde klimmen in de laatste twintig kilometer.

 

In Montoro zal de start van de veertiende etappe plaatsvinden. Vanaf daar zal het peloton vertrekken om als eerst Andújar door te fietsen, waar de olijfbomen in grote getalen aanwezig zijn, gezien het de grootste olijvenproducent van Spanje is. Het eerste deel van de etappe zal zich voornamelijk door de gemeente Jaén bewegen, waar het het grootste gedeelte vlak zal zijn. Ex-profrenner Manuel Beltrán heeft er zijn oorsprong liggen, deze Spanjaard werd zesde in de Vuelta van 2003.

 

Eenmaal de grens van honderd kilometer voorbij gaat het spannendste deel van deze etappe beginnen, met meerdere heuvels die op de weg liggen. De renners zullen dan de kans krijgen om een beetje warm te draaien op La Guardia de Jáen (1.6 kilometer - 6.9%) en in Jáen zelf (4 km - 4,7%). Vanaf daar is het nog zo'n dertig kilometer tot aan de finish.

 

De renners zullen na 139 kilometer fietsen aan de voet staan van de eerste gecategoriseerde klim. Met ruim tien kilometer over een gemiddelde van 5,5% kunnen de verschillen al voor de slotklim gemaakt worden op de Los Villares, die in de tweede categorie is toebedeeld. Na ongeveer twee kilometer dalen, mogen de renners alweer beginnen aan de Sierra de la Pandera.

 

De Sierra de la Pandera is een passage van de eerste categorie en daarom absoluut niet te onderschatten. Met een gemiddelde van 7,6% over meer dan acht kilometer is het een zware slotklim, zeker met het korte herstel van de voorgaande klim meegenomen. Het pijnlijkste gedeelte zit hem in vooral in het middenstuk, waar het twee kilometer lang amper onder de 10% gaat.

 

In de voorlaatste kilometer valt het dan wel weer mee met een stijgingspercentage van 2,8%. Toch zal het op het einde nog eens flink oplopen, waardoor het onvermijdelijk is dat er weer pijnlijke verschillen gaan vallen voor een aantal klassementsrenners. Wederom dus een etappe voor de rasklimmers, waardoor het u waarschijnlijk ook niet zal verbazen dat Rafal Majka in 2017 de Vuelta-aankomst op deze berg won.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022