Etappe 13: Ronda > Montilla

Datum: 02 september 2022
Startplaats:
Ronda
Finishplaats:
Montilla
Afstand: 168.4 kilometer
Starttijd: 13:36
Finishtijd (verwacht): 17:30

In de etappe van Ronda naar Montilla worden 171 vrijwel vlakke kilometers afgelegd. Na een aantal etappes langs de kust te gaan, zal de Vuelta zich vandaag weer richting het noorden bewegen. Op het oog is het een etappe waar de sprinters zich kunnen laten zien, al is het maar de vraag of zij niet te vermoeid zijn van de beklimming van de Penas Blancas in de voorgaande etappe.

 

De start vindt plaats in Ronda, gelegen tussen de Sierra Grazalema en de Sierra Nevada. Vanaf daar zullen de renners ten noorden trekken over een provinciale weg door het Zuid-Spaanse landschap. Het parcours kent af en toe een heuveltje, maar voor de sprinters lijkt er weinig te zijn om bang van te worden.

 

Na ongeveer 52 kilometer komt de Vuelta door het kleine dorpje Campillos, waarop Sierra de Yeguas volgt. Twintig kilometer verder richting het noorden wordt er door La Roda de Analucía gereden, waar jaarlijks de Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista del Sol, ook wel de Ruta del Sol, wordt gefietst. Wout Poels won de editie van dit jaar in februari.

 

Voordat de renners aankomen in Montilla komen, wordt op 54 kilometer van de meet nog Moriles aangedaan. In de Spaanse wijnstreek lijkt het op het oog een vlak parcours te zijn, maar met de toenemende heuvels kan het ook zomaar zijn dat er rittenkapers op de kust liggen.

 

Zodra de rand van Espejo wordt bereikt, zal de koers draaien richting de finishplaats. Via de noordkant van Montilla zal er richting de finish worden gereden, die kort volgt na een bocht. Een ideale finale voor een massasprint lijkt het dus op het eerste gezicht niet, maar de vraag is hoeveel de sprinters zich daarvan zullen aantrekken.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022