Etappe 12: Salobrena > Penas Blancas. Estepona

Datum: 01 september 2022
Startplaats:
Salobrena
Finishplaats:
Penas-Blancas. Estepona
Afstand: 192.7 kilometer
Starttijd: 12:34
Finishtijd (verwacht): 17:30

De twaalfde etappe van de Vuelta 2022 is er wederom een met een aankomst op een klim van de eerste categorie. Na de sprintdag van gister is het dus weer tijd voor de klimmers om zich te laten zien, met de Penas Blancas als einddecor voor deze etappe in Zuid-Spanje. Wederom is het een lange dag op de fiets voor de Vuelta-mannen, want het is vanaf Salobrena nog 194,5 kilometer fietsen tot aan de top van de klim.

 

De race zal in Salobrena van start gaan. Dit dorp ligt in de provincie Granada, waar Juan Miguel Mercado nog steeds als de meest succesvolle wielrenner van de regio geldt. Mercado won twee etappes in de Tour de France en werd in 2001 vijfde in het algemeen klassement van de Vuelta. In 2020 kwam de Spaanse renner op een andere, spannende manier in het nieuws: de ex-Quick-Step-renner werd in verband gebracht met mogelijke betrokkenheid in een criminele organisatie.

 

De spanning van de twaalfde etappe zal verder niet per se in het Granada-deel van de etappe zijn. Tot aan de klim zal het namelijk vlak zijn, hoewel het mogelijk is dat er in de stukken langs de kant opnieuw waaiers kunnen ontstaan. Tot aan Malaga loopt het namelijk langs de Balearische Zee, waar Marokko aan de andere kant van het water te zien is.

 

Na Málaga wordt het iets heuvelachtiger, maar nog steeds niet veel spannends. Málaga is voornamelijk een voetbalstad, maar in de passage door de stad zal duidelijk worden dat het wielrennen ook zeker leeft in de stad. Vanuit Málaga zullen de renners via Cartama en Coin de luxueuze badplaats Marbella bereiken.

 

Eenmaal Marbella doorgekomen, wordt er nog zeker twintig kilometer gereden tot aan de voet van de laatste klim, die bekend staat als de Penas Blancas. Vanuit Estepona wordt er begonnen aan een van de mooiste beklimmingen aan de Costa del Sol, die iets minder dan twintig kilometer lang omhoog loopt. De eerste kilometer loopt rustig op, maar wordt gevolgd met zeker drie kilometer aan 7,7% gemiddeld. Het gemiddelde van de hele klim is 6,3%.

 

De laatste finish op de Penas Blancas was in de achtste Vuelta-etappe van 2013, waar de Tsjechische Leopold König verrassend zegevierde op de top. De klim duurt nu vier kilometer langer, en de laatste kilometer kent een gemiddelde van 8,3%, waardoor er zomaar weer een verrassing kan opstaan. Met het aantal kilometer dat vooraf is gegaan zouden er dan ook wederom klassementsrenners door de mand kunnen vallen in deze finale.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022